Bus nugriautas dar vienas tarpukario pastatas

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija užsimojo nugriauti XX a. pirmoje pusėje pastatytą namą Nemuno g. 121.

Nemuno g. 121. Artūro Šulco nuotr.

Direkcijos teigimu, „architektūrinę vertę paveldosaugos požiūriu pastatas yra praradęs ir jam netikslinga suteikti teisinę apsaugą”.

Artūro Šulco nuotr.

Uosto direkcijos „Atvirai Klaipėdai” atsiųstame komentare rašoma, kad administracinės paskirties pastatas yra jos nuosavybė.

„Įvertinus šio pastato būklę, nustatyta, kad ji yra avarinė. Pastatas buvo pripažintas netinkamu naudoti, todėl nuspręsta jį nugriauti”, – rašoma komentare.

Nemuno g. 121. Artūro Šulco nuotr.

Klaipėdos savivaldybė dar 2011 m. birželį patvirtino detaliojo plano sprendinius, pagal kuriuos šį pastatą numatyta griauti dėl inžinerinės infrastruktūros plėtros.  

Beveik 280 kv. m ploto pastatas statytas XX a. pirmoje pusėje kaip gyvenamasis namas – Registrų centro duomenimis, jis pastatytas 1935-aisiais. Pokaryje jame buvo įsikūrusi milicija, vėliau – policija. 2000 m. jį perėmė Valstybės turto fondas, 2004 m. rugsėjį pastatas tapo Uosto direkcijos nuosavybe.

Nemuno g. 121 (dešinėje). Artūro Šulco nuotr.

„Dar 2017 m. buvo kreiptasi į Klaipėdos miesto nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybą, kad ši įvertintų pastatą paveldosauginiu požiūriu. Taryba konstatavo, kad architektūrinę vertę paveldosaugos požiūriu pastatas yra praradęs ir jam netikslinga suteikti teisinę apsaugą”,- rašoma įmonės komentare. 

Neseniai „Atvira Klaipėda” rašė, kad Uosto direkcija perka Nemuno g. 24 pastato teritorijos bei artimiausių gyvenamųjų namų, visuomeninių pastatų ir jų aplinkos triukšmo vertinimo ataskaitą. Už 200 metrų nuo šio pastato, Žalgirio gatvėje, yra Klaipėdos miesto globos namai.

Ši ataskaita užsakyta todėl, kad uosto direkcija rengiasi griauti ir šį, patikėjimo teise valdomą pastatą Nemuno 24.

Nemuno g. 24. Artūro Šulco nuotr.

Uosto ir su uosto veikla susijusi pramonė Žvejybos uosto mikrorajone ir istorinėje Klaipėdos miesto dalyje yra bene labiausiai priartėjusi prie gyvenamųjų namų. Uosto krovos kompanijos ir geležinkelininkai paprastai neigia keliantys nepageidaujamą triukšmą ir taršą. 

Nemuno gatvė vakarinėje pusėje čia ribojasi su geležinkeliu, kuris veda į uosto krovos kompanijas. Dešinėje gatvės pusėje dar yra gyvenamųjų namų. 

Ši gatvė praktiškai baigiasi ties Sulupės gatve: toliau nuo, į šiaurę, asfalto nebėra – vien pustomi smėliai. Nors teoriškai ji tęsiasi iki Minijos gatvės pradžios.

Nors dar 2007 m. miesto bendrajame plane buvo užfiksuotas sprendinys,  kad visos uosto krovos kompanijos turėtų būti suinteresuotos Nemuno gatve, kaip bendru koridoriumi (vidine uosto magistrale), tačiau nuo to laiko nėra žengtas nė vienas žingsnis ta kryptimi.

14 Comments

  1. Tai

    Kada N. Uosto g. 5 baisuoklį nugriaus, gėda miestui ir to kvartalo investuotojui, kad tiek metų nieko tuo klausimu nepadaro, tik užsileido paminklosaugininkus ant galvos, gėda…

    Reply
  2. Kapitalistas

    Reikėtų ir visas chruščiovkes nugriauti – sovietizmu atsiduoda

    Reply
  3. Miliu Lietuva

    Pas mus tik viska griauti.Investuokite,ir galima apgyvendinti.O N.Uosto 5 labai butu grazus architekturos ansamblis su buvusiu komisariatu.Nelaime gali atsitikti,bet jeigu viska padaryti saziningai ir kokybiskai,nieko neatsitiks.Smeginis jungt reikia.

    Reply
  4. Ole

    Įdomu, kas neša atsakomybę kad tie pastatai patapo tokios būsenos? Baisu kaip viskas niokojama ir griaunama! Užsieny paveldas branginamas ir restoruojamas, o pas mus, laukiama, ne remontuojama, o po to nugriaunama! Tokia tvarka nieko gero nežada! Tuoj koki prekybcentri po langais užgriozdins!

    Reply
    • Vaclovas

      Ne „neša atsakomybę”, o atsako.

  5. Bomba

    Pasirinktas lengviausias kelias nugriauti mes gyvename irgi senai statytame name 1939m.ir tokiu namų daug tai ką irgi nugriauti. Tai aišku toks gigantas užsimojojo kas prieš tokį gali paprieštarauti o jo pavadinimas,,Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ,,tegul ieško būdų o ne priežasčių…

    Reply
    • Ole

      Apie tą patį ir aš kalbu! Pritariu Jūsų mintims! Už statys koki prekybcentri po langais ar barą, juk žmonių nuomonė niekam nesvarbi!

    • Anonimas

      Jūs ben tau žinote kurioj vietoj pastatas stovi? Kaip jis atrodo? Ar yra ten ką saugoti?

    • Taigis kaipgis

      Kažin kas ten ką statys? Tokia silikatinė baidyklė, kaip pastatas Nemuno 24, ir naujas būdamas atrodė nekaip, o dabar, kai apšepo tai išvis tik vaizdą gadina. Sandėlis-pavargėlis? Tokį gali dailinti kiek tik nori, vistiek iš šūdo medaus neišspausi.

  6. Klaipėdietė

    Seniai laikas tas senienas griauti. Uosto gatvėje pastatas urgi stovi kaip vaiduoklis. Ir eismui jis trukdantis. Kol neatsitiks skaudi nelaimė,tol ” vertybinis,paveltosauginis” pastatas stovės. O areštinės padtatą galima būtų panauodoti kaip Vlniaus Lukiškių kalėjimą- organizuoti ekskursijas,rengti renginius menininkams. Nesuprantama, kaip miestas nemoka uždrbti pinigų iš senienų????

    Reply
    • Anonimas

      Klausimas vienas kodėl siuolote naikinti Klaipedos istorijos pastatus? Ty naikinti klaiepdos sanamiesti?

  7. Anonimas

    Lomas ne stroit

    Reply
  8. Andrius

    Aha, menininkam atiduoti?

    Reply
  9. Benas

    Gal pats pastatas ir neturi itin daug vertingų savybių, bet įsižiūrėjus detales galima kai ką rasti, kitas dalykas, jis sudaro išlikusių pastatų kompleksą, todėl vien dėl to ji reikėtų įveiklinti ir negriauti. eilinį kartą žiūrima trumparegiškai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Uostas ir jūra

Stringa konkursai dėl vandenilio gamyklos statybos Klaipėdoje

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija nukėlė atviro tarptautinio konkurso dėl vandenilio gamybos uoste įrangos, įskaitant jos montavimą, paleidimą, pasiūlymų pateikimo ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This