Paskutinė džiazo festivalio diena – su ukrainietiškais ir NATO akcentais

Fotoreportažai, Kultūra

Baigiamasis XXVIII  Klaipėdos pilies džiazo festivalio koncertas prasidėjo ir baigėsi ryškiausių žvaigždžių pasirodymais. Muzikantai scenoje kūrė neįtikėtinas muzikines istorijas, o publika drauge su jais leidosi į svaiginantį improvizacinį nuotykį, kuriame nestigo malonių netikėtumų.

Šeštadienį pirmas į sceną pakilo daugelio gerbėjų nekantriai lauktas, legendinis džiazo improvizacijų meistras, prieš metus pavergęs Klaipėdos publiką nuostabiu vokalu, stulbinančia energija ir beprotiška charizma – Karl Frierson (Vokietija, JAV).

Sodrus, gilus, jaudinantis, virtuoziškai valdomas scenos grando balsas, privertė greičiau plakti ir 28-ąjį kartą vykstančio Klaipėdos pilies džiazo festivalio klausytojų širdis bei iššaukė tikrą ovacijų audrą. Aplodismentai buvo skirti ir drauge su Karl Frierson koncertavusiems Klaipėdos džiazo muzikantams: Martynui Šiauliui, Gintui Litinskui, Laimonui Urbikui, Kasparui Petkui, Vykintui Jasaičiui, Almantui Karečkai bei vokalistei Kristinai Jatautaitei.

Po pertraukos klausytojai galėjo mėgautis aksominio balso savininkės, džiazo vokalistės Anastasios Bukinos (Ukraina) pasirodymu drauge su Kauno bigbendu, be kurio Lietuvoje sunkiai įsivaizduojamos džiazo šventės.

Anastasios pasirodymą, kaip padėkos ženklą už visapusišką lietuvių paramą Ukrainai, dovanojo „Odessa Jazz Fest“. Bendram pasirodymui pakvietusi į sceną Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską, Anastasia įteikė Odesos miesto vėliavą su užrašu „Drauge mes jėga!“ ir iš visos širdies padėkojo Lietuvai už palaikymą. Tačiau tuo siurprizai nesibaigė – paskutinei dainai atlikti Anastasia į sceną pakvietė Emiliją Bučinskaitę, grupės „Emilija Bucci Band“ vokalistę. Nuotaikingu kūriniu ir švytinčiomis šypsenomis jos drauge užbaigė Anastasios koncertinį pasirodymą.

Vėliau publikos laukė didžiausias šių metų netikėtumas – scenoje pasirodė geriausius Europos muzikantus vienijantis SHAPE International Band/ NATO Jazz Orchestra (Belgija). Prie jų prisijungė ir Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų orkestro solistas, saksofonininkas Laimonas Urbikas. NATO Jazz Orchestra koncertuoja valstybių vadovams, aukštiesiems NATO pareigūnams ir ES narių lyderiams bei išdidžiai atstovauja NATO visoje Europoje. Šio orkestro sudėtyje niekada negrojo muzikantai iš šalių, kurios nėra aljanso narės, tačiau Klaipėdos pilies džiazo festivalio publika turėjo galimybę išgirsti šiame orkestre grojantį Ukrainos sausumos pajėgų karinio – muzikinio centro trombonistą Pavel Koshovets. Tai unikalus projektas, dėl kurio įgyvendinimo Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatoriams teko įdėti daug pastangų.

Į sceną pakilo ir dailininkė, „Azovo“ pulko savanorė Olena Liberty, NATO Jazz Orchestra padovanojusi vieną iš savo tapybos darbų – „Azovo“ pulko vado, šiuo metu esančio nelaisvėje, Denis Prokopenko portretą.

Dar vieną dovaną, Ukrainos vėliavą su užrašu „Mes esame tie, kurių laisvės negalima pavogti“ ir savo dalinio karų parašais, orkestro lyderiui įteikė Ukrainos sausumos pajėgų karininkas – trombonistas Pavel Koshovets.

Po orkestro pasirodymo, kurį vainikavo neįtikėtina perkusininko solo partija, publika tiesiog ošė ir nenuilstamai skandavo „Pakartot!”. Šiame „kare“ nugalėjo publika ir NATO Jazz Orchestra iš „mūšio lauko“ galėjo pasitraukti tik atlikęs keletą papildomų kūrinių.

Baigiamuoju XXVIII Klaipėdos pilies džiazo festivalio programos akcentu tapo tarptautinis projektas „Bob James & Andrey Chmut” – tai bendras legendinio amerikiečių džiazo pianisto, dviejų „Grammy“ apdovanojimų laureato Bob James (JAV) ir talentingo saksofonininko Andrey Chmut (Ukraina) projektas. Drauge su jais scenoje pasirodė ryškus ir charizmatiškas džiazo dainininkas, Anyanya (Nigerija), kurio namai šiandien yra Ukraina. Muzikantai pristatė naujų kūrinių programą ir atliko džiazo mylėtojams puikiai žinomus Bob James kūrinius, kuriuos publika pasveikino nuoširdžiais aplodismentais.

„Nuskambėjus paskutiniams akordams, Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatoriai žemai nusilenkė atlikėjams ir klausytojams – visiems, kuriems šūkis „Viskas su meile, nieko be džiazo!“ yra tiesiog gyvenimo kredo”, – rašoma organizatorių pranešime spaudai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Veidai

Edmundas Federavičius: „Muzika - mano pašaukimas"

Džiazo gerbėjams gerai ne tik Klaipėdoje, Lietuvoje, bet ir užsienyje žinomas  būgnininkas Edmundas Federavičius mini gražų jubiliejų ir ta proga ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Politika

Pradėjo skelbti savivaldybės tarybos narių algas

Neatlygintinai dirba tik vienas Klaipėdos miesto tarybos narys. Tai paaiškėjo savivaldybei po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) kritikos paskelbus informaciją apie ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This