Rusiškų keiksmažodžių paieškos mokykloje baigėsi šnipštu

Svarbu, Švietimas

Klaipėdietis visuomenininkas Michailas Andrijanovas, nesusitaikęs su tuo, kad policija nevykdė tyrimo dėl to, jog Klaipėdos „Versmės” progimnazijoje galbūt buvo pakabintas plakatas su Europos žemėlapiu ir rusiškais keiksmažodžiais, nieko nepešė ir apeliacinės instancijos teisme.

M. Andrijanovas kovo 7-ąją buvo surašęs pareiškimą policijai, kad minėtoje progimnazijoje esą kabo plakatas, kuriame vartojamas necenzūrinis žodis „нахуй“. Anot jo, mokyklos auklėtinių tėvų atsiųstoje nuotraukoje buvo matyti ukrainietiškas vieno fondo plakatas, kuriame ukrainiečių kalba parašytas tekstas, kur šiais metais metais skris Rusijos piliečiai, ant daugumos Europos valstybių matyti minėtasis keiksmažodis, taip pat yra ir lietuviškas tekstas.

Po kelių dienų Klaipėdos miesto policijos komisariatas vyrui pranešė, kad atsisako pradėti tyrimą pagal Administracinių nusižengimų kodekso straipsnį, numatantį, jog necenzūriniai žodžiai ar gestai viešosiose vietose užtraukia baudą nuo 30 iki 140 eurų. Atsisakymas pradėti tyrimą buvo motyvuotas tuo, kad Rusijai užpuolus Ukrainą visuotinai populiarus tapo šūkis „Ruskij vojenyj korabl, idi nachui“ („Русский военный корабль, иди нахуй“), vartojamas vien tik nepasitenkinimui Rusijos vykdomai karinei agresijai prieš Ukrainą išreikšti. Anot policijos, žodis „nachui“ („нахуй“) laikytas necenzūriniu ir jo viešas vartojimas užtraukia administracinę atsakomybę, tačiau atsižvelgus į Valstybinės kalbos inspekcijos ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos atstovų viešai išsakytas nuomones, kad šūkis – pilietinės pozicijos išraiška, viešas vartojimas išsakant visą šūkį nėra baustinas veiksmas.

M. Andrijanovas, nesutikdamas su tokiu sprendimu, jį apskundė Klaipėdos apylinkės teismui. Teismo posėdyje M. Andrijanovas nurodė, kad pats šio plakato nematė, nes į mokyklą pašaliniams asmenims patekti neįmanoma, tačiau jam šią informaciją suteikė mokinių tėvai. Anot jo, mokykla yra padidinto jautrumo įstaiga, kurioje mokosi vaikai ir necenzūriniai žodžiai galėjo pažeisti viešąją tvarką ir žmonių rimtį. Tuo metu progimnazijos direktorė Gražina Pocienė tikino, kad jokio plakato mokykloje nebuvo ir negalėjo būti. Tai esą provokacija. Vadovė aiškino, kad plakatas buvo nufotografuotas visai ne mokykloje, nes tokių nuotraukoje matomų sienų nėra, nėra ir tokio stiklinio stendo.

Skundą išnagrinėjusi Klaipėdos apylinkės teismo teisėja Lina Šakarnienė buvo konstatavusi, kad jis yra netenkintinas. Anot pirmos instancijos teismo, šiuo atveju nėra pakankamai įrodymų, leidžiančių daryti neabejotiną išvadą, kad progimnazijoje kabėjo toks plakatas su necenzūriniais žodžiais.

Tačiau M. Andrijanovas pasinaudojo galimybe apskųsti tokią nutartį Klaipėdos apygardos teismui. Jis dėstė, jog pati mokyklos direktorė patvirtino, kad mokinių tėvai „Facebook“ grupėje aptarinėjo tokį plakatą. Pasak M. Andrijanovo, plakatas galėjo kabėti klasių stende, kurių, sprendžiant iš viešai prieinamų progimnazijos internetiniame puslapyje skelbiamų nuotraukų, yra ne viena dešimtis.

Visgi apeliacinį skundą išnagrinėjusi teisėja Daiva Jazbutienė ketvirtadienį konstatavo, kad jis yra nepagrįstas.

„Apelianto skundo argumentai faktiškai yra nepagrįsti. <…> Iš minėtos fotonuotraukos nėra galimybės identifikuoti tikslios plakato kabėjimo vietos, kadangi nuotraukoje jis matomas nufotografuotas po stikliniu stendu, kitokių aiškių detalių, kurios leistų objektyviai nustatyti stendo bei plakato buvimo vietą, nefiksuota. Šis įrodymas, kad minimas plakatas kabėjo neabejotinai „Versmės“ progimnazijoje, vertinamas kaip nepagrįstas ir neįrodytas”, – rašoma nutartyje.

Apygardos teismas mokyklos vadovės parodymus įvertino kaip nuoseklius ir neprieštaringus, kurių atmesti nėra jokio objektyvaus pagrindo. Anot jo, jokie bylos duomenys nepatvirtina, kad progimnazijoje neabejotinai kabėjo toks plakatas.

Ši teismo nutartis yra neskundžiama.

16 Comments

  1. Valdzia

    Lochai, apsisaukeliai, veidmainiai

    Reply
  2. Keista valdzia toje mokykloje su savo ale mokytoju gauja

    Sioje progimnazijoje yra stikliniai stendai pirmo auksto foje. Bet tai dar nepabaiga mokosi mano vaikas sioje mokykloje ir zinau kad ten tikrai yra ne plakatu esme o ir mokytoju keistumas, jie visi labai aiskei matosi kad nemoka elgtis su vaikais pavardziu neminesiu, bet 60 % mokytoju visai nedirba savo darbo, todel I sia mokykla nesiulyciau eiti. Kitaip sakant yra tik vienas žodis apibudinti sia mokykla BAISU.

    Reply
  3. Nezabitauskas

    Mirties akivaizdoje žmogus žodžių nesirenka. Tačiau mes, jo žodžius kartojantys straipsneliuose ir plakatuose, dar nesame tokioje beviltiškoje padėtyje. Galėtume parašyti: „Rusų laive, eik pragaran!” Ar iškreiptume esmę? Nė kiek. Tačiau su pasimėgavimu demonstruojame šlykščią mongolišką vulgarybę, užmiršę moralę ir kultūrą. Bet jau girdžiu oponuojant: „Moralė ir kultūra? O kas tai yra?”

    Reply
  4. nesaldu rusams

    nesaldu būti rusu ne rusijoj. visi siuntinėja tai ant 3, tai ant daugiau raidžių. Miška negali su tuo susitaikyti. Ir kiti Klaipėdoj gyvenantys ruskiai pyksta. Tai ant Ukrainos, tai ant teisėjų, tai ant interneto komentatorių – patys nebesupranta ant ko ir dėl ko. Nusiraminkit. Jei norit gyventi čia, Lietuvoje, Europoje, civilizuotame pasaulyje, nuleiskit savo pseudo rusišką išdidumą ir baikit bangas kelti. Arba varykit į gimtinę – galėsit rėkti, valdžią keikti, putotis internete, kaip tik patinka. Kol neuždarys, žinoma 🙂

    Reply
    • Juozas

      Sustatykim viską į vietas: Michailas ne rusas, bet baltarusis. Buvęs Lietuvos Kariuomenės savanoris. Dabar vadovauja judėjimui „Veik” padedančiam Ukrainai. Tad nereikia visko pagal lietuvių pomėgis apšikinėti. O kad nepatinka rusiški keiksmažodžiai tai tik sveikintina, pasiklauskit saves lietuviški „patriotai” kuris sugebate keiktis tik lietuviškai, be rusiško palikimo…..

    • N.B.

      Rusijoj gyvena apie 30 tukstanciu lietuviu, Baltarusijoje dar apie 6 tukstancius, jei tau похуй, tai eik на хуй

  5. Pilietus

    Kas nors pasakykite visiems idijotams, kad zodzdio нахуй neegzistuoja. Yra zodis хуй. Ir pasiumtimas rasoso на хуй. Ir man geda, kad slyksciausias zodis rusu kalboje tapo viesai vartotinu Lietuvoje ir nesiskaito vulgariu. Jusi vailai gatvese keikiasi RUSISKAI kaip nielada daug. Juk jie turi toki pavyzdi.

    Reply
    • Akvilė Kovalkova

      Aš pati tą foto įkėliau nes vaikas nufotografavo pirmam aukšte. Sujungus direktorė iškvietė mane kur ji yra ir nukabino. Aiški o kad reikia asmeniškai spręsti viska o ne į Facebook dėti. O auklėtoja po puse val viską mačius visa situacija paraše kad čia melagiena. Gindama mela.

  6. Ivan

    Kodėl deja?Ne reikia mums ukronaciu veliava!Ir Lietuvos naciu taip pat…

    Reply
    • Ivanui

      Ko mums reikia ne tau aiškinti?Pirma,išmok rašyti nors kaip pirmokas, o antra, jausk,ką rašai.Laikas.

  7. o Andrijanovas

    matėme koks jis vaidino visuomenininką, kovotoją už gyventojus, o pasirodo aišku už ką kovoja. Beje kaip ir valstiečiai nepasirašę gynybos susitarimo, o jų atstovė neriasi iš kailio bandydama įrodyti, kad bus merė, o ką atstovautų?

    Reply
  8. Klaunai.

    Rado del ko skustis,tegul pabando apskusti ka nors tokio priešingai pačioj rusijoje !!!

    Reply
    • Irklo brolis

      Kur tau, matai, bandys! Pas mus, kaip ir visuose normaliuose Vakaruose, gali putotis, skųstis, peticijas rašinėti ir akcijas visokias daryti. Pas mus neblogai veikia demokratijos mechanizmas, leidžiantis tokius dalykus daryti ir kai kada truputį išsidirbinėti. Man asmeniškai tai nelabai patinka, tačiau nieko nepadarysi, ne Rusijoje ar Š. Korėjoje gyvename, tegu kalba ir kitaminčiai. Juk sveika kritika veikia panašiai, kaip ricina – nemalonu, bet padeda atsikratyti blogų dalykų.

  9. Kam priklauso

    Klaipėda? Ant Jono kalnelio plevėsuoja ukr. vėliava! Ar jau visai pablūdo „valdžia”?

    Reply
    • N. Puteikienė

      Jokia Ukrainos vėliava, deja, neplevėsuoja.

    • Kokia vėliava,vatini,

      Išsipagiriok! Jau košmarai vaidenasi…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Padovanokime senam žmogui, nugyvenusiam kančios kupiną gyvenimą, savo šilumą ir šiltą lovą

Prieš daugiau nei pusę amžiaus Gerardas, dešimtmetis berniukas iš lietuvių ir vokiečių šeimos, smalsumo vedamas, sutiko išgerti vieno iš suaugusiųjų ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

Sportas

Nepriklausomybės dienai - moksleivių 3x3 krepšinio turnyras

Ketvirtadienį Klaipėdos „Versmės“ progimnazijoje įvyko 3×3 krepšinio turnyras, skirtas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti. Neseniai atnaujiną mokyklos sporto salę užplūdo ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Irenijus Zaleckis užsidirbo dar vieną teistumą

Klaipėdos apygardos teismas nepalengvino buvusio Klaipėdos savivaldybės administracijos Sporto skyriaus vedėjo Irenijaus Zaleckio dalios –  pirmos instancijos nuosprendis baudžiamojoje byloje, ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This