Rugsėjo 1-oji – su muilo burbulais, Klaipėdos jubiliejaus ir Ukrainos ženklais

Fotoreportažai, Svarbu, Švietimas

Ketvirtadienio rytą Klaipėda naujus mokslo metus tradiciškai pradėjo Lietuvininkų aikštėje surengtoje pirmosios pamokos šventėje.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šįkart jos akcentais tapo muilo burbulai, Klaipėdos 770-ojo gimtadienio simbolika, buvo galima išvysti ir Ukrainos vėliavos spalvas. Abu šiuos akcentus savo sveikinimo kalboje minėjo ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. Jis paragino neužmiršti miesto jubiliejaus ir kitais metais ateisiančio Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtmečio. Miesto vadovas taip pat paragino būti svetingais, supratingais Klaipėdoje prieglobstį radusiems daugiau nei 1000 moksleivių iš Ukrainos.

„Sveikinu pradedant naujus mokslo metus. Ypač tuos, kuriems šie metai pirmi mokykloje: pirmokus, pirmakursius, naujus mokytojus ir dėstytojus, iš Ukrainos atvykusius mokinius. Tegu pirmieji žingsniai, susitikimai, patirtys būna kuo šiltesni, naujoje bendruomenėje pasijustumėte lyg jūsų laukiančiuose namuose. Švietimo namus kuriame mes visi. Kokie bus nauji mokslo metai, priklauso nuo kiekvieno iš mūsų. Visi norime, kad mūsų klasėse ir auditorijose įsivyrautų rami, dėmesinga, kūrybiška darbo atmosfera. Norime ir siekiame, kad mokytojai ir dėstytojai jaustųsi laisvi ir savarankiški, visi pasitikėtų jų profesionalumu ir pedagogine intuicija. Norime, kad mokiniams ir studentams mokytis būtų įdomu, kad jie aktyviai įsitrauktų į mokymąsi ir išsineštų tai, kas vertinga ateičiai. Norime ir siekiame, kad visi jaustųsi gerai, kad turėtų pačias geriausias sąlygas mokytis ir dirbti. Kad visos švietimo įstaigos būtų atviros įvairių poreikių vaikams. Ir jeigu mes, kiekvienas švietimo dalyvis – ar tai būtų politikas, ar mokytojas, ar mokinys – atsakingai prisiimsime savo pareigas, pasitelksime kūrybiškumą, mums pavyks kurti visiems atvirą ir geranorišką Lietuvos mokyklą“, – sveikinime švietimo ir akademinei bendruomenei sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Planuojama, kad Klaipėdoje į mokyklas šiemet ateis 21 314 mokinių (pernai jų buvo 19 650). Pirmokėlių turėtų būti 1949 (pernai – 1791).

Balandžio duomenimis, Klaipėdos darželius lankė 165 ukrainiečiai. Dar 1046 vaikai iš Ukrainos buvo užsiregistravę į mokyklas, tačiau kiek jų iš tiesų bus, paaiškės jau netrukus – vieni galbūt jau išvyko, kiti gal pasirinks lankyti Tarptautinę Ukrainos mokyklą, jei ji iš tiesų atsidarys. 

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, šiemet naujus mokslo metus pradeda apie 460 tūkst. mokinių ir studentų, apie 40 tūkst. mokytojų ir dėstytojų. Mokyklų duris pirmą kartą pravers apie 30 tūkst. pirmokų, universitetų ir kolegijų – 97 tūkst. studentų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This