Vėl rengia nemokamą ekskursiją po Žvejybos uosto rajoną

Miestas

Klaipėdos Žvejybos uosto rajono seniūnaitis Saulius Liekis, atsižvelgęs į gyventojų pageidavimus, šį šeštadienį vėl organizuoja nemokamą istoriko, profesoriaus Vyganto Vareikio vedamą ekskursiją apie vadinamąjį Žvejybos uosto (Rybporto) rajoną.

Šį birželį į pirmą tokią ekskursiją buvo susirinkę daugiau nei šimtas įvairaus amžiaus klaipėdiečių. Tarp jų nemažai buvo tokių, kurie šiame rajone gyveno jaunystėje, tad profesoriaus istorinę vadinamosios Smeltės apžvalgą nuo pat vokiečių laikų iki sovietmečio nuolat papildė gyvi gyventojų prisiminimai.

Palmiros Mart nuotr.

„Kiekvienas uostamiestis turi savo ypatingą rajoną. Hamburge tai Reperbahn, Gdanske – Nowy Port, kitur – buvusių dokų rajonai. Klaipėdos Ryportas, kažkada Klaipėdos silkių ir menkių „sostinė”, yra žinomas kiekvienam senosios ar vidutinės kartos klaipėdiečiui. Dabar čia terminalai ir krova, o materialių Žvejybos uosto ženklų liko nedaug, bet atmintis apie tuos laikus išliko”, – sako V. Vareikis.

Pasak jo, patogiausia vieta medžio pramonei Klaipėdoje buvo Smeltė – čia XIX a. pr. anglų ir škotų verslininkų investicijų dėka iškilo pirmosios lentpjūvės.

Smeltėje buvo trys kapinės, keturios pradinės mokyklos. 1904 -1932 m. veikė tramvajaus linijos Švyturys – Smeltė ir Geležinkelio stotis – Smeltė. Smeltės kvartale

XX a. pr. prie marių buvo pastatyti du faneros fabrikai. Tarpukariu A. Bisdom u. Zoon fabrikas buvo didžiausias ir moderniausias Rytų Europoje
(gamino fanerą baldams, durims, dėžėms, aviacinę fanerą, lentas ir plokštes namų įrangai, laminuotas plokštes). 1928 m. Smeltėje, prie Kuršių marių,
buvo pastatytas Lietuvos „Maisto“ fabrikas, kuriame buvo bekono gamybos, taukų, dešrų, degustacijos skyriai, pastatytos didelės, iki 3500 tonų talpos, šaldyklos mėsai ir sviestui. Šiame fabrike paruoštas bekonas ir kiti mėsos produktai buvo kraunami tiesiai į laivus ir gabenami į Angliją, Vokietiją ir kitas šalis.

1947 m. Žvejybos uostui buvo perduota buvusio „Maisto“ fabriko ir lentpjūvių teritorija Smeltėje.

Daugiau įdomių istorinių faktų bus galima sužinoti ekskursijos metu – ji prasidės šeštadienį, 14 val, prie Strėvos g. 10 namo. Ekskursijos metu numatyta šiukšlių rinkimo talka prie prie 3-osios Smeltės mokyklos.

2 Comments

  1. Aleks

    Susitvarkikit “Progreso” teritorija, nors krumus nuraukit

    Reply
  2. R.S.

    Eičiau, bet nejaučiu pašaukimo rinkti šiukšles vietoje miesto savivaldybės darbuotojų. O būtent toks darbas įrašytas ekskursijos skelbime.Biški tas Vareikis keistas..

    Reply
    • Mokslevis

      Ten ne miesto teritorija, o ir prievartos nėra.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Klaipėdoje rasis Paliatyvus vaikų dienos centras

Neilgai trukus sunkūs ligoniai savo namuose turėtų sulaukti didesnės medicininės pagalbos bei geresnės priežiūros. Palengvinimo, rūpinantis sunkiai sergančiais vaikais, gali ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Spyglys

Milijonierius skėlė pamokslą apie darbą*

„Sauliau, skubi kažkur, jo? Algą dabar gauni beveik 1000 eurų”, – tokį pamokslą skėlė turtingiausias Klaipėdos miesto savivaldybė narys ir ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Žvejybos uosto rajone degintos ir plėšytos trispalvės (atnaujinta)

Penktadienį vienoje aktyvioje socialinio tinklo grupėje pasirodė pranešimų apie tai, jog Klaipėdoje, Žvejybos uosto rajone, keliose vietose rasta sudegintų bei ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This