Teismas: politiko vadovaujama bendrovė pagrįstai pripažinta melage (atnaujinta)

Svarbu, Verslas

Rugsėjo pabaigoje Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų „Darbo žvaigžde“ pasidabinusio Kretingos rajono tarybos nario, konservatoriaus Dovydo Bajoro vadovaujamai UAB „ProDj” pirmos instancijos teisme nepavyko įrodyti, kad Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras nepagrįstai pašalino šią įmonę iš viešojo pirkimo konkurso ir įtraukė į melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą.

Dovydo Bajoro vadovaujamai įmonei pirmos instancijos teismas priteisė Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui sumokėti 5 838,25 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Teatro ir bendrovės teisinis konfliktas kilo dėl viešojo konkurso, kurio metu kultūros įstaiga norėjo įsigyti scenos aliuminio santvarų ir elektrinių grandininių keltuvų nuomos, montavimo, demontavimo ir aptarnavimo renginių metu paslaugas.

Šiame konkurse dalyvavo dvi įmonės, o nugalėtoju iš pradžių buvo pripažinta UAB „Mano disco“. Tačiau po „ProDj” pretenzijos nugalėtoja tapo ši bendrovė. Tada jau pretenziją teikė „Mano disco“ ir teatrui paprašius laimėtoją pateikti papildomą informaciją, įstaiga pakeitė nuomonę. Teatras panaikino ankstesnį savo sprendimą, pripažino, kad „ProDj” teikė melagingą informaciją ir atmetė jos pasiūlymą, pašalino ją iš pirkimo procedūrų ir konkursą nutraukė, nes buvo atmestas ir kito dalyvio pasiūlymas. Papildomai dar buvo nuspręsta įtraukti „ProDj” į melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą.

Pagal Viešųjų pirkimų tarnybos išaiškinimą, į tokį sąrašą metams laiko yra įtraukiamos įmonės, kurios pirkimo procedūrų metu „nuslėpė informaciją ar pateikė melagingą informaciją apie atitiktį pašalinimo pagrindų nebuvimui ar kvalifikaciniams reikalavimams, o pirkimo vykdytojas gali tai įrodyti bet kokiomis teisėtomis priemonėmis, arba dėl pateiktos melagingos informacijos tiekėjas negali pateikti dokumentų, patvirtinančių atitiktį nustatytiems reikalavimams”. Toks tiekėjas, norėdamas dalyvauti kituose tarptautiniuose ir supaprastintuose viešuosiuose pirkimuose, jau turėtų įrodyti, kad yra „apsivalęs“. Visgi kartu tarnyba akcentuoja, jog vien tai, jog tiekėjas yra tokiame sąraše, pirkimo vykdytojas negali automatiškai jo pasiūlymo atmesti – turi nagrinėti ir vertinti konkrečią situaciją.

Nesutikdama su tokiu teatro sprendimu „Pro Dj” padavė skundą Klaipėdos apygardos teismui ir prašė jį panaikinti.

„Pro Dj” teismui aiškino, kad vienos iš reikiamą patirtį įrodančių sutarčių buvo sudarytos žodžiu, o jų įgyvendinimą esą patvirtina pažyma. O dėl kitų susitarimų esą buvo pateikti visi dokumentai, išskyrus tuos, kuriuos užsakovė uždraudė pateikti dėl konfidencialumo reikalavimų. Akcentuota, kad pateikus reikalautas PVM sąskaitas faktūras esą būtų iškreipta sąžininga konkurencija tarp tiekėjų, nes informacija taptų prieinama kitam teatro paskelbto konkurso dalyviui.

„Kadangi atsakovė nepaaiškino, kuo jai neįtiko užsakovės pateiktas atsakymas, atsakovė akivaizdžiai pažeidžia skaidrumo principus ir piktnaudžiauja savo teisėmis nepagrįstai įtraukdama ieškovę į melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą”, – buvo rašoma „Pro Dj” skunde.

Tuo metu teatras teismui pateiktame atsiliepime dėstė, kad nei sąskaitų išrašymas, nei mokėjimai neįrodo konkurso sąlygose reikalaujamos kvalifikacijos. Anot jo, „Pro Dj”, deklaravusi kvalifikaciją, kurios įrodymų pateikti negali, pažeidė jai tenkančias viešojo pirkimo dalyvio pareigas, o toks elgesys laikytinas melagingos informacijos pateikimu.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Milda Skersienė konstatavo, kad „Pro Dj” ieškinys yra atmestinas kaip nepagrįstas.

„Iš pateiktų pavedimų neįmanoma nustatyti, už kokias paslaugas ir remiantis kokiu teisiniu pagrindu atlikti mokėjimai. Mokėjimo pavedimų paskirtyje nurodomas mokėjimo dokumento numeris ir unikalus mokėjimo kodas. Juose nėra nurodyta nei sutarčių, nei sąskaitų faktūrų. <…> Lyginant sąskaitų faktūrų išrašymo ir gautų mokėjimų pavedimo datas ir sumas, negalima konstatuoti, kad visi mokėjimai yra atlikti pagal sąskaitas faktūras. <…> Kiti mokėjimai ir sąskaitos taip pat nesutampa nei pagal datas, nei pagal sumas. <…> Pavedimai pagal sąskaitas nėra susieti su ieškovės sutarčių sąraše nurodytomis sąskaitomis. <…> Aplinkybė, kad ieškovės susitarimai su jos sutarčių šalimis yra konfidencialūs, nepašalina ieškovės pareigos pagrįsti savo atitiktį pirkimo dokumentams”, – rašoma teismo sprendime.

Jame konstatuojama, jog teatro išvada, kad „Pro Dj” tinkamai nepagrindė savo kvalifikacijos atitikimo konkurso reikalavimams yra pagrįsta. Teismas akcentavo, kad teatras tokiu atveju turėjo pareigą pašalinti „Pro Dj” iš pirkimo procedūros ir pagrįstai bei teisėtai priėmė sprendimą įtraukti ją į melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą.

Kartu teismas konstatavo, kad jau aplinkybė, jog „Pro Dj” net kelis kartus tikslino savo kvalifikacijos duomenis, savaime suponuoja neteisėtą Viešųjų pirkimų įstatymo principų taikymą, konkurso procedūrų neskaidrumą.

Anot teismo, net jei „Pro Dj” pateiktų duomenų negalima būtų vertinti kaip melagingų, teatro leidimas bendrovei tikslinti kvalifikacijos duomenis tol, kol jais pagaliau būtų pagrįsta reikiama kvalifikacija, pažeistų tiekėjų lygiateisiškumo ir skaidrumo principus ir „Pro Dj” būtų suteikta nepagrįsta pirmenybė kito konkurso dalyvio atžvilgiu.

Atmesdamas „Pro Dj” ieškinį teismas iš Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui iš šios bendrovės priteisė 5 838,25 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Šis sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

ATNAUJINTA. Portalo rekvizitai.vz.lt pateikiamais duomenimis, stambiausias UAB „Mano disco“ klientas viešuosiuose pirkimuose yra būtent Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras. Jis iš šios bendrovės jau įsigijo paslaugų už 777 652 eurus. 31-u atveju paslaugas teatras iš šios bendrovės pirko pagal mažos vertės pirkimus. Tik viena 502 136 Eur vertės sutartis – dėl scenos apšvietimo įrangos nuomos montavimo ir demontavimo bei aptarnavimo renginio metu paslaugos – šiemet buvo sudaryta po tarptautinio ir supaprastinto pirkimo. Antras pagal stambumą UAB „Mano disco“ viešasis klientas – Vilniaus kultūros centras – iš šios įmonės yra užsisakęs paslaugų tik už 38 671 eurą.

Rekvizitai.vz.lt skelbia, kad „Pro DJ” daugiausiai viešųjų užsakymų yra gavusi iš VšĮ „Kaunas 2022″ – už 552 275 eurus, tačiau Viešųjų pirkimų tarnybos portale tokios informacijos nėra. Viešoji įstaiga „Klaipėdos šventės” iš „Pro DJ” yra pirkusi paslaugų už 171 304 eurus.

14 Comments

  1. Politinė bjaurastis

    Prie pro DJ valdymo stovi dviejų, abejotinos vertės partijų atstovai.
    Sokolov Klaipėdos laisvės partijos pirmininkas, bajoras prakeiktų konservatorių atstovas. Beje užima labai aukštas pareigas rajono savivaldybėje, tad nenuostabu, kad Klaipėdos apskritis privalo tiesiog uzsakineti paslaugas iš pro DJ
    Ir dar jūs stebites, kodėl šioje šalyje kiekvienam politikui norisi spardyti užpakalinius

    Reply
  2. klaipėdietė

    mažai jau erdvės tiems politikams,tegul politikuoja,o ne įmones kuria.Fui,taip ir laukia,kad kas palaikys,nes politikai.

    Reply
  3. Tomas

    Nieko naujo, kaip “ProDJ” pralaimi viešus pirkimus ir konkursus taip iškart bėga skūstis teismams ir niekada nelaimi, o nelaimėje lieja tulžį ant visos Lietuvos 🙂 apgailėtina ir gėdinga 🙂 laikas būtų šitam tanteminiam duetui suagti ir suvokti, kad ne vieni jie rinkoje ir negana to, už juos visos kompanijos dirba “N” kartų geriau!:)

    Reply
  4. Klp

    Pritariu du personazai Bajoras ir Sokolovas, tai kitokio zanro mafija.
    Bet musu tautai tinka nes uz juos balsuoja kaip jie oatenka ?

    Reply
  5. Aha :)))

    Jaunas , perspektyvus , aktyvus konservatorius 🙂

    Reply
  6. Klausimas

    Čia tik pirmos instancijos teismo sprendimas. Bus aprašinėjamas kiekvienos teismo instancijos nagrinėjimas?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Žinoma, nebent netyčia pražioplinsiu teismų tvarkaraščiuose.

    • Na taip

      Kazkaip visa informacija straipsnyje ir komentaruose atsiduoda kryptingai tendencinga pries Prodj, viskas labai abstrakciai. Gal atsirastu kas konkreciai gali pakomentuoti, kas turejo tiesioginiu uzsakymu darbui su Prodj ? Manau priesingai, visas paslaugas Prodj yra atlike kokybiskai ir savalaikiai, na bet valstybiniame sektoriuje, taip jau yra, kad sostines imones visad arciau valstybiniu imoniu.

  7. MArijus

    Sąskaita yra įrodymas suteiktos paslaugos. Teisėjos veiksmai kelia abejonių, bet tam ir yra pirma instansija. Beveik esu garantuotas, kad antras teismas pakeis nuosprendį.
    Mano DIsko totalus Muzikinio konkursų nugalėtojas- čia daug man kelia įtarimų, kuriuos tūrėtų tirti STT.

    Reply
    • ....

      dar kartą paskaityti tekstą 🙂 Pačio komentaras taip pat kelia abejonių 🙂

  8. Auditorius

    Cia tas Jevgenij Sokolov is Laisves partijos?

    Reply
    • Milda

      Nesuprantu, kaip susijusi straipsnio pradžia su pabaiga? Kažkokia visai kita įmonė yra laimėjusi 31 konkursą su mūsų muzikiniu teatru, bendra suma, kaip kokiam kazino 777 tūkst.
      O tai Bajoro įmonė kiek konkursų ir už kokią sumą yra laimėjusi?

    • CVP

      Ne kažkokia visai kita įmonė, o ta, kuri irgi dalyvavo konkurse. Matyt, abu labu kelią vienas kitam perėjo. Apie Bajoro sandorius gi irgi parašyta. Teksto suvokimo problemos?

  9. Nieko keisto

    Aš visada sakiau, kad šita kompanija yra žulikai.
    Jau vien ką reiškia, kai šiai kompanijai vadovauja du politikai – sokolov ir bajoras:)
    Dar pasidomėkit, kaip jie laimi absoliučiai visus švenčių grasinimus Klaipėdoje ir Klaipėdos apskrityje.
    Politiku būti labai naudinga.
    Paskui stebite, kodėl jūsų, politikų, nekenčia žmonės.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„Mūza“ lankys ir Muzikinio teatro kūrėjus

Klaipėdoje kuriančius teatro menininkus šį šeštadienį pasieks dar vienas tradicinis apdovanojimas – „Mūzos“ nominacija. „Mūzos“ nominaciją dar 2016-aisias įsteigė Klaipėdos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Kultūra

Pirmasis repertuarinis spektaklis atnaujintame teatre - „Sapnai ir kaktusai“

Balandžio 27-ąją, 18.30 val., Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro didžiojoje salėje „Jūra“ bus galima išvysti „Auksinį scenos kryžių“ kaip geriausiam šalies ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Savivaldybė galės tęsti Atgimimo aikštės rekonstrukcijos konkursą

Klaipėdos apygardos teismas atmetė ir dar vienos statybos bendrovės ieškinį dėl Atgimimo aikštės rekonstrukcijos konkurso. Prieš porą savaičių šis teismas ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This