Klaipėdoje – tarptautinė konferencija apie mėlynąją ekonomiką

Uostas ir jūra

Rugsėjo 15–16 dienomis Klaipėdoje vyksianti tarptautinė konferencija „Klaipėda Manifesto“ suburs mokslininkus, valdžios ir verslo atstovus iš Lietuvos bei Norvegijos diskusijai apie jūrinės ekonomikos potencialą ir iššūkius.

fotopolis.lt nuotr.

Konferencijos dalyvių laukia turtinga programa – savo patirtimi ir įžvalgomis dalinsis daugiau nei 30 kviestinių svečių. Dalyvius sveikins už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius bei Norvegijos ambasadorius Lietuvai ir Baltarusijai Ole T. Horpestad, Lietuvos aplinkos apsaugos ministras Simonas Gentvilas bei kiti valdžios atstovai, pranešimus skaitys ir kibernetinio saugumo, uosto įmonių atstovai, inovacijų lyderiai bei mokslininkai.

Konferencija aprėps tokias su mėlynąja ekonomika susijusias temas kaip mėlynosios-žaliosios ekonomikos politikos formavimas, jūriniai startuoliai, skaitmenizacija ir jūrinės technologijos bei investicijos regione. Dalyviai leisis į išsamias diskusijas apie atsinaujinančios energetikos galimybes, kibernetinį saugumą ir bandys atsakyti į klausimą, kada sulauksime pirmojo Baltijos regiono vienaragio mėlynosios ekonomikos srityje.

„Klaipėda Manifesto“ suburs politikos formuotojus, praktikus, tyrėjus ir mokslininkus diskusijai apie opiausius mėlynosios ekonomikos iššūkius, sprendimus ir sektoriaus plėtrą. Tikiuosi, kad šis renginys paskatins nacionalinių politikos gairių formavimą, kurios užtikrins mėlynosios ekonomikos, uostamiesčio ir visos šalies klestėjimą“, – sakė „Klaipėda ID“ investicijų ir investicinės aplinkos skyriaus vadovė Diana Manko.

Jos teigimu, vienas pagrindinių renginio tikslų yra bendradarbiavimo tarp Lietuvos ir Norvegijos skatinimas, Klaipėdos potencialo atskleidimas Norvegijos verslo atstovams, atkreipti ir Lietuvos verslininkų, ypač startuolių, dėmesį į mėlynąją ekonomiką ir jos potencialą, žadinti jų susidomėjimą.

Remiantis 2022 metų Europos Sąjungos Mėlynosios ekonomikos ataskaita, jūrinė pramonė, įskaitant transportą, uostus, žvejybą, akvakultūrą ir pakrančių turizmą, Europoje yra sukūrusi 4,45 mln. tiesioginių darbo vietų, o jos metinė apyvarta siekia 670 mlrd. eurų.

„Nepavargsime kartoti, kad Klaipėda turi didžiulį potencialą vystyti mėlynąją ekonomiką – miestas gali pasiūlyti reikiamas paslaugas ir plėtoti pažangias technologijas, jei tik bus laikomasi strategijoje „Klaipėda 2030“ numatyto veiksmų plano. Siekiant šio tikslo, miesto ekonominės plėtros agentūra „Klaipėda ID“ padeda verslams įsikurti, sklandžiai įsilieti į miesto ekosistemą ir gauti visą reikalingą pagalbą“, – sakė D. Manko.

Klaipėda verslui patraukli ir patogiu susisiekimu – netoli esantis Palangos oro uostas aptarnauja verslo centrus Skandinavijoje ir Europoje, o neužšąlantis Klaipėdos jūrų uostas yra Baltijos šalių krovos lyderis.

Be to, Klaipėdoje veikia Laisvosios ekonomikos zona (LEZ), siūlanti didelį sklypų pasirinkimą ir mokesčių  lengvatas.

Dideles galimybes verslui atvers ir prie Klaipėdos krantų planuojamas 700MW vėjo jėgainių parkas, kuris galėtų patenkinti 25 proc. viso Lietuvos energijos poreikio.

INFORMACIJA

Konferenciją organizuoja „Klaipėda ID“ ir Norvegijos ambasada Lietuvoje kartu su partneriais: Klaipėdos universitetu, asociacija „Klaipėdos regionas“, Klaipėdos mokslo ir technologijų parku, Lietuvos-Norvegijos ir Norvegijos-Lietuvos prekybos rūmais bei „Shipping & Offshore Network“ Osle.

Renginį finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė, Norvegijos ambasada Lietuvoje ir „EEA and Norway Grants“. Renginį remia Klaipėdos laisvoji ekonominė zona, „Höegh LNG“ ir „Nordnix“, pagrindinis rėmėjas – „RWE Renewables“.

Konferencija vyks Klaipėdos kultūros fabrike. Renginys nemokamas, bet vietų skaičius jame yra ribotas, todėl gyvai dalyvauti norintys svečiai kviečiami registruotis ir rezervuoti vietą. Neturintys galimybės atvykti kviečiami stebėti tiesioginę konferencijos transliaciją internetu. Renginio programą ir registraciją rasite čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Ištikimųjų, aušrininkų, socdemų ir valstiečių pasiekimai: priartėjome prie Visagino*

„Nesibaigiančių galimybių miestas ant jūros kranto. Klaipėda – perspektyvus miestas, pasirengęs sparčiai plėstis, atviras įvairiems investiciniams projektams“, – vis dar ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Politika

Irena Šiaulienė nori į Europos Parlamentą

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ pagarsino savo kandidatų į Europos Parlamentą sąrašą. Jo lyderiu yra eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. Tarp kandidatų yra ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdai sukūrė naują reklamą

Šiaurietiškos nuotaikos kupinas miestas prie jūros, kuriame gera gyventi ir kurti. Tokią žinutę siunčia VšĮ „Klaipėda ID“ naujai pristatytas reklaminis ...
2024-01-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This