Dėl „Neptūno” – priekaištai ir Savivaldybės administracijai

Sportas, Svarbu

Jau antras Klaipėdos miesto tarybos komitetas pristabdė „Neptūno” krepšinio klubo norą savivaldybei įsiūlyti klubo kontrolinio paketo dalį. Ketvirtadienį vykusio posėdžio metu Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariai, kaip jų kolegos iš Finansų komiteto, ne tik nusprendė atidėti šio klausimo svarstymą, kol bus pateiktos atitinkamos klubo finansinės ataskaitos, bet ir nemažai priekaištų pažėrė Savivaldybės administracijai, kuri esą iki galo neparuošė namų darbų.

Facebook/Neptūnas nuotr.

Žinia, jau ne pirmus metus siekiama, kad Klaipėdos savivaldybė taptų „Neptūno” klubo dalininke. Šiuo metu Savivaldybės administracija siūlo politikams priimti arba vieną, arba devynias iš 20 klubo dalių, nors patys klubo savininkai būtų ne prieš perleisti ir kontrolinį paketą.

Pasak sprendimo projektą pristačiusio Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjo Edvardo Simokaičio, esminio skirtumo tarp tų dalių nėra, o perimti viso kontrolinio paketo administracija nesiūlo, nes taip esą „būtų apsunkinta arba net neįmanoma įstaigos veikla”.

Teigiama, jog savivaldybei tapus klubo dalininke, atsirastų galimybė tiesiogiai dalyvauti sprendimų priėmime, pasak E. Simokaičio, „teikti siūlymus dar prieš priimant sprendimus, dalyvauti įstaigos valdyme per visuotinį dalininkų susirinkimą, skirti finansavimą įstaigai per dalininko kapitalo didinimą”.

Savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio nuomone, tai „pridėtų solidumo pačiai įstaigai, sprendimai būtų skaidresni”. Jo teigimu, Savivaldybės administracija, būdama dalininkė, galėtų „galbūt iš anksto įspėti tam tikrų sprendimų nedaryti”.

Savo ruožtu didžiausias klubo dalininkas, verslininkas Sigitas Ambrazevičius, trumpai priminęs istoriją, kaip jis gelbėjo „Neptūną”, teigė, jog dar prieš 6 metus buvo sutarta, kad savivaldybė taps klubo dalininke, bet „pažadai nebuvo įvykdyti”.

Pateikęs Vilniaus savivaldybės pavyzdį jis vylėsi, jog savivaldybės įsitraukimas į klubo veiklą „galbūt įneštų finansinį stabilumą, pagerintų miesto ryšį su verslu, sporto ryšį su verslu”. S. Ambrazevičius prisipažino šiandien to Klaipėdoje itin pasigendąs.

Padėkojusi S. Ambrazevičiui už atvirumą, komiteto narė Judita Simonavičiūtė teigė supratusi pagrindinę problemą.

„Pagrindinė problema yra savivaldybės lyderystės nebuvimas. Ar būnant vienos akcijos ar kažkokios dalies turėtoju pasikeis situacija – čia yra klausimas. Aš labai abejoju. (…) Aš suprantu, kad dabartiniai dalių turėtojai tiesiog pavargo nuo tos situacijos, kuri yra, kad savivaldybė kalba viena, o nepadaro tai, ką sukalba. (…) Savivaldybė savotiškai nelabai gražų žaidimą veda, nes rėmėjai dažnai nori kažkokios tai paramos ir iš savivaldos pusės (…) Nėra sunku pakelti ranką dėl tos vienos akcijos perėmimo, bet ar situacija keisis, tai man labai kelia abejonių, nes nematau, kokiu būdu visi tie veiksmai bus atliekami”, – kalbėjo J. Simonavičiūtė.

Savo ruožtu komiteto narys Rimantas Didžiokas pageidavo, kad ir Savivaldybės administracija pateiktų ataskaitą dėl miesto klubui skirtų lėšų panaudojimo, mat net 70 proc. klubo išlaidų yra dengiama iš savivaldybės biudžeto. Jis taip pat siūlė administracijai, kaip būsimai dalininkei, „pasiruošti artimiausią veiksmų planą”.

„Tapus dalininku, bet nepakeitus iš esmės valdymo, tikrai nebus pasiektas rezultatas”, – sakė R. Didžiokas, kartu pataręs administracijai „atlikti namų darbus”.

Tuo metu Romaldas Idzelevičius neslėpė nuostabos, kaip uostamiestis nesugeba išlaikyti sporto klubo.

„Man juokingai atrodo, kad Klaipėda negali išlaikyti tokio „Neptūno”. Jeigu Gargždai, Prienai, Utena, tokie rajonai, kur biudžetas žymiai mažesnis ir įmonių žymiai mažiau, tai aš nežinau… Reikia būtinai prisidėti savivaldybei per įmones padėti „Neptūnui”, turim būtinai padėti, turi įsijungti savivaldybė”, – sakė jis, vienintelis iš komiteto narių buvęs prieš šio klausimo svarstymo atidėjimą kitą savaitei.

Tuo metu Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas vienbalsiai (svarstant klausimą nedalyvavo klubo dalininku esantis Vidmantas Dambrauskas) susilaikė dėl tokio sprendimo projekto.

INFORMACIJA

„Beveik visi dalininkai susidūrė su sunkumais savo valdomuose versluose. Dėl karo Ukrainoje yra daug neapibrėžtumų dėl tolimesnės veiklos tęstinumo ir taip negali skirti paramos, taip pat pateikus VšĮ „Neptūno krepšinio klubas“ finansinius rodiklius, dalininkai yra pasiryžę trauktis iš klubo valdymo ir yra siūlymas skelbti bankroto procedūrą viešajai įstaigai. Paskelbus bankrotą, Klaipėda netektų galimybės dalyvauti Lietuvos krepšinio lygoje 1-2 metus”, – taip grindė savo prašymą savivaldybei perimti kontrolę VšĮ „Neptūno” krepšinio klubas.

2020 metų spalį miesto Taryba jau svarstė klubo dalių priėmimo klausimą, tačiau tuomet nusprendė jį atidėti.

Pagal paskutinius Registrų centrui pateiktus duomenis, „Neptūno“ krepšinio klubo dalininkais šiuo metu yra Tomas Daugėla, Marius Girčys, Vidas Augaitis, UAB „Rietuva”, Vytautas Lygnugaris, Vidmantas Dambrauskas, Arūnas Tuma, Alvydas Vaičiūnas ir Sigitas Ambrazevičius.

Klubas šią savaitę paskelbė apie du naujus rėmėjus: pirmadienį pranešta, kad didžiuoju rėmėju tapo lažybų ir lošimų bendrovė „7bet”, o trečiadienį informuota, kad generaliniu rėmėju taps „Amberton“ viešbučių grupė.

2 Comments

  1. N. Puteikienė

    Man tai visos kalbos dėl Neptūno susiveda į vieną aiškų klausimą: kiek? Kiek kainuos savivaldybei turėti savo krepšinio komandą, kuriai ir dabar kasmet yra skiriama apie milijoną. Daugiau, nei trims sporto mokykloms.
    Kalbama apie tai, kad savivaldybė turės didesnę kontrolę ir turės įtaką priimamiems sprendimams. Nežinau, kiek gebės ir kiek norės. Nes rengdama sprendimą tarybai dėl kontrolinio pakelto dalies perdavimo, nesugebėjo/nenorėjo paprašyti finansinės klubo ataskaitos ir kreditorių bei debitorių sąrašo.
    Klubo direktorius Sigitas Ambrazevicius mano, kad savivaldybės įsitraukimas į klubo veiklą galbūt įneštų finansinį stabilumą, pagerintų miesto ryšį su verslu, sporto ryšį su verslu, nes šiandien to Klaipėdoje itin pasigendąs.
    Manyčiau, kad direktorius kalba apie jungiančią lyderystę, apie tai, kad savivaldos iniciatyva galėtų suburti Neptūno rėmėjų klubą.
    Na, jau gerai pažinodama Klaipėdos savivaldybę, galiu pasakyti, kad to iš jos tikėtis neįmanoma. Net nevardinsiu priežasčių. Ir tai suprantu, manau, ne tik aš.
    Kokios įmanomos išeitys? Viena jų – visiems klaipėdiečiams susimesti „ant” Neptūno. Taip, kaip buvo suaukoti pinigi Bayraktarui.
    Bet jeigu 1 mln savivaldybės parama Neptūnui nepakankama, ar yra įmanoma, kad verslas ir klaipėdiečiai kasmet suaukotų dar po 1 mln. Kaip manote?
    Yra dar viena išeitis: skelbti Klaipėdos savivaldybės gyventojų apklausą dėl kontrolinio paketo perdavimo savivaldybei. Tegul patys klaipėdiečiai nusprendžia.

    Reply
  2. Manau

    Klube trūksta apsukrių vadybos specialistų, už savivaldybės pinigus kiekvienas mandras gali būti, bet šiuo atveju, kad klubas , gaudamas 1 mil. eur. iš savivaldybės nesugeba pritraukti kitų rėmėjų, čia tragedija. Nors paskutinėmis dienomis atsirado du rimti rėmėjai, dirbkite toliau ir daugiau atsiras !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

„Neptūno“ pergalių seriją nutraukė kėdainiškiai

Klaipėdos „Neptūnas“ pirmadienio vakarą savo arenoje rezultatu 79:92 (26:24, 20:21, 12:20, 21:27) krito prieš Kėdainių „Nevėžį-Optibet“. Šeimininkai pirmieji truktelėjo į ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sportas

„Neptūnas“ 50 minučių trileryje įveikė „Žalgirį“

Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, trečiadienį nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“. Georgios Vovoro kariauna gausiai susirinkusių uostamiesčio ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This