Žvejų rūmai: griauti ar rekonstruoti, štai klausimas koks

Kultūra, Miestas, Svarbu

Tokia dilema buvo pagrindinis leitmotyvas ketvirtadienį vykusio miesto Tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdyje, kai buvo svarstomas savivaldybės Tarybos sprendimo projektas dėl prieš 40 metų atidarytų Žvejų rūmų ateities.

Savivaldybės administracija, remdamasi miesto Tarybos kolegijos nuomone, siūlo pritarti maksimaliam, modernizavimo koncepcijos 3A alternatyvos įgyvendinimui. 

Maksimalaus Žvejų rūmų atnaujinimo vizija

Komiteto nariai Arūnas Tuma ir Arūnas Andziulis priešinosi skuboto, pasak jų, sprendimo priėmimui ir tvirtino, kad seno pastato rekonstrukcija visuomet yra brangiau, nei naujo statyba.

„Iš laužo esu ne vieną pastatą rekonstravęs, – aiškino A. Tuma. – Tai keliskart brangiau, nei naują statyti, išlenda visokie reikalai”.

Sprendimo projektą pristačiusi Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė sakė, kad naujo tokios apimties pastato statyba kainuotų apie 10 milijonų eurų daugiau nei senojo rekonstrukcija. Paklausta apie tai, iš kokių šaltinių projektas būtų finansuojamas, ji atsakė, kad jau dairomasi į Europos Sąjungos fondus. Tačiau neturint apsisprendimo, kaip bus įgyvendinamas projektas, nežinia į kuriuos fondus tiksliai reikia „aplikuoti”.

Komitetas balsų dauguma pritarė parengtam sprendimo projektui, nors A. Tuma sakė, kad toks skubotas apsisprendimas yra pasityčiojimas iš mokesčių mokėtojų. Anot jo, einant tokiu keliu, projektui įgyvendinti prireiks 10 – 12 metų, kaštai smarkiai išaugs.

Tuo metu miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas trečiadienį šio klausimo nusprendė nesvarstyti, nes jo esą nebus rugsėjo mėnesio Tarybos posėdyje. Taip pat ketvirtadienį pasielgė ir Kultūros, švietimo ir sporto komitetas.

Jeigu galutinį žodį tarti turinti savivaldybės Taryba pritars parengtam sprendimo projektui, administracijos direktoriui bus pavesta parengti ir patvirtinti Kultūros centro Žvejų rūmų modernizavimo koncepcijos 3A alternatyvos įgyvendinimo priemonių planą ir suplanuoti lėšas.

Preliminarus pastato rekonstrukcijos lėšų poreikis pasirinkus įgyvendinti 3A alternatyvą per 2023-2030 m. siektų apie 37 852 750 Eur. Jeigu būtų pritarta šiam Savivaldybės tarybos sprendimui, dar reikėtų apie pusės milijono eurų sportinės dalies išpirkimui – Lietuvos sporto draugija „Žalgiris” rugpjūčio 22 d. pranešė, kad priėmė sprendimą siūlyti savivaldybei įsigyti draugijai priklausantį Žvejų rūmuose esantį sporto kompleksą. Ir paprašė savivaldybės artimiausiu metu pranešti žinią dėl ketinimo ją įsigyti.

INFORMACIJA

Klaipėdos miesto Savivaldybės administracija kartu ir MB „Bauland“ 2021 m. II pusėje – 2022 m. I pusėje parengė Žvejų rūmų veiklos ir pastato modernizavimo koncepciją. Koncepcijoje buvo išskirtos 4 alternatyvos, tačiau visos suinteresuotos institucijos pasisakė už 3A. alternatyvos įgyvendinimą.

Esminiai įvardijami 3A alternatyvos pranašumai: pastato rekonstrukcija vykdoma taikant žaliosios ekonomikos ir tvarios miestų planavimo ir pastatų rekonstravimo politikos principus; naujos patrauklios erdvės – kultūros kiemo suformavimas pristatant modernios architektūros priestatą į vidinio kiemo pusę; priestatas naudojamas kaip šiuolaikinė šalia esančių, miesto ir regiono ugdymo įstaigų formaliojo ir neformaliojo švietimo edukacijų erdvė, mediateka, profesionaliosios kūrybos erdvės.Taip pat –  pastato rūsio atvėrimas ir pritaikymas visuomeninėms veikloms, nukasant viršutinį žemių sluoksnį;  maksimalus pastato tūrio naudojimas, taikant racionalaus erdvių planavimo principus;  išraiškingas ir patrauklus pagrindinis įėjimas;  įrengiama stogo terasa pritaikyta šiltojo sezono pasirodymams ir viešojo maitinimo paslaugų teikimui. 

Teigiama, kad šios alternatyvos pasirinkimas galėtų prisidėti ir prie Klaipėdos kultūros įstaigų infrastruktūros optimizavimo. Be to, rekonstruojant jau esamą pastatą, pirmiausia pristatant priestatą, darbus būtų galima suplanuoti taip, kad Žvejų rūmų veikla nenutrūktų. 

1 Comment

  1. T

    Pasirodo Klaipėdoje yra kultūros skyrius ir ne vedėja turi.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Arūną Tumą etikos sargai išteisino: interesų nesupainiojo?

Pats pripažinęs, kad yra suinteresuotas ir aktyviai dalyvavęs diskusijose dėl pagalvės mokesčio įvedimo, viešbučių verslą turintis  Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This