Antrus namus Klaipėdoje radusi ukrainietė nusivylė Tarptautinės Ukrainos mokyklos vadovų pažadais

Svarbu, Veidai

Hanna Motorina
2022-10-07

Komentarų: 9

Jau penki mėnesiai, kaip Klaipėdoje nuo karo slepiasi 40-metė ukrainietė Karina Andrejeva su dviem paaugliais vaikais. Gimtajame Charkove moteris 15 metų dirbo fotografe ir nė neįtarė, jog jai teks darbuotis kitoje šalyje. Lietuvoje ji pagal užsakymus rengia įvairiausias fotosesijas, pradedant nuo vaikiškų švenčių ir baigiant vestuvėmis.

Pokalbio metu Karina pasidalino prisiminimais apie tai, kaip jai su vaikais teko bėgti iš Ukrainos, bei papasakojo, kaip jiems sekasi uostamiestyje.

Ilga kelionė iki Lietuvos

„Iki kovo mes gyvenome Charkove, turėjome nuosavą namą. Vėliau, kai pradėjo apšaudyti mūsų rajoną, o po kiemą ėmė šmirinėti atėjūnai, su šeima persikraustėme į kaimą. Ir taip sutapo, jog vos tik mums išsikrausčius, namą subombardavo. Dabar jame gyventi nebeįmanoma. Tikras stebuklas, kad mes išgyvenome”, – pasakojimą pradėjo karo pabėgėlė.

Praėjus kelioms dienos po to, kai charkoviečiai persikėlė į kaimą, čia iš paskos irgi atėjo rusai. Sutuoktiniams kartu su 17-mečiu Andrejumi ir 15-mete Alina vėl teko galvoti, kur bėgti.

„Susisiekiau su Raudonuoju Kryžiumi ir paprašiau, kad mums surastų evakuacijos į Europą reisą. Visi autobusai vyko iš Lvovo, o iki jo – 12 valandų kelio. Kaip nusigauti tokį atstumą? Iš mūsų rajono masinės evakuacijos nebuvo, išvykti galima buvo tik savo automobiliu arba traukiniu, tačiau vagonai buvo perpildyti. Ačiū Dievui, suradome savanorį, kuris mus savo mašina nuvežė iki sienos”, – pasakojo ukrainietė.

Išvažiuojant iš Charkovo, juos sustabdė kareiviai su automatais.

„Pamanėme, kad tai rusai, ėmėme šaukti: „Nešaukite, mes taikūs gyventojai”. Nuleidę ginklus, kareiviai paklausė, kodėl mes ant mašinos neužsiklijavę balto lapo. Pasirodo, jiems įsakyta šaudyti į visas nepažymėtas mašinas”, – pasakojimą apie kelionėje tekusius išbandymus tęsė Karina.

Pakeliui į Kijevą Karina su vaikais matė neseniai įvykusių mūšių padarinius: pakelės buvo nusėtos daugybės sudegusių mašinų, aplink vis dar tvyrojo dūmai. Atvykę į Lvovą, jie trim dienoms apsistojo pas vieną šeimą ir ėmė laukti galimybės išvykti. Artimiausias reisas buvo į Lietuvą, tad taip atsitiktinai charkoviečiai atsidūrė mūsų šalyje.

Karinos vyras liko Charkove, kadangi šaukiamojo amžiaus vyrams iš šalies išvykti draudžiama. Iki karo jis kartu su žmona filmuodavo įvairius renginius, šventes. Prasidėjus karui ir nelikus užsakymų, pradėjo dirbti taksistu. Kartu vyras apsiėmė saugoti keletą butų – išvykę žmonės jam patikėjo raktus, kad jis prižiūrėtų jų paliktus namus. Mat daugeliui išvykus, atkuto marodieriai: jie pažymi butų duris, kad įsitikintų, ar žmonės juose gyvena, ar yra išvykę. Jei ilgesnį laiką niekas žymės nepašalina, marodieriai įsibrauna į tokius butus ir juos apšvarina.

Padėjo vietos politikas

„Vos tik pajudėjus autobusui, pasidarė lengviau – pagaliau vykstame į saugią vietą, – prisiminė fotografė. – Iš pradžių mus atvežė į Alytaus pabėgėlių centrą, kur pradžioje gyvenome bendroje patalpoje su kitais. Po to mums surado moterį iš Šilutės, kuri sutiko mus priimti. Lietuva mus sutikto puikiai. Čia gyvena daug gerų, nuoširdžių, gailestingų žmonių. Pavyzdžiui, vienas maždaug 70-metis lietuvis savanoris, kuris mus vežė iš Alytaus į Šilutę, pasakė norįs ir toliau mums padėti. Jis vėliau paskambino ir pasiūlė nupirkti rūbų. Pasakiau, jog man jų nereikia, nebent vaikams. Vėliau sužinojau, kad jis yra įtakingas vietos politikas”.

Vėliau tas vyras su žmona Kariną su vaikais kelis kartus savaitgaliais buvo pasikvietęs į savo sodybą, kuo ypač džiaugėsi Alina su Andrejumi, mat jų seneliai yra mirę, o Lietuvoje jie galėjo pajusti, ką reiškia vyresnių žmonių globa.

„Mes esame labai dėkingi už tokią neįkainojamą pagalbą”, – graudinosi ukrainietė.

Šilutėje pragyvenę vos pusantro mėnesio, pabėgėliai visgi nusprendė išvykti, mat Karinai ten nesisekė rasti darbo pagal profesiją. Atvykę į Klaipėdą, jie išsinuomojo butą.

Rasti pirmuosius užsakovus Karinai padėjo viena lietuvė, kuri apie ukrainietės teikiamas paslaugas paskelbė keliuose socialiniuose tinkluose. Su tais, kurie nemokėjo rusų kalbos, Karina bendravo vertėjo bei gestų pagalba. Po to jau patys patenkinti klientai ėmė ją rekomenduoti savo draugams ir pažįstamiems, tad šiuo metu ukrainietei užsakymų netrūksta.

Vietoj Tarptautinės Ukrainos mokyklos – Jūrų kadetų mokykla

Tačiau artėjant rudeniui kilo rūpestis, kaip bus su vaikų mokslais. Karina juos užrašė į Tarptautinę Ukrainos mokyklą, už abu sumokėjo 100 eurų, tačiau mokykla iki šiol veiklos nepradėjo. Ji atsiėmė pareiškimą ir paprašė grąžinti pinigus, tačiau jų neatgavo.

„Mokyklos administracija mums sakė, jog tai pripažinta tarptautinė mokykla, kurios diplomas esą vertinamas visoje Europoje. Dėl to mano vaikai labai panoro joje mokytis. Deja, ta mokykla iki šiol veiklos taip ir nepradėjo. Mums skubiai teko ieškoti kitos mokyklos. Miesto švietimo skyrius mums pasiūlė Kadetų mokyklą [Klaipėdos jūrų kadetų mokykla]. Tuo ypač apsidžiaugė sūnus, kuris užsiiminėja boksu, yra kandidatas į sporto meistrus, jam patiko šios mokyklos ugdymo kryptis”, – rūpesčiais dėl vaikų mokslų dalinosi pabėgėlė.

Karina apgailestavo su „Atvira Klaipėda” negalinti pasidalinti nuotraukomis, kuriose užfiksuoti sugriauto Charkovo vaizdai. Mat išvažiuojant iš miesto kariškiai liepė visas jas ištrinti. Jie ėmė klausinėti, kam jas moteris nori parduoti ir ar nedirba priešui. Karina pripažino dėl to labai išsigandusi.

Nuotraukas ištrinti galima, bet prisiminimų – ne. Karinai sunku prisiminti karo dienas Ukrainoje, bet ji dėkinga likimui už tai, kad jis ją atvedė į Klaipėdą, kurioje ji surado antruosius namus.

9 Comments

  1. Man įdomu

    kaip dabar sekasi mokyklai ? Jau mėnuo po atidarymo . Ar gavo leidimus , ar prasidėjo oficialus mokymas ? Kiek mokinių mokosi ? Kaip sekasi vaikučiams mokytis lietuvių kalbos ir t.t. Mano kiemo ukrainiečių vaikučiai jau sako ” labas ” , nors tarpusavyje kalba rusiškai .

    Reply
  2. Simonai ,

    manau prieš rašant komentarą reikėtų žinoti objektyvią situaciją . Padėsiu __Tarp būrio pagalbininkų ir mokyklos bičiulių O. Vnukovska minėjo ir Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją Astą Dirgėlienę bei miesto tarybos narę Niną Puteikienę.____Mokymo procesas bus finansuojamas iš Lietuvos biudžeto, o išlaikymo kaštus (įskaitant ir nuomą, ir komunalinius mokesčius), tikimasi, padės padengti įkurtas paramos ir labdaros fondas.

    Reply
    • Ar teisingai supratau ?

      Jei sutikimas mokyklai nėra duotas iki rugsėjo 1 dienos, negali būti registruojami mokiniai, mokykla negali pretenduoti į valstybės finansuojamas ugdymo lėšas, viešai vadinamas „klasės“ ar „mokinio“ krepšeliu“, – sako A. Aldakauskas, taip paneigdamas galimybę, kad Tarptautinė Ukrainos mokykla (ar Vilniaus mokyklos skyrius) Klaipėdoje pradėjusi veikti vėliau, prasidėjus mokslo metams, galėtų gauti lėšas pagal Mokymo lėšų apskaičiavimo, paskirstymo ir panaudojimo tvarkos aprašą.Šios lėšos, tai reiškia atlyginimai mokytojams, lėšos jų kvalifikacijos kėlimui, vadovėliams ir mokymo priemonėms, švietimo pagalbai ir kitoms ugdymo reikmėms.

      „Valstybinio finansavimo mokyklos išlaikymui (aplinkos, ūkio lėšos) mokykloms nėra numatyta, išimtis, tik katalikiškos mokyklos“, – teigia A. Aldakauskas.

      Anot jo, Tarptautinė Ukrainos mokykla turėtų sakyti tiesą

    • Simona

      Jūs pasirenkate būsimąjį laiką. Tai dar bus. Šiandien to dar nėra.

  3. Simona

    Prie ko čia Puteikienė. Tarptautinę ukrainiečių mokyklą kuria patys ukrainiečiai. Kad jiems menkai padeda Klaipėdos savivalda, tai faktas
    Net pinigų iš biudžeto dar neprašo.

    Reply
    • Simonai ,

      Jūs apie ką ? Pinigus iš LR biudžeto gautų! Taip kaip ir kitos privačios mokyklos įsteigtos Lietuvoje. O Puteikienė šalia sėdėdama ” garsiai kalbas sakė ” . Ir kas gavosi ? Ukrainietė kalbomis patikėjo , sumokėjo 100 eurų , mokykla ” mokslų nepradėjo ” , o paprašius grąžinti 100 eurų , negrąžino ! Aš todėl ir klausiu ponios Puteikienės , kuri ” advokatavo ” tos mokyklos steigėjams , KODĖL pinigai nebuvo grąžinti ukrainietei , jei vaikai nesimoko privačioje mokykloje ?

  4. Cha

    Gaila žmogaus.. O mes jau seniai žinom kad nereik prasidėti su Puteikiene – nieko gero iš to nebus.. :D))

    Reply
  5. Tikiuosi aktyvi ponia Puteikienė žino , KODĖL negrąžino pinigų ?

    __Karina juos užrašė į Tarptautinę Ukrainos mokyklą, už abu sumokėjo 100 eurų, tačiau mokykla iki šiol veiklos nepradėjo. Ji atsiėmė pareiškimą ir paprašė grąžinti pinigus, tačiau jų neatgavo.___

    Reply
    • Seniai galvoju

      ponios Puteikienės ” veikla ” baigiasi eiliniu piššššš…? Jokios realios naudos ? Dar ir ukrainiečiams ? 🙂 Manau 100 eurų Karinai ir jos vaikams būtų labai reikalingi .

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This