Klaipėda ginsis nuo ožkų invazijos

Mums rašo

Aleksandras Sakas
2022-08-10

Komentarų: 15

Skulptūrų parko rekonstrukcija įsibėgėja. Pro statybinę tvorą matome naują takų tinklą, stačiakampį ir tvarkingą, kai kam gal net gražų. Raudoni kryželiai žymi pasmerktus medžius, suprantama, vien senus ir ligotus, laimingo sutapimo dėka augančius kaip tik ten kur reikia – ant kompiuteryje nubrėžtų tiesių takų.

Parko pakraščiais jau iškastos duobės naujos tvirtos tvoros pamatams, vežami betono blokai. Medžiai, trukdantys būsimai tvorai, taip pat sužymėti ir nuo bendro likimo nepabėgs.

Šio teksto autorius apie parko tvorą buvo skaitęs ar girdėjęs, bet tuomet netikėjo savo akimis ir ausimis. Kam parkui tvora?

Kapinės – taip, jos tradiciškai aptveriamos, kad ožkos ant kapų nelakstytų. Ir Skulptūrų parkas buvo įkurtas kapinių vietoje, tai gal miesto valdžia, palaiminusi projektą, susipainiojo ir paklydo tarp dviejų pušų, tai yra, tarp buvusios ir dabartinės sklypo paskirties?

Ne, negali būti, nes žioplą valdžią išrenka tik dar didesni žiopliai, o tokiais mes juk nesame? Taip pat nesinorėtų kartoti pabodusios giesmelės apie pinigų plovimą, apie auksines sroveles, tekančias iš bendrų tvenkinių į privačias balutes. Toji pasaka apie korupciją, kurią mėgdavo sekti mūsų tetos ir dėdės, dabar jau galutinai paneigta faktu, kad Lietuvoje niekas už korupciją nesėdi.

Taigi, lieka tik ožkos. Kam parkui tvora? Kad nuo ožkų apgintų.

15 Comments

  1. Esmė

    Neniškis , Grubliauskas ir taryba palaimino 600 medžių (ir ažuolų) kirtima. Konservatoriai su Tuma bėgiojo po parka ir klikė ,,viska iškirsti”. Mickevičius alia ,,arhitektas…” bėgiojo ir klikė KIRSTI VISUS MEDŽIUS., NAIKINTI IR NIEKINTI KAPINĖS SU TAKAIS .(ANT KAULŲ SUKURĖ LABIRINTA TAKU, Mes manome kad niekinti nes klikė ,,Naikinti kalinigradija……kapinesę. Kas ji Kaliningradija gal jo meilužė?????

    Reply
  2. Otons

    Tema. ” Kaip didmiestis virsta bažnitkaimiu ” 🙂

    Reply
  3. C7

    Didmiečiuose normalu aptverti parkus, jie naktį rakinami, nuolatos prižiūrimi, valomi, kaip visi viešieji pastatai.
    Paryžius: https://www.dreamstime.com/jardin-des-plantes-park-entrance-lamarck-statue-paris-france-jardin-des-plantes-park-entrance-paris-france-image168879672
    Londonas: https://www.alamy.com/stock-photo-st-jamess-park-entrance-london-britain-uk-38452198.html
    Berlynas: https://www.alamy.com/stock-photo-entrance-to-the-volkspark-friedrichshain-which-houses-the-mrchenbrunnen-59217674.html
    Mūsų supratimu parkas, tėra didelis skveras, kurį eidami savo tikslu kertame ir tiek. Tačiau iš tiesų parkas yra dedikuota rekreacinė erdvė, turinti savo aiškias ribas. Būtent šias ribas tvoros ir pažymi, tarsi įrėmina parką. Ir tas aptvėrimas gali būti ne pini eurotvorelė, bet daili, stilizuota, meninę vertę turinti tvora – integrali parko dalis.

    Reply
    • Autorius

      Ačiū už nuorodas. Patikrinau tik pirmąją, taupydamas laiką. Ji nuvedė į Paryžiaus Botanikos sodą. Beje, sodo internetiniame puslapyje pirmiausia į akis krenta raudonas mygtukas „Buy Tickets”. Pasak Vikipedijos, šiame sode yra visko – kelios galerijos (gamtos evoliucijos, paleontologijos), zoologijos sodas, archyvas su biblioteka, šiltnamiai ir t.t. Mat, šis sodas yra Paryžiaus Gamtos istorijos muziejaus dalis. Esu tikras, kad muziejaus turtus saugo ne vien tvora. Taigi, šis pavyzdys, nieko bendro neturintis su miesto viešuoju parku, manęs neįtikino. Lieku prie savo nuomonės, kad mūsų parkui tvoros nereikia – taip, kaip jos nereikėjo keliasdešimt parko gyvavimo metų.
      Su Jūsų mintimi, kad parkas yra rekreacinė erdvė, turinti savo aiškias ribas, visiškai sutinku. Mūsų parko ribos taip pat yra aiškios be jokių tvorų.

  4. Miestietė

    Mažai kultyvuotiems miesto vedliukams baisiai norisi euroremonto parkuose, aikštėse ir visur kitur. Bedvasiai nemėgsta natūralios gamtos, nors beveik visi jie kilę iš kaimo

    Reply
  5. Mėmelburgas

    Tik lietuvoje iš kapinių galima padaryti poilsio parka , pav . Laugalių kapinės o kitoje kelio pusėje poilsio parkelis su laipynėmis ir t.t. Bet toje vietoje buvo senos kapinaitės , o dabar pramogų zona , čia pinigėliai kapsi . Suprantama čia vokiečiu kapinės ne lietuviu . Tas pats ir Klaipėdoje , čia palaidoti vokiečiai ir labai nusipelnę šiam miestui . Suprantama senosios kapinės neduoda pelno , bet jeigu aptverti ir prie vartu pastatyti parkomatus tada jau kits reikalas , lietuvis iš visko daro pinigėlius .

    Reply
  6. E.B.

    Palaikau autorių 200%.

    Reply
  7. ekspertas

    Nesu matęs nei vieno vakarų parko de tvoros! Gerai prižiūrimi parkai net turi darbo laiką, nakti rakinami, kad alkoholikai, narkomanai ir benamiai nesudrožtų…

    Reply
    • Autorius

      Vakaruose galima rasti visokių pavyzdžių, taip pat ir blogų. Kas gero tame, kad alkoholikai ir kiti degradavę asmenys įsigali taip, kad nuo jų net parkus reikia rakinti? O mūsų parkas – ar jis buvo „nudrožtas” tų vargšų? Klaipėdos parkams aptverti, laimei, kol kas jokios būtinybės nėra.

    • ???

      Prieškaryje Centrinės Klaipėdos kapinės buvo aptvertos. Kodėl Lietuvoje beveik nėra neaptvertų kapinių?

    • Tau tu ne buvai

      Nei viename parke

  8. Autorius

    Kam parkui tvora, ponaiti? Štai, kur klausimo esmė! Ar Jūs įsivaizduojate, kiek miestui kainuos šis beprasmis statinys? Ko reikėjo parkui? Gerų suoliukų ir dalies takų perklojimo. Viskas. Žinoma, ir nuolatinės priežiūros, bet tik ne parko rekonstrukcijos. Apie medžius nebekalbu, „medžiofilas” su dendrofobu vis tiek vienas kito nesupras. Mūsų etinės ir estetinės pažiūros yra per daug skirtingos.

    Reply
  9. Sakams

    Nėr ko po statybas sakams ar nesakams slankioti ir trukdyti. Buvo viešas projekto aptarimas, medžiofilai galėjo tada ašaras lieti, dabar netrukdykit. Pažiūrėkit, kokį jūsų dėka gėdingą Donelaičio skverą turim.

    Reply
    • Tiesa slypi anapus!

      Dabar nuo kaitros slėpsitės Donelaičio skvere, prakaitą tarp savo mielų trinkelių lirdami. Konservų globojsmi trinkeliuotojai ir toliau siautės, kvadratinius metrus trinkelių ir granito plaudami, procentą gaudami.

    • Nieko panašaus

      Trinkeles sudėlioti mėgsta visame civilizuotame pasaulyje. Nieko čia blogo. Problema yra kita, kai sutvarkius plotus užmirštama prižiūrėti, medžius genėti, šluoti ir šaknų iškilnotą dangą sutvarkyti. Į tai reikėtų valdžiai baksnoti pirštu, o ne į kažkokias kvailas trinkeles, bet kaip sumestas ant nesutankinto grunto.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This