Palangoje – sumažėję butų pardavimai, bet išaugusios kainos

Regionas

Atėjus vasarai Lietuvos kurortai ir kurortinės teritorijos skaičiuoja atvykstančių turistų srautus ir viliasi palankių orų, kurie pritrauktų dar daugiau lankytojų. Tuo tarpu nekilnojamojo turto rinkoje vidurvasaris yra puikus metas įsivertinti pirmojo pusmečio rezultatus. Visoje šalyje šiais metais fiksuojant mažesnius būsto pardavimus, daliai šalies kurortų pavyko atsispirti mažėjimo tendencijoms, o kai kuriuose iš jų buvo fiksuoti įspūdingi pardavimų šuoliai.

Praėjusiais metais Palangoje parduotų butų vidutinė 1 kv. m. kaina buvo apie 1650 eurų, o šių pirmąjį pusmetį vidutinės sandorio kainos jau perlipo 2150 tūkst. eurų už kv. m. ribą.

Per pirmąjį šių metų pusmetį visoje Lietuvoje buvo įregistru.ota 17,3 tūkst. butų ir 6,7 tūkst. individualių gyvenamųjų namų pardavimų. Palyginti su 2021 metų pirmuoju pusmečiu, šiemet butų ir gyvenamųjų namų pardavimai – dešimtadaliu kuklesni.

„Pirmasis šių metų pusmetis pagal įregistruotų NT sandorių kiekį buvo maždaug 15 proc. kuklesnis nei praėjusiais metais. Tačiau žvelgdami tik į šalies kurortus ir kurortines teritorijas galime surasti pavyzdžių, kardinaliai priešingų nacionalinėms tendencijoms. Pavyzdžiui, Anykščiuose ir Birštone šiemet butų pardavimai ūgtelėjo net dvigubai, o tuo tarpu kurortų lyderės Palangos butų pardavimai šiemet yra ketvirtadaliu mažesni nei pernai. Matant šių dienų realijas ir geopolitinį neapibrėžtumą, tikėtina, kad dalis pirkėjų susilaikė nuo investicijų į būstą pajūryje”, – pranešime spaudai kurortų NT rinkos tendencijas apžvelgia Registrų centro Strateginio vystymo direktorius Adrijus Jusas.

Tarp šalies kurortų ir kurortinės teritorijos statusą turinčių savivaldybių pagal būsto sandorių kiekį, kaip įprasta, šiemet vis tiek pirmavo Palanga – per pirmąjį pusmetį šiemet čia įregistruota per 330 butų ir apie 80 gyvenamųjų namų sandorių. Palyginti su praėjusiais metais, butų pardavimai Palangoje sumažėjo 26 proc., gyvenamųjų namų – 43 procentais.

Išaugo kaina

„Pirkėjų aktyvumo sumažėjimą šiame pajūrio regione iš dalies galima sieti ir su pasikeitusia geopolitine situacija – ne paslaptis, kad dalis investuotojų į Palangoje esantį NT buvo iš Rusijos. Nepaisant sumažėjusio sandorių skaičiaus, būsto kainų augimas patvirtina, kad Palanga ir visas pajūrio regionas išlieka patrauklia vieta investicijoms į nekilnojamąjį turtą”, – kalba A. Jusas.

Praėjusiais metais Palangoje parduotų butų vidutinė 1 kv. m. kaina buvo apie 1650 eurų, o štai šių pirmąjį pusmetį vidutinės sandorio kainos jau perlipo 2150 tūkst. eurų už kv. m. ribą. Tuo tarpu gyvenamųjų namų vidutinės kainos nuo praėjusiais metais fiksuotų 1500 eurų už kv. metrą, šiemet kilstelėjo iki 2050 eurų už kv. metrą.

Antroje vietoje pagal aktyvumą tarp šalies kurortų yra Druskininkai – čia šiemet jau parduota 140 butų (13 proc. mažiau nei prieš metus) ir apie 30 gyvenamųjų namų (15 proc. mažiau). Vis dėlto tokių ryškių kainų pokyčių kaip pajūryje Druskininkuose nebuvo fiksuota – šiemet vidutiniškai už butus čia mokėta po 1100 eurų už kv. metrą, arba vos keliais procentais daugiau nei praėjusiais metais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje vėl vyks Jurginės

Jau tapo tradicija, kad balandžio pabaigą Palangoje vainikuoja smagi, pavasariu dvelkianti Jurginių šventė. Festivalis „Jurgi, paimk raktus“ jau ne vieną ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Ugniagesiai išgelbėjo ir užstrigusį katiną, ir lifte įkalintą žmogų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pranešė, kad antradienio rytą jo pareigūnams teko gelbėti Klaipėdoje, viename Šilutės plento daugiabutyje, prie įėjimo ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This