Dirvonuojančiuose Vitės kvartalo sklypuose – nauji pastatai

Svarbu, Verslas

UAB „Sigmaris“ planuoja statyti dviejų administracinės paskirties pastatų kompleksą sklypuose Stalių g. 4 ir 6, Klaipėdos istorinėje dalyje. Šiuose sklypuose šiuo metu pastatų nėra, tik viename iš jų auga keturi, kitame – du medžiai. 

Projektuotojų vizualizacija

„Kadangi Vitės urbanistinė struktūra pakeista neatpažįstamai, toks sklypų performavimas nėra nei girtinas, nei smerktinas”, – rašoma UAB „Uostamiesčio projektas” viešai svarstyti pateiktuose projektiniuose pasiūlymuose.

Dabartinė situacija. Projektuotojų nuotr.

Juose taip pat dėstoma, kad esą yra svarbu sukurti naują užstatymą, artimą buvusio istorinio užstatymo charakteriui.

Projektuotojų vizualizacija

„Statiniai statomi galais į gatvę, pasirenkama dvišlaitė stogo forma tiek ieškant ryšio su istorine struktūra, tiek skaidant blokuojamus, vienas prie kito besišliejančius tūrius”, – aiškina projektuotojai.

Projektuojami pastatai neturės tiesioginio ryšio su vieninteliu netoliese išlikusiu istoriniu pastatu Titnago 10 – tarp jų projektuojamas naujas pastatas kaimyniniame sklype.

Pastatų aukštis atitinka galiojančio detaliojo plano užstatymo reglamentus – 15 metrų. Spalvos ir medžiagiškumas taip pat parenkami artimi įdėjai „nedisonuoti” aplinkoje, kurioje nors istorinių statinių likę nedaug, atmintis apie Vitės priemiestį yra gyva”. 

2004 metais  patvirtinto teritorijos detaliojo plano sprendiniuose teritorijai numatytas restauravimo – atkūrimo režimas, atkuriant gatves, užstatymo pobūdį bei sklypų skaidymo principus. 

Pasak tyrimų, Stalių g. 4, 6 sklypų užstatymas minimas jau 1820 metais. 1857 metų Vitės kvartalo plane užfiksuotas detalus Stalių g.4, 6 sklypų užstatymas. Senajame plane matyti, kad šių sklypų pastatai nesudegė per 1854 metų Didįjį gaisrą. Sklype Stalių g. 6 buvo net keturi mediniai pastatai.  1892 m. juos įsigijo Išganymo armijos bažnyčia.

1892 -1903 m. mediniai pastatai  nugriauti, pastatytas naujas, masyvus mūrinis minėtos bažnyčios pastatas. Jis buvo dviejų dalių: arčiau gatvės jo viduje buvo įrengta salė su sakykla, šiaurinėje pastato dalyje – butai.

XX a. trečiajame dešimtmetyje  pastatas rekonstruotas, šiaurinėje dalyje pakėlus stogą suformuota dviejų aukštų gyvenamojo namo dalis. Sovietmečiu viso to neliko nė pėdsako. 

INFORMACIJA

Su projektiniais pasiūlymais iki rugsėjo 29 d. galima susipažinti Turgaus a. 27, Klaipėdoje, darbo dienomis 9-17 val. arba https://www.klaipeda.lt/pp.

Viešasis susirinkimas vyks 2022-09-29, 15 val. nuotoliniu būdu.

7 Comments

  1. Anonimas

    Architektūra iškrenta is konteksto nedera su aplinka. Neatitinka Klaipėdos senojo miesto stiliaus. Neaišku kur bus parkingas, sklypai pilnai užstatymi?

    Reply
  2. Judas

    O tai ką, palapines irgi perdarysit į verslo centrus ? Kaip ir muzikinį teatrą užkišot už rusiško fasado ? Kaip ir ketinat uosto direkciją pastatyt muzikiniam teatrui siūlytoj vietoj ? Kaip ir Baltijos prospekto estakadą pastatėt asmeniškai Peyrausko terminalui, vietoj pietinio aplinkkelio ?
    Kas nors sustabdys šitą šūdą ? Aišku ne aukštas ir gražus, nors ir klaipėdietis. Kas nors ???

    Reply
    • ezys

      siulot griauti estakada ir muzikini teatra? 😀

  3. J.K.

    Erzina gramatinė klaida pavadinime.T. b. Dirvonuojančiuose….sklypuose (vyr. gim.), o ne dirvonuojančiose (mot.gim.).

    Reply
  4. Vytautas, klaipėdiškis

    Nugriovus Vitę ruoštasi Prekybos uosto plėtrai. To neprireikė. Bet prarastas gatvių tinklas, pastatai. Kur archeologija? Liko pamatai, rūsiai, gatvių trasos… Vyksta tolimesnę „kovą” su „fašistų” palikimu? Prarandamas europinis paveldas… Malkų g. 7 – anglikonų bažnyčia. Šios aplinkos ženklinis pastatas. Galima kviesti prisidėti ir Angliją atkuriant ši ne itin didelį, bet labai tipingą pastatą. Jis tarnautų muziejine šios vietovės ašimi, bendruomenės namais.

    Reply
    • tikrai

      skauda širdį žiūrint kaip Klaipėdos istorinėse vietose dygsta menkavertės ,,daržinės”. Net Atgimimo a. (tarp kitko kai str. Autorius buvo vicemeras ir vienintelis sakė kad ,,..taip keisti aikštę yra ne tas laikas. Per anksti..”) buvo rimtai planuota apstatyt ofisams skirtais pastatais, paliekant tik mažą kiemelį iš ,,Klaipėdos” viešbučio pusės:D) Lygtai pats ponaitis, gentvilų Simukas pasiūlė tokią ,,genialią”idėją, o ponas Tuma nenoriai :D) sutiko tuos pastatus statyti..jeigu ką..:D) Nu žodžiu.. Ir Vitės kvartalas buvo ir yra didžiausia Klaipėdos Paveldo vieta, todėl su visokiomis statybomis ten reikia elgtis ypač atsakingai. Aš nepritariu kad ,,ofisų” ar apartamentų statybos būtų vienintelės uostamiesčio erdvėse. Anokia čia gerovė…

    • Se

      Atsimenu kaip prieš 20 metų miesto architeektas Murreika postringavo apie Vitės kvartalo išsaugojimą. Dabar gi matome tik kelis išlikusius autentiškus pastatus, plynę, Klasco palapines ir Vitės ofisų kubus. Kaip dabar matyti, Mureikai aktualiau buvo keisti toyotas iš salono.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Kitoks Klaipėdos valdžios požiūris jau atsiėjo apie pusę milijono

Dėl to, kad dabartiniai Klaipėdos vadovai atsisakė įgyvendinti kai kuriuos pirmtakų suplanuotos projektus, jiems jau išleisti miestiečių pinigai buvo negrįžtamai ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas

Vitės kvartalo gatvių atnaujinimas pajudės iš mirties taško

Gatvių, takų ir  kiemų infrastruktūros tvarkybos darbai, pradėti dar 2022 metais, Vitės kvartale sustojo praėjusių metų rudenį. Tai buvo siejama ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Rekonstruos tik Santuokų rūmų aplinką, pačio pastato nelies

Klaipėdos savivaldybė siekia dar šiais metais rekonstruoti teritoriją prie  Santuokų rūmų, Stasio Šimkaus gatvėje. Tam jau ieško rangovų. O patys ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This