Uostamiesčio gatvėse – daugiau lietuviškų elektrinių autobusų

Transportas

Klaipėdos autobusų parkas praneša sėkmingai įvykdęs viešųjų pirkimų procedūrą ir pasirašęs sutartį su UAB „Vėjo projektai“ dėl 10 elektra varomų autobusų veiklos nuomos.

Žadama, kad jau kitą vasarą uostamiestyje kursuos 10 naujų „Dancer“ elektrobusų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Teigiama, jog kitą vasarą Klaipėdoje miesto keleivius jau turėtų vežti 10 naujų ekologiškų autobusų, kurių ne mažiau kaip pusę varomosios galios sudarys žalioji elektros energija, pagaminta iš atsinaujinančių energijos išteklių.

Tokia viešojo transporto veiklos nuomos paslauga yra nauja tarp Lietuvos vežėjų, tačiau žinoma ir besiskinanti kelius pasaulyje. KAP skelbtame viešųjų pirkimų konkurse buvo užsiregistravę arti 10 tiekėjų, o laimėjo Klaipėdoje įsikūrusi bendrovė „Vėjo projektai“. Beje, jos pagaminti du elektriniai autobusai „Dancer“ jau daugiau nei dvejus metus kursuoja uostamiesčio gatvėmis.

„Iš esmės tai nėra tik autobusų pirkimas, o dešimčiai metų įsigijome didžiulį paslaugų kompleksą – autobusų pristatymą, jų pilną techninį aptarnavimą, įkrovimo stotelių pastatymą, elektros energijos aprūpinimą. Mūsų bus tik vairuotojai ir keleivių pervežimo paslauga. Visais kitai dalykais turės pasirūpinti veiklos nuomos paslaugos teikėjas“, – pranešime cituojamas KAP generalinis direktorius Vaidas Ramanauskas.

Kaip teigia UAB „Vėjo projektai“ generalinis direktorius Alvydas Naujėkas, jau COVID-19 pandemijos akivaizdoje, o dabar ir įsibėgėjant energetinei ir ekonominei krizei pastebėta, kad tik nauji visa apimantys sprendimai gali padėti keleivių vežėjams pereiti prie klimatui neutralių transporto priemonių.

„Džiaugiamės bendradarbiaudami su Klaipėdos autobusų parku – vežėju, lyderiaujančiu Europoje pagal autobusų maršrutų grafiko laikymąsi ir demonstruojančiu tvaraus verslo principus bei ieškančiu inovatyvių būdų, kaip mažiausiais finansiniais kaštais pakeisti taršius autobusus naujais. Mūsų teikiama elektrinių autobusų „Dancer“ veiklos nuomos paslauga ir fiksuotas mokėjimas už nuvažiuotus kilometrus leis KAP ne tik išvengti pradinių investicijų autobusų įsigijimui, bet ir sutaupyti lėšų aptarnavimo paslaugoms bei įkrovos infrastruktūrai,“ – sako A. Naujėkas.

INFORMACIJA

Pagal Klaipėdos miesto politikų patvirtintą planą, iki 2030 m. KAP turi įsigyti 50 elektra varomų autobusų miesto keleivių pervežimams. Tokį sprendimą įtakojo ES aplinkosauginės direktyvos, numatančios, jog centrinėmis miesto gatvėmis nekursuotų iškastiniu kuru varomas viešasis transportas. Svarbu ir tai, jog elektra varomi autobusai yra daug draugiškesni aplinkai – neišmeta kietųjų dalelių bei pasižymi mažesniu triukšmingumu ir vibracija, kas svarbu miestiečių gyvenimo kokybei.

1 Comment

  1. Anonimas

    Kokia našta Klaipėdos biudžetui? Deja bet. Elektriniai autobusai lygiai tokie pat sunkus ir vibracijos didesnės..

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šoks restruktūrizacijos tango 

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovė „Vėjo projektai“ yra verta restruktūrizacijos, ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šokis baigiasi?

Nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovei „Vėjo projektai“ iškilo bankroto grėsmė – Klaipėdos apygardos teismas sulaukė ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This