Per parą – 1307 nauji COVID-19 atvejai

Koronavirusas

Pirmadienį Lietuvoje patvirtinti 1307 užsikrėtimai COVID-19, iš jų 284 žmonės užsikrėtė antrą kartą, 13 – trečią, skelbia Statistikos departamentas. Tai naujas šios vasaros užsikrėtimų antirekordas. Klaipėdoje ši diagnozė nustatyta 47 gyventojams.

Savaitinis naujų atvejų skaičius šalyje išaugo 47 proc, Klaipėdoje – 90,8 proc.

Atvejų skaičius, tenkantis per 14 dienų periodą 100 tūkst. gyventojų, uostamiestyje padidėjo nuo 232,8 atvejo iki 252,3 ir Klaipėda pagal šį rodiklį nukrito į 13-tą vietą tarp labiausiai sergančių savivaldybių. Šalyje minėtasis rodiklis paaugo nuo 266,7 atvejo iki 291,6.

Blogiausia padėtis išlieka Palangoje (694 atvejai, serga 141 žmogus), o geriausiai ir toliau laikosi Pagėgių savivaldybė su 42 atvejais.

Į ligonines per parą dėl SARS-CoV-2 ligos paguldyti 29 žmonės. Dabar ligoninėse yra 119 sergančiųjų, iš jų 6 gydomi reanimacijos skyriuose.

Šiuo metu šalyje koranvirusine infekcija jau serga 10 320 žmonių, iš jų 480 – Klaipėdoje.

Praėjusią parą mirčių nuo COVID-19 šalyje nefiksuota, tačiau pridėjus vieną iš seniau, viruso aukų jau yra 9191, uostamiestyje lieka 415.

Pirmadienį irgi nebuvo paskiepytas nė vienas žmogus.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad nuo rugpjūčio 1-osios bus sudaryta galimybė pasiskiepyti antrąja sustiprinančiąja COVID-19 vakcinos doze Lietuvos gyventojams, susiduriantiems su didesne sunkios ligos rizika.

Toks sprendimas paremtas naujausiomis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ELPKC) bei Europos vaistų agentūros (EVA) rekomendacijomis ir ministerijos darbo grupės ekspertų pateiktais siūlymais.

Skiepytis galės šiai grupei priklausantys 60 metų amžiaus ir vyresni asmenys, taip pat sergantieji lėtinėmis ligomis, nepriklausomai nuo amžiaus, jeigu jų sveikatos būklė didina sunkaus susirgimo tikimybę. Dėl rizikos veiksnių įvertinimo ir poreikio skiepytis būtina konsultuotis su šeimos gydytoju.

Šeimos gydytojui net ir įvertinus bei patvirtinus poreikį žmogui skiepytis, antrąją sustiprinančiąją dozę galima skirti tik praėjus šešiems mėnesiams po paskutinio skiepo nuo COVID-19 ligos. Visiems kitiems 60 metų amžiaus ir vyresniems asmenims pasiskiepyti antrąją sustiprinančiąja COVID-19 vakcinos doze rekomenduotina rudenį kartu su gripo ir pneumokokinės infekcijos vakcina. Apie tai detalios rekomendacijos bus paskelbtos, artėjant rudens sezonui.

Tarptautinės sveikatos priežiūros organizacijos rekomendacijas labiausiai pažeidžiamiems žmonėms pateikė, atsižvelgdamos į šiuo metu Europoje stebimą dėl COVID-19 ligos padidėjusį ligoninių bei intensyviosios terapijos lovų užimtumą. Be to svarus argumentas skiepytis antrąja sustiprinančiąja vakcinos doze lieka mokslo tyrimais pagrįstas faktas, kad vakcinos ir toliau išlieka labai veiksmingos, mažinant naujų koronaviruso atmainų sukeltos sunkios COVID-19 ligos riziką, hospitalizavimą ir mirčių skaičių. EVA jau yra pradėjusi adaptuotų „Comirnaty“ ir „Spikevax“ vakcinų, geriau pritaikytų apsaugoti nuo konkrečios koronaviruso atmainos ar atmainų, peržiūrą, tačiau, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją, šiuo metu revakcinacijai rekomenduojama nedelsti ir naudoti dabar prieinamas patvirtintas vakcinas.

Antrąja sustiprinančiąja COVID-19 vakcinos doze nuo gegužės 30 d. gali pasiskiepyti lėtinėmis imunitetą silpninančiomis ligomis sergantys pilnamečiai arba tie asmenys, kurių imuninės sistemos funkcija yra sunkiai sutrikusi dėl kitų priežasčių, taip pat tie, kuriems taikomas gydymas imuninę sistemą slopinančiais vaistais. Be to, kiek anksčiau buvo nuspręsta nuo rugpjūčio 1 d. sudaryti galimybę antrąja sustiprinančiąja doze pasiskiepyti 80 metų amžiaus ir vyresniems žmonėms.

Vis dar nepasiskiepijusiems šalies gyventojams rekomenduojama pasiskiepyti pagal pirminę schemą ir sustiprinančiąja doze (nuo 5 metų amžiaus – pagal pirminę schemą, vaikai nuo 12 metų amžiaus gali būti skiepijami sustiprinančiąja „Comirnaty“ vakcinos doze).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This