Didžiausias iki šiol Lietuvą aplankęs karinis laivas gabena ir konvertoplanus

Fotoreportažai, Svarbu, Uostas ir jūra

Pirmadienį Lietuvos žiniasklaidai buvo sudaryta galimybė iš vidaus susipažinti su didžiausiu iki šiol į Klaipėdą atplauksiu kariniu laivu – JAV karinio laivyno atstovu USS Kearsarge (LHD-3).

Nuo 1993-iųjų tarnaujantis „Wasp“ klasės desantinis laivas yra 22-ojo JAV jūrų pėstininkų ekspedicinio dalinio flagmanas (laivas-vadavietė). Planiniam vizitui į Klaipėdą šeštadienį jis atvyko iš Suomijos ir prisišvartavo prie „Klaipėdos Smeltės” nuomojamos krantinės.

Laivo ilgis – 257,3 metro, plotis – 60,1 metro, grimzlė – 10,5 metro. Šis laivas yra ginkluotas standartine „Wasp“ klasės daugiafunkcinio amfibijos puolimo laivo ginkluote. Jis gabena ir trijų tipų karo lėktuvus – sraigtasparnius, iš vietos į aukštį galinčius pakilti naikintuvus ir konvertoplanus. Laive gabenama ir ratinė karinė technika.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Laivo įgulą sudaro daugiau nei 2000 narių. Laive jų visuomet būna iki 1500.

Skirtingai nei daugelyje karinių objektų žurnalistams šiame laive buvo leidžiama fotografuoti beveik viską – paprašyta tik nefilmuoti ir nedaryti nuotraukų iš konvertoplano pilotų kabinos.

Pasak lėktuvų pilotų, kariai stengiasi praktikuotis kiek įmanoma dažniau ir bet kokiomis oro sąlygomis.

Popiet buvo surengta laivo pasveikinimo ceremonija. Ceremonijos metu JAV laivo vadą kapitoną Thomasą F. Fosterį sveikino ir už įsipareigojimą Lietuvos saugumo užtikrinimui dėkojo krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ir Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

Arvydas Anušauskas teigė, kad šio laivo buvimas Klaipėdos uoste, kai Ukrainoje tęsiasi Rusijos agresija, demonstruoja JAV ryžtą ir lyderystę užtikrinant saugumą regione ir Baltijos jūroje.

„Nuolatinis JAV pajėgų buvimas kartu su sąjungininkais Baltijos regione, pasirengimas bendram veikimui, paremtas pajėgumais, yra vienintelė atgrasymo priemonė nuo Rusijos, todėl džiaugiamės JAV sprendimu didinti pajėgumus Baltijos šalyse ir ilgalaikėje perspektyvoje. Esame dėkingi už solidarumą, paramą”, – teigė ministras.

„Girdime apie tai, kaip reaguojant į saugumo situaciją regione, NATO sustiprino rytinį flangą visose dimensijose. Taip pat ir jūrinę dimensiją. Į Lietuvą pirmą kartą atvykęs įspūdingo dydžio JAV karo laivas yra apčiuopiamas to įrodymas. Vienybės bei gynybos garantas. JAV – viena stipriausių mūsų sąjungininkių. Amerikiečių parama Lietuvai yra gyvybiškai svarbi. Iš JAV karinės vadovybės jaučiu stiprų palaikymą ir ryžtą stiprinti mūsų karinį bendradarbiavimą ir sustiprinti fizinį pajėgų buvimą Lietuvoje“, – teigė Lietuvos kariuomenės vadas V. Rupšys.

JAV ambasadorius Lietuvoje Robert S. Gilchrist savo ruožtu sakė, jog šio laivo vizitas yra dar vienas įrodymas, jog jo šalis yra visada pasiryžusi ginti savo sąjungininkus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Laurynas Kasčiūnas: už maistą susimokėję daugiau žinosime, kad čia nebus rusiškų tankų

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas mano, kad norint reikšmingai sustiprinti šalies saugumą, krašto apsaugai reikėtų ...
2024-02-04
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Karinės jūrų pajėgos Ukrainai perdavė radiolokacinę įrangą

Krašto apsaugos ministerija ir Lietuvos kariuomenė toliau tęsia nenutrūkstamą karinės paramos teikimą Ukrainai. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos (KJP) antradienį ...
2023-09-27
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pagerbė negrįžusius iš jūros

Šeštadienio vidurdienį Baltijos jūros bangas papuošė gėlių žiedai. Tęsiant ilgametes tradicijas, dalyvaujant garbingiems svečiams vyko negrįžusių iš jūros pagerbimo ceremonija. ...
2023-07-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This