Klaipėdoje viešinčio burlaivio komandoje – KU studentai ir Lietuvos moksleiviai

Uostas ir jūra

Trečiadienį Klaipėdos uoste prisišvartavo grakštus dvistiebis lenkų burlaivis „General Zaruski“. Tarptautinėje laivo komandoje – Klaipėdos universiteto (KU) studentai, studijuojantys hidrologiją ir čia atliekantys praktiką, bei 3 moksleiviai iš Klaipėdos ir Rokiškio rajono mokyklų.

KU nuotr.

Burlaivio ekspedicija maršrutu Gdanskas – Klaipėda – Turku – Faro – Gdanskas – tarptautinio projekto „ECO-SHIP jaunimo aplinkosauginis ir jūrinis ugdymas“, vykdomo pagal Erasmus + programą, viena iš dalių. Projektas skirtas jaunimui nuo 15 iki 29 metų amžiaus, mokytojams, pedagogams ar žmonėms, dirbantiems tvarios plėtros iniciatyvų, jūrų ir aplinkosauginio švietimo srityse. Projekto veiklomis siekiama prisidėti prie gamtinės aplinkos degradavimo stabdymo skleidžiant darnios plėtros principus, didinant žinių lygį apie jūrinę aplinką, skatinant jaunimo sąmoningumą bei aktyvumą ekologijos srityje.

Klaipėdoje tik trumpam stabtelėjusio laivo įgula sudaryta iš Lenkijos, Lietuvos ir Suomijos jaunimo, atsiliepusio į viešą projekto partnerių kvietimą pažinti Baltijos jūrą per buriavimą, per laive rengiamas paskaitas bei praktinius užsiėmimus.

Laivo komandoje edukatore dirbanti KU Jūros tyrimų instituto darbuotoja Greta Kilmonaitė apie pirmąsias jaunuolių patirtis po burėmis nedaugžodžiavo.

„Buvo visko: ir supimo, ir blogulio, bet… Jau buvo pirmoji paskaita apie Baltijos jūrą. Jūroje paėmėme pirmuosius vandens mėginius“, – dalijosi įspūdžiais KU atstovė, turinti nemažą buriavimo patirtį.

Burlaivio kapitonas Piotras Krolakas ekolaivo startą pavadino sėkmingu.

„Jaunimas dar tik trečia diena laive, bet, akivaizdu, jog komanda veikia vis darniau, sėkmingai prisitaiko prie jūrinio gyvenimo ritmo“, – sakė jis.

Dangės krantinę papuošęs „General Zaruski“ iš Klaipėdos bures kels jau ketvirtadienio vakarą. Rugpjūčio mėnesį burlaivis darsyk turėtų užsukti į Klaipėdos uostą tik jau su kita ekolaivo komanda, taip pat sukomplektuota iš trijų valstybių jaunimo, pareiškusio norą dalyvauti jūriniame nuotykyje ir taip geriau pažinti ne tik jūrą, jos ekologines problemas, bet ir save. 

INFORMACIJA

Burlaivis „General Zaruski“ statytas 1939 m., atnaujintas 2012 m. Laivo savininkas – Gdansko miesto savivaldybė. Miestą reprezentuojantį burlaivį, pavadintą lenkų šviesuolio, patrioto ir buriavimo mokymo pradininko generolo M. Zaruskio garbei, globoja Lenkijos prezidentas. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Ukrainos grūdams – žaliasis Lietuvos vidaus vandens koridorius?

Rusijai pasitraukus iš susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų eksporto per Juodąją jūrą, Klaipėdos uostas galėtų tapti naujais vartais šiam kroviniui. Analizuojant ...
2023-08-10
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos muzikinis teatras prisistatys ir šiaurės rytų aukštaičiams

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras 37-ąjį sezoną pasitinka kelionėmis po Lietuvą, G. Donizetti operos „Meilės eliksyras“ netikėta versija ir pasiruošimu įkurtuvėms ...
2023-07-20
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Daugėja nulinius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Penktadienį šalyje patvirtinti 33 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių 9 žmonės užsikrėtė antrą kartą, vienas – trečią, praneša Valstybės duomenų ...
2023-06-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This