Miesto vandentvarkos plane – ir rajonas, ir trečiosios vandenvietės iškėlimas?

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda užsimojo konkretizuoti miesto bendrojo plano sprendinius ir nustatyti geriamojo vandens tiekimo bei nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros kryptis. Siekiama, kad visi gyventojai gautų „saugos ir kokybės reikalavimus atitinkantį geriamąjį vandenį ir nuotekų tvarkymo paslaugas arba turėtų galimybę individualiai apsirūpinti geriamuoju vandeniu ir (arba) individualiai tvarkyti nuotekas”.

Artūro Šulco nuotr.

Nors paskelbtuose dokumentuose Klaipėdos miesto trečioji vandenvietė konkrečiai nėra įvardinta, tačiau planavimo užduoties parametrai apima visą uostamiesčio vandentvarkos infrastruktūrą, jos raidos galimybes, galimą perdislokavimą, netgi, esant poreikiui, nusavinant privačias žemes. O apie norą iškelti minėtą vandenvietę nuolat prabyla tiek uostininkai, tiek su jais susiję vietos politikai. 

Uostamiesčio bendrasis planas bus patikslintas rengiant savivaldybės teritorijos geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros planą. Šiame plane bus nustatyti geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros įgyvendinimo etapai, jų įgyvendinimo eiliškumas, etapai ir finansavimas. O taip pat,  – išnagrinėjant alternatyvas, nustatytos aglomeracijos ir viešojo geriamojo vandens tiekimo bei nuotekų tvarkymo teritorijos. 

Esant būtinumui plano rengėjai turės suplanuoti motyvuotai pagrįstas visuomenės poreikiams paimti reikalingas teritorijas. Tarp planavimo uždavinių yra nuoroda, nustatant aglomeracijas ir viešojo geriamojo vandens tiekimo bei buitinių nuotekų tvarkymo teritorijas, įvertinti Klaipėdos priemiesčius (aglomeruotą Klaipėdos rajono teritoriją).

Nemažas dėmesys rengiamame dokumente bus skirtas ir Smiltynei. Plano rengėjams keliama užduotis išnagrinėti galimybę šioje Kuršių nerijos dalyje vystyti savarankišką vandens tiekimo infrastruktūros plėtrą, „aprūpinant lokalius vartotojus geriamuoju vandeniu”, nurodyti galimas vandentiekio tinklų trasas, detalizuoti vandens ruošyklos pajėgumus. 

Kartu teks išnagrinėti galimybę Smiltynėje vystyti nuotekų infrastruktūros plėtrą, įrengiant centralizuotą nuotekų surinkimą, pamaryje bei pajūryje klojant nuotekų tinklus su siurblinėmis bei biologiškai valant nuotekas bendruose uždaro tipo nuotekų valymo įrenginiuose Kopgalyje. Taip pat norima numatyti sprendinius Smiltynės paviršinių (lietaus) nuotekoms nuo autotransportui skirtų teritorijų ar kitų galimai teršiamų teritorijų surinkti, išvalyti pagal aplinkosaugos reikalavimus ir atskirais įrenginiais išleisti į Kuršių marias. 

Planuojant bus ieškoma ir priemonių paviršinių (lietaus) nuotekų tinklų apkrovimo liūčių metu sumažinimui visose Klaipėdos miesto urbanizuotose ir planuojamose urbanizuoti teritorijose, norima numatyti būtiną lietaus vandens valyklų ir kaupyklų įrengimą. 

Išanalizuota bus ir naujos slėginės nuotekų linijos tiesimo arba esamos nenaudojamos slėginės nuotekų linijos, nuo siurblinės Nr. 6 į Klaipėdos miesto nuotekų valyklą Dumpių k., Klaipėdos rajono savivaldybėje, rekonstrukcijos galimybė bei nuotekų siurblinės Nr. 2 (Žvejų g.) iškėlimo į kitą vietą arba vietoje jos numatant požeminę nuotekų siurblinę galimybė. 

Taip pat bus numatyti vandentiekio, nuotekų tinklų plėtra ar esamų esamų nuotekų tinklų bei jų sistemų rekonstravimas gamybinėse Klaipėdos valstybinio jūrų uosto  bei jo plėtros teritorijose. 

Bus numatytos priemonės esamos Klaipėdos miesto nuotekų valyklos nuotekų valymo ir dumblo tvarkymo grandies technologiniam procesui tobulinti. Nurodžius plane  geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros statinių vietas, esant poreikiui bus numatytos konkrečios vietos žemę paimti visuomenės poreikiams.

Klaipėdos miesto savivaldybės teritorijos geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros planui parengti yra numatyti beveik dveji metai.

1 Comment

  1. Anonimas

    Tai vistik pradedama naikinti ir Smiltynė?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Kopgalio forto krantinę pritaikys edukacinėms reikmėms

Lietuvos jūrų muziejaus užsakymu parengti ir visuomenei pristatomi projektiniai pasiūlymai, numatantys pritaikyti Kopgalio forto krantinę edukacinėms reikmėms, kuriuos parengė UAB ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This