Ekskursija po Žvejybos uosto rajoną sudomino daugybę klaipėdiečių

Fotoreportažai, Miestas

Klaipėdos Žvejybos uosto rajono seniūnaičio Sauliaus Liekio iniciatyva ketvirtadienio pavakare šio rajono gyventojams buvo surengta nemokama ekskursija.

Pasiklausyti klaipėdiečio istorijos profesoriaus Vyganto Vareikio pasakojimo apie ilgą laiką vadintą Rybportą susirinko daugiau nei šimtas įvairaus amžiaus klaipėdiečių. Tarp jų nemažai buvo tokių, kurie šiame rajone gyveno jaunystėje, tad profesoriaus istorinę vadinamosios Smeltės apžvalgą nuo pat vokiečių laikų iki sovietmečio nuolat papildė gyvi gyventojų prisiminimai.

Vienas iš pirmųjų apie 1950-uosius pastatytų vadinamosios stalinininės architektūros gyvenamųjų namų Žalgirio g. Palmiros Mart nuotr.

Iš Strėvos gatvės pasukus į Nemuno, prisiminta, jog ilgą laiką ši gatvė buvo pagrindinė Rybporto arterija, jungusi žvejybinį pramoninį rajoną su miesto centru.

Pokariu čia pradėjus vystyti žvejybos uostą ir jį aptarnaujančias vadinamojo sąjunginio pavaldumo pramonės įmones, šalia buvo pradėti statyti ir gyvenamieji namai.

V. Vareikis atkreipė dėmesį į vieną iki mūsų dienų išlikusią šios vietos architektūros ypatybę, jo teigimu, suteikiančią šiam gyvenamajam rajonui savitumo – tai vadinamosios stalininės architektūros pastatai. Juos, pasirodo, pagal tuometinio Leningrado (dabar – Sankt Peterburgas) architektų projektus statė vokiečių karo belaisviai. Bene daugiausiai šio tipo statinių išlikę Žalgirio g.

Vėliau, paaiškėjus, jog tokie palyginti prašmatnūs, tačiau nedideli, dažniausia 3 aukštų namai, turėję įvairiausių papuošimų, negali patenkinti sparčiai augančių jūreivių, žvejų bei kitų darbininkų šeimų apgyvendinimo poreikių, pereita prie planinės vadinamųjų chruščiovkių statybos. Prie jų pridėjus praėjusio amžiaus 8-9 dešimtmetyje čia išdygusius tipiniais daugiabučius, Rybportas neteko savo architektūrinio išskirtinumo ir tapo panašus į daugelio sovietinių pramoninių miestų gyvenamuosius rajonus.

Ko gero, seniausias ir vertingiausias iki mūsų dienų Žvejybos uosto rajone išlikęs statinys, dabar patenkantis į bendrovės „Klaipėdos Smeltė” teritoriją, yra buvusi pradinė Smeltės mokykla, statyta dar 1905 metais. Viena ekskursijoje dalyvavusi moteris prisiminė šią mokyklą lankiusi pokariu. Kitos ekskursijos dalyvės duomenimis, uždarius mokyklą, šiame pastate kurį laiką veikė archyvas.

Šiuo metu tradicinio vokiško stiliaus pastatas yra nenaudojamas, bet palyginti gerai išsilaikęs. Koks galėtų būti jo likimas – belieka tik spėlioti.

Nemokama ekskursija, kurios metu buvo nemažai kalbama ir apie čia veikusias pramonės įmones, baigėsi ties buvusiu „Jūros” restoranu, sovietmečiu vietinių vadintu „Ržavaja vilka” (liet. – Surūdijusi šakutė). Dalis ekskursantų į čia veikiantį barą užsuko aptarti patirtų įspūdžių bei toliau dalintis savo jaunystės prisiminimais.

Išsamiai Žvejybos uosto bei šio gyvenamojo rajono kūrimosi istorija buvo pasakojama ir mūsų portale skelbtame cikle „Klaipėda: unikali urbanistinė istorija“: ją rasite čia ir čia.

Palmiros Mart nuotr.

7 Comments

  1. Vida

    Gal dar kartą surengtumėte ekskursiją? Yra pageidaujančių. Tik būtų gerai sužinoti iš anksto. Gyvenau ir mokiausi „riporte” iki 1968.

    Reply
  2. Martynas

    Gaila, kad nėra žymų prie straipsnio (pvz.: ekskursija, Saulius Liekis, Vygantas Vareikis, Žvejybos uostas, miesto istorija). Tokius straipsnius kaip šis žymiai lengviau būtų galima pastebėti sekant vieną iš žymų RSS kanalų.

    Reply
  3. Martyna

    Daugiau tokių ekskursijų klaipėdiečiams Gerb. profesoriau. Labai įdomu. Ačiū.
    Kitos ekskursijos bus dar įdomesnės.

    Reply
  4. :)

    Buvau, labai patiko. Nemaniau, kad apie šį rajoną galiam papasakoti taip įdomiai ir dar atrasti nežinomu vietų. Ačiū seniūnaičiui Liekiui:)

    Reply
  5. Vladas

    Dėkui Sauliau! Lauksime pakartojimo

    Reply
  6. 30 metų jame gyvenusi...

    Tik lietuviai tardavo „riportas” ?.

    Reply
  7. Asta

    Labai faina ekskursija 🙂 tikiuosi bus daugiau tokių

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Klaipėdoje rasis Paliatyvus vaikų dienos centras

Neilgai trukus sunkūs ligoniai savo namuose turėtų sulaukti didesnės medicininės pagalbos bei geresnės priežiūros. Palengvinimo, rūpinantis sunkiai sergančiais vaikais, gali ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Spyglys

Milijonierius skėlė pamokslą apie darbą*

„Sauliau, skubi kažkur, jo? Algą dabar gauni beveik 1000 eurų”, – tokį pamokslą skėlė turtingiausias Klaipėdos miesto savivaldybė narys ir ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Žvejybos uosto rajone degintos ir plėšytos trispalvės (atnaujinta)

Penktadienį vienoje aktyvioje socialinio tinklo grupėje pasirodė pranešimų apie tai, jog Klaipėdoje, Žvejybos uosto rajone, keliose vietose rasta sudegintų bei ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This