Buksuojančiam „Neptūnui” šviečiasi 250 tūkst. eurų iš miesto biudžeto (atnaujinta)

Sportas, Svarbu

Rugsėjo viduryje Klaipėdos miesto savivaldybei sutikus tapti „Neptūno” krepšinio klubo dalininke, miesto politikai ketina skirti ir pirmą – 250 tūkstančių eurų dydžio – finansinę injekciją.

Trečiadienį posėdžiavęs miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas vienbalsiai pritarė tokiam Savivaldybės administracijos siūlymui, pagal kurį 250 tūkstančių eurų yra numatyti VšĮ „Neptūno krepšinio klubas“ dalininko kapitalui formuoti.

„Neptūnas” iki šiol gaudavo paramos ir iš uostamiesčio savivaldybės valdomų įmonių. Martyno Vainoriaus nuotr.

Sprendimo projekto aiškinamajame rašte dėstoma, kad toks įnašas būtų naudojamas žaidėjų, trenerių, aptarnaujančio personalo atlyginimams išmokėti, atsiskaityti su tiekėjais (Klaipėdos autobusų parkas, saugos tarnyba „Argus”), mokėjimams žaidėjų agentams, „Švyturio” arenos už arenos nuomai.

Klubo vadovas,tuometinis didysis dalininkas Sigitas Ambrazevičius, rugsėjį vykusio miesto Tarybos posėdžio metu atsakydamas į politikų klausimus, teigė, kad šiam sezonui iš savivaldybės norėtųsi 1,2-1,3 mln. eurų paramos, kai bendras klubo biudžetas turėtų būti 1,6-1,7 mln. eurų.

„Beveik visi dalininkai susidūrė su sunkumais savo valdomuose versluose. Dėl karo Ukrainoje yra daug neapibrėžtumų dėl tolimesnės veiklos tęstinumo ir taip negali skirti paramos, taip pat pateikus VšĮ „Neptūno krepšinio klubas“ finansinius rodiklius, dalininkai yra pasiryžę trauktis iš klubo valdymo ir yra siūlymas skelbti bankroto procedūrą viešajai įstaigai. Paskelbus bankrotą, Klaipėda netektų galimybės dalyvauti Lietuvos krepšinio lygoje 1-2 metus”, – taip tada grindė savo prašymą savivaldybei perimti kontrolę VšĮ „Neptūno” krepšinio klubas.

Politikai rugsėjį sutiko perimti 9/20 dalis šios įstaigos dalininkų kapitalo.

Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis trečiadienį politikus informavo, kad dalių perdavimo procedūra jau yra baigta, esą yra įpusėtas darbas rengiant naujus įstatus ir bus bandoma valdyboje nagrinėti, kad klubo biudžetui užtektų finansavimo, kuris gaunamas per kitas programas ir privatų finansavimą.

„Tikimės kad tai netaps tokia tradicija, kad didiname dalininkų kapitalą”, – teigė tarnautojas.

Visgi kartu jis akcentavo, kad tokia šimtatūkstantinė finansinė injekcija klubui esą dabar yra iš tikrųjų reikalinga jo veiklos užtikrinimui.

„Klubas yra nurodęs, kad piniginių lėšų yra didelis trūkumas”, – teigė E. Simokaitis.

Komiteto pirmininkui Aidui Kaveckiui pasiteiravus, kaip bus užtikrinta, kad toks finansavimas nebūtų panaudotas kreditoriniams įsipareigojimams padengti, E. Simokaitis teigė, jog bus pasirašyta atitinkama sutartis.

„Jei praėjusį mėnesį žengėm žingsnį, tai turime tęsti”, – pareiškė A. Kaveckis ir pasiūlė sprendimo projektui pritarti bendru sutarimu. Posėdyje dalyvavę komiteto nariai taip ir pasielgė.

„Neptūnas” iki šiol gaudavo paramos ir iš uostamiesčio savivaldybės valdomų įmonių. Paskutinėje finansinėje ataskaitoje rašoma, kad nuo 2020 m. liepos iki 2021 m. liepos „Klaipėdos energija” buvo skyrusi 65 000 eurų ir taip tapo trečiuoju pagal dydį klubo rėmėju. „Klaipėdos vanduo” atseikėjo 40 000 eurų, Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras – 8 000 eurų, „Gatvių apšvietimas” – 4000 eurų.

Pačio klubo pajamos minėtu laikotarpiu siekė 96 451 eurą.

65 proc. klubo išlaidų (908 007 eurus) dalį sudarė atlyginimai žaidėjams ir treneriams.

Per paskutinius finansinius metus klubas patyrė 156 007 eurų nuostolį. Ankstesniais finansiniais metais buvo gautas 246 792 eurų pelnas. Teigiama, kad dabartiniams dalininkams perėmus klubą skola siekė 1,5 mln. eurų ir ji nuosekliai mažinta, o šį procesą pristabdė prasidėjusi pandemija, nekilnojamojo turto mokesčio augimas.

Šio sezono pradžia „Neptūnui” klostosi nesėkmingai – pralaimėtos visos keturios pirmosios LKL rungtynės (klaipėdiečiai kovojo su lyderiais Kauno „Žalgiriu” ir Vilniaus „Rytu”, taip pat pralaimėjo  Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ ir Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ ekipoms).

ATNAUJINTA. Ketvirtadienį Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdžio metu E. Simokaitis patikino politikus, jog bus siekiama pirmiau suformuoti naują klubo valdybą su savivaldybės atstovais ir tik tada pervesti minėtąją sumą.

„Vienus mylim labiau, kitus – mažiau. <…> „Neptūną” remti reikia, bet tie procesai turėtų būti skaidrūs”, – teigė komiteto narė Judita Simonavičiūtė.

„Esame dalininkai, turime padėti klubui. Bet ar nebus taip, kad kitų metų rudenį ir vėl turėsime įnešti savo dalį – 250 000 ar pusę milijono”, – retoriškai klausė vicemeras Arvydas Cesiulis, bet kartu pažymėjo, jog ragina pritarti tokiam sprendimo projektui.

Šiame komitete tokiam sprendimo projektui pritarė penki komiteto nariai, susilaikė J. Simonavičiūtė ir Nina Puteikienė.

INFORMACIJA

Dalį savo klubo dalių savivaldybei perdavė Arūnas Tuma, Sigitas Ambrazevičius, visiškai iš dalininkų pasitraukė Deividas Jacka, Tomas Daugėla, UAB „Rietuva” ir Vidmantas Dambrauskas.

Dabar klubo dalininkai yra Klaipėdos miesto savivaldybė, Marius Girčys, Vidas Augaitis, Vytautas Lygnugaris, A. Tuma ir S. Ambrazevičius. 

2 Comments

  1. Anonimas

    O kur gi tu didziuju dalininku indelis i komanda? Kodel jie laikosi taip isikibe i sia komanda? Vos ne visas biudzetas sudaromas is savivaldybes lesu ir atiduodamos tik 9 dalys.. pagal tai kiek, kas duoda komandai, turetu maziausiai 17 daliu priklausyti savivaldybei.

    Su sitais dalininkais jau senai aiskus reikalas.. Senoji valdzia, kuri ir prikaupe skolu, su dabartine savivaldybes parama butu jau senai tas skolas ismokejusi ir Neptunas toliau zaistu tarptautiniuose turnyruose. O dabar skolos ne tik, kad nesumazejo, bet dar ir klubo rezultai nukrito.

    Jeigu jau savivaldybe remia tokiom sumom, tai gal vertetu pagalvoti apie toki plana.. Mesti ateinanti sezona milijona ar kiek yra tu skolu, skoloms padengti, surinkti minimalu reikiama biudzeta ir po 1-2 metu versti nauja, svaru lapa klubo istorijoje su 2x didesniu biudzetu, bet svarbiausia jau be skolu. Nes siuo metu skolos velkasi jau 5 – ti metai ir jos nemazeja, o rezultatai tik prasteja. Pakentetu fanai 1-2 metus, nes jau ir dabar kencia 5 metus ir niekas nesikeicia, bet uztat galetu sugrizti konkurencingi.

    Reply
  2. Tiesiog

    Tai kol karas vyksta jei nera verslo pinigu galejo uzdaryti kluba keliems metams… sake skola 800 tukstanciu kai pereme paskui milinonas paskui pusantro..
    kokia ji bebutu rytas perimtas buvo su 6 mln skolu susitvarke per kelis metus..
    Siauliai kiek 700 k skolu..
    Zalgiris isvis kazkada su 25 mln skolu
    Lietkabelis turejo apie puse milijono skolu
    Jau nekalbant apie mazesnius klubus
    Tai jus melieji perimenetojai , paemet kluba su pusantro milijono kaip sakot skolu is kuriu turbut puse milijono jums patiems skolos dar puse milijono jusu parama zadeta nepervesta:)) o dar puse milijono tiesiog brangesni zaidejai ir ten skola pusantro milijono susidare per 9 metus gal ir miestas duodavo 600k o db jus gaunate po milijona is miesto tarptautiniuose turnyruose nezaidziat , kluba valdot septinti metai ir nieko nesugebat:)))
    Palikt reikejo ji ir viskas:) iki siol net neaisku kas klubo vadovas , neaisku kiek dalininkai skyria paramos , ir kam isvis jie yra tarp dalininku jei jiems sunku labai:)

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This