„Grigeo Klaipėda“ byla: prašo atsarginio teisėjo

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Šiaulių apygardos teismas antradienį pagaliau pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą dėl Kuršių marių taršos – dėl to kaltinimai pareikšti kartono gamybos įmonei „Grigeo Klaipėda“ ir keturiolikai esamų bei buvusių įmonės darbuotojų.

Balandžio viduryje turėjęs prasidėti bylos nagrinėjimas buvo atidėtas iki rugsėjo teismui sulaukus trijų kaltinamųjų advokatų prašymų. Dar vieną pauzę teko padaryti jau ir antradienį, tik sutikrinus kaltinamųjų duomenis.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Byloje kaltinamaisiais yra pagrindinis „Grigeo“ grupės akcininkas Gintautas Pangonis, dabartinis „Grigeo Klaipėda“ vadovas Tomas Eikinas, anksčiau jai vadovavę Robertas Krutikovas ir Arūnas Pasvenskas (dabar jau pensininkas), „Grigeo Klaipėda“ operatorius Vasilij Jefimov, įmonės nuotekų operatorius Arūnas Skierus, įmonėje nebedirbantis Aivaras Petrokas, technologų grupės vadovas Irmantas Zubrus, finansų direktorius Vidmantas Mačiukas, ekologė Rita Liakstutytė, dabar jau pensininkas Rimantas Jonas Bieliauskas, inžinierius technologas Martynas Butkevičius, gamybos direktorius Žygimantas Žilevičius ir buvusi direktorė, dabar jau pensininkė Rima Ivaškevičienė.

Pirmiausia mišriu būdu (ir gyvai, ir per nuotolį) nagrinėjamos bylos proceso dalyviai turėjo išreikšti savo nuomones dėl to, kad jau prasidėjus teismo posėdžiui nuotolinio prisijungimo pageidavo Klaipėdos krašto bendruomenių asociacija.

Kaltinamųjų advokatai akcentavo, kad ji turėjo pakankamai laiko pareikšti civilinį ieškinį, bet to nepadarė, tad nėra bylos šalis, o tokiems kitų asmenų prašymams stebėti posėdį yra numatyta tvarka.

Bylą nagrinėjantis teisėjas Boleslovas Kalainis palaikė advokatų poziciją ir netenkino šio prašymo motyvuodamas tuo, kad vadovaujasi įstatymais ir neketina kurti ydingos praktikos.

Išnagrinėjus šį klausimą „Grigeo Klaipėda“ advokatas priminė, kad teismo vadovybei yra pateiktas prašymas dėl atsarginio teisėjo skyrimo. Baudžiamojo proceso kodeksas numato, kad tai gali būti daroma, jeigu baudžiamajai bylai nagrinėti reikia daug laiko. Atsarginis teisėjas teisiamojo posėdžio salėje turi būti nuo bylos nagrinėjimo pradžios ir kai procese negali dalyvauti bylą nagrinėjantis teisėjas, šį pakeičia.

Tokį savo prašymą advokatas motyvavo aiškinimu, kad bylai išnagrinėti reikės daug laiko, nes ją sudaro daugiau nei 100 tomų, bus prašoma apklausti ir naujus liudytojus, yra 14 specialistų išvadų, o pati byla esą yra išskirtinė ir sudėtinga. Bendrovė prašys, kad būtų kviečiami ir jos specialistai, tarptautiniai ekspertai, reikės spręsti dėl prieštaravimų ataskaitose, dėstė advokatas. Galiausiai jis priminė, kad byla gali nebūti baigta nagrinėti ir „dėl garbaus amžiaus teisėjo”. B. Kalainis yra gimęs 1959-aisiais.

Jau anksčiau šio teismo vadovybė netenktino „Grigeo Klaipėda“ prašymo dėl trijų teisėjų kolegijos paskyrimo šiai bylai nagrinėti.

„Pas mus situacija, kad kas pusę metų po teisėją išeina, o teismas nėra didelis”, – teigė teisėjas B. Kalainis ir paskelbė pertrauką, kol paaiškės sprendimas dėl atsarginio teisėjo.

Po pertraukos sugrįžęs teisėjas informavo, kad antradienį šis klausimas nebus išspręstas, todėl posėdis buvo baigtas. Kitas yra numatytas tik spalio viduryje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This