Klaipėdietiškų koklių tradiciją įamžino knygoje

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

Kasparas Bagdonas, „Atviros Klaipėdos" praktikantas
2022-09-24

Komentarų: 0

Penktadienio vakarą „Klaipėdos energijos” patalpose pristatyta klaipėdietės archeologės dr. Raimondos Nabažaitės sudaryta knyga „Koklinių krosnių fenomenas: tarp praktinės naudos ir kultūrinės tradicijos“.

„Šiandien jūsų akivaizdoje noriu pasidžiaugti, kad šitos knygos atsiradimas kartu įprasmina naują tradiciją, kuri gimė uostamiestyje – „Archeologia urbana“ konferencijos. Konferencijos, kurios jungia skirtingus mokslininkus, skirtingas sritis tyrinėti vieną objektą“, – sveikinimo žodį tarė knygos sudarytoja.

Pirmoji tokia konferencija įvyko dar 2019 metais ir tapo įkvėpimu pristatytam leidiniui.

Kasparo Bagdono nuotr.

„Kalbėdama apie senąsias koklines krosnis, norėjau visuomenę pakviesti į erdvę, kuri savo aplinka simbolizuotų modernų šildymą. Šie kontrastai provokuoja pažvelgti į praeitį, matant ką mes turime dabar“, – leidinio pristatymo vietos pasirinkimą argumentavo R. Nabažaitė.

Pasak istoriko Vasilijaus Safronovo, ši elektrinė pastatyta 1929 m. ir kadaise buvo didžiausia visoje Lietuvoje.

Kasparo Bagdono nuotr.

Anot profesorės Dalios Klajumienės, koklinėms krosnims praradus aktualumą, dalis jų yra tiesiog nugriaunama ir taip prarandama svarbi informacija. Ji skatina nebenaudojamas krosnis atiduoti tyrimams, kurie padėtų praplėsti žinias apie anksčiau egzistavusius vietinius gamintojus. Menotyrininkės tyrimas parodė, kad tam tikrais periodais Klaipėdoje ar Klaipėdos apylinkėse veikė stambesni koklių gamintojai, tačiau šalia jų buvo visa aibė amatininkų, kurie konkuravo su fabrikais.

„Didelis ačiū kolegoms lietuviams už galimybę dalyvauti šiame projekte. Lietuva turėtų didžiuotis tokiu dideliu kiekiu menotyrininkų ir archeologų, kurie dirba su kokliais bei krosnimis. Mes tiek neturime“, – džiaugsmo neslėpė menotyrininkė iš Latvijos Ina Line.

Latvė taip pat visus maloniai kvietė apsilankyti rekonstruotoje Bauskės pilyje, esančioje 20 km nuo Lietuvos sienos.

Knygos sutiktuvėse dalyvavo didžioji dalis knygoje publikuotų darbų autorių. Lankytojai turėjo galimybę susipažinti ir pabendrauti ne tik su knygos sudarytoja dr. R. Nabažaite, bet ir prof. dr. D. Klajumiene, ir dr. Jolita Liškevičiene, menotyrininkėmis iš Vilniaus Dailės akademija, I. Line, menotyrininke iš Latvijos dailės akademija, archeologais dr. Mindaugu Bertašiumi (Kauno technologijos universitetas), dr. Irma Kaplūnaite, dr. Ryčiu Jonaičiu (Lietuvos istorijos institutas), Elena Aleksejeva, Dainiumi Strazdu (VšĮ „Vilniaus puodžių cechas“).

Kasparo Bagdono nuotr.

Renginio dalyvių laukė ne tik pokalbiai su tyrimų autoriais, bet ir stendinė paroda „Gyvos krosnys“, koncertas, kurį dovanojo muzikantai Kristijonas Lučinskas ir Donatas Bielkauskas, simbolinės vaišės, koklių formavimas matrica, o mažųjų – stalo žaidimas „Kelionė koklių motyvais“. Apie inspiracijas kultūros projektams mintimis dalinosi rašytoja Sondra Simana rašytoja stalo žaidimų sumanytoja Žana Jegorova.

Kasparo Bagdono nuotr.

INFORMACIJA

Leidinyje „Koklinių krosnių fenomenas: tarp praktinės naudos ir kultūrinės tradicijos“ rasite archeologų, istorikų, menotyrininkų, keramikų, rekonstruktorių, muziejininkų mokslo straipsnius, kuriuose nagrinėjama koklių gamybos problematika, Lietuvos ir Latvijos krosnių rekonstrukcijų būdai, analizuojama dvarviečių medžiaga, kultūrų komunikacijų kontekstai ir jų įtaka koklininkystei. Informaciniais tekstais pristatomi muziejų rinkiniuose saugojami kokliai. Leidinio kultūrinėje dalyje „Mokslas arčiau kasdienybės“ pateikiami krosnininkų praktiniai patarimai, jų patirtys, apžvelgiami koklininkystės tyrimų inspiruoti kultūros, meno projektai, pristatomi dešimtmečio leidiniai, mokslo aktualijos.

Tai nėra pirmas R. Nabažaitės kūrinys. Autorė 2020 m. išleido knygą „Interjero karalienė: Europos kultūros reiškiniai Klaipėdos krosnių kokliuose XIV–XVIII a.“

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This