UAB „Perlas Energija“ stabdo veiklą, VERT atliks tyrimą

Verslas

UAB „Perlas Energija“ stabdo veiklą: elektrą klientams tieks iki rugpjūčio 31 d. Naują tiekėją klientai turi pasirinkti iki rugpjūčio 28 d. Bendrovė veiks tol, kol išparduos turtą, išmokės kompensacijas klientams, atsiskaitys su kreditoriais ir partneriais. Bendrovės akcininkai negaus jokio „Perlas Energija“ turto ir uždarbio įmonę uždarius.

Pasak V. Juraičio, įmonės akcininkai negaus jokio turto, liksiančio po atsiskaitymo su visais partneriais ir kreditoriais, lėšas naudos kompensuojant klientams kainų padidėjimą. „Šiuo metu intensyviai dirbame ruošdami kompensavimo mechanizmą, kalbamės su Energetikos ministerija ir VERT, tačiau jau dabar aišku, kad kompensuosime kainos skirtumą tarp fiksuotos mūsų kainos, kuri buvo sutartyje, ir naujo tiekėjo naujos kainos. Tokį kompensavimą taikysime klientams, kurių sutartyse vis dar galioja fiksuota kaina, ir tais atvejais, jei jie iki rugpjūčio 28 d. pereis pas kitą nepriklausomą tiekėją ar grįš į visuomeninį tiekimą. Detaliai apie kompensavimo schemą klientus informuosime netrukus“.

Įmonės direktorius Vilius Juraitis sako, kad greta kompensavimo mechanizmo, bendrovė kalbasi su kitais nepriklausomais tiekėjais ir ieško būdų, kaip palengvinti „Perlas Energija” klientų perėjimą pas kitus tiekėjus. 

Pasak įmonės vadovo, dabartiniai „Perlas Energija“ klientai, priklausantys pirmajam arba antrajam liberalizacijos etapui, nedelsiant, vėliausiai iki rugpjūčio 28 d., turi pasirinkti naują nepriklausomą tiekėją. Nutraukti sutarties su „Perlas Energija“ nereikia, ji nutrūks automatiškai, kai pasirašysite sutartį su nauju tiekėju. Jei tai nebus padaroma, galimai klientai bus perkelti į garantinį tiekimą iki kol pasirinks kitą nepriklausomą tiekėją. 

Jei klientai priklauso trečiajam liberalizacijos etapui, gali rinktis nepriklausomą tiekėją dabar, iki rugpjūčio 28 d., arba nedaryti nieko ir tuomet elektra jiems bus tiekiama visuomeninio tiekimo. Verslo klientams taip pat tiekėją pasirinkti reikia iki rugpjūčio 28 d.

Savo ruožtu Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pranešė, jog pradeda bendrovės patikrinimą. Jo metu VERT sieks įvertinti nepriklausomo elektros energijos tiekimo veiklos stabdymo pag​rįstumą.

„Iš turimos preliminarios informacijos, kurią UAB „Perlas Energija“ pateikė VERT, matyti, kad bendrovės veiklos stabdymas nesusijęs su neigiamais finansiniais rodikliais, tačiau yra susijęs su bendrovės nenoru ieškoti ateities veiklos rizikų suvaldymo alternatyvų. Informacija, kurios VERT paprašė iš UAB „Perlas Energija“, rodo, kad bendrovės elgesys turi būti ištirtas. Turime pagrįstų abejonių, ar tokiais veiksmais bendrovė nesiekia perkelti veiklos nuostolių valstybės biudžetui ir kitiems rinkos dalyviams, kartu siekiant finansinės naudos įmonės akcininkams. Pažymime, kad būtent dėl to VERT kreipėsi į Lietuvos Respublikos generalinę prokuratūrą su prašymu apsaugoti viešąjį interesą”, – rašoma pranešime.

VERT taip pat informuoja, kad UAB „Perlas Energija“ turi prievolę ne vėliau kaip prieš 3 savaites iki nepriklausomo elektros energijos tiekėjo nutraukiamos veiklos arba su vartotoju sudarytos sutarties nutraukimo pateikti rašytinį ar elektroninių ryšių priemonėmis pateiktą įspėjimą vartotojams apie tai, kad nutraukia veiklą arba nutraukia su vartotoju sudarytą sutartį. Vartotojas, gavęs tokį pranešimą, turėtų per 2 savaites pasirinkti kitą nepriklausomą elektros energijos tiekėją. Tad VERT kreipėsi į UAB „Perlas Energija“ ir įspėjo dėl imperatyvaus trijų savaičių vartotojų informavimo termino laikymosi.

Energetikos ministerija savo ruožtu teigia, kad „Perlas energija“ vartotojams nepasirinkus kito tiekėjo laikinai, iki spalio 1 d., elektros tiekimą užtikrins garantinis tiekimas, kurio kaina esą bus artima visuomeninio tiekimo kainai. Skirtumas tarp garantinio ir visuomeninio tiekimo kainos šiems vartotojams Vyriausybės sprendimu kompensuos valstybė. Nuo spalio 1 dienos, priėmus įstatymų pataisas, visi pirmojo ir antrojo etapo „Perlas energija“ klientai iki naujų metų gaus visuomeninį elektros tiekimą. Per tą laiką jie galės pasirinkti kitą tiekėją. 

„Bendrovės „Perlas energija“ sprendimą vertinu labai neigiamai, nes tokiu būdu bendrovė savo verslo riziką perkelia ant visuomenės ir valstybės pečių. Tai yra nepriimtina. Antra, noriu patikinti visus – elektros tiekimas niekam jokiomis aplinkybėmis nebus nutrauktas“, – pranešime cituojamas energetikos ministras Dainius Kreivys.

2 Comments

  1. Siūloma

    pažiūrėti „Elektros kainų afera! Kas už to stovi? Lietuvos Šeimų sąjūdžio pokalbių laida, 2022 08 20“ svetainėje „YouTube“.

    Reply
  2. Lenda

    didžiosios el. liberal. aferos žiedeliai! Dar ar jau ignitis nutraukia neterminuotas sutartis! O ką veikia Klp. elektrinė?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Ministerija žada atnaujinti sąlygas antrajam jūrinių vėjo jėgainių parkui

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) pirmadienį paskelbus, kad antrasis konkursas dėl galimybės vystyti vėjo parką Baltijos jūroje neįvyko, Energetikos ministerija ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

ELTA

Antrasis konkursas dėl vėjo parko Baltijos jūroje neįvyko

Antrasis konkursas dėl 700 megavatų (MW) galios vėjo parko Baltijos jūroje neįvyko, pranešė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT). „Turėjome tik ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This