Pagalba ukrainiečių mokyklai: klausimų daugiau nei atsakymų (atnaujinta)

Svarbu, Švietimas

Uostamiestyje dar rugsėjį iškilmingai atšventusi įkurtuves, Tarptautinė Ukrainos mokykla pagaliau skelbia jau iš dalies pradėjusi ugdymo procesą. Pranešama, jog kasdien mokyklą lanko 200 mokinių, nors bendras mokykloje užregistruotų mokinių skaičius yra 469.

Iškilmingas mokyklos atidarymas įvyko rugsėjo 11 d., bet iki šiol joje mokosi vos pusė iš registruotų moksleivių. Palmiros Mart nuotr.

Kartu mokyklos vadovybė reiškia abejones, ar mokymo proceso neteks stabdyti dėl ugdymo įstaigą užgulusios finansinės naštos – tiek dėl didelės nuomos kainos, tiek dėl numatomų komunalinių mokesčių.

Vien tik už nuomą kas mėnesį mokyklai teks mokėti beveik 7000, t.y. 6711,17 eurų.

Dėl to mokyklos direktorius Jevgenij Kravčenko kreipėsi į Klaipėdos miesto tarybą bei miesto merą, prašydamas, kad savivaldybė padengtų ne tik šias išlaidas, bet ir kompensuotų elektros, dujų tiekimo bei vandens padavimo ir atvedimo išlaidas.

„Šiuo momentu konkretaus skaičiaus pateikti neįmanoma dėl to, kad patalpos kai kuriuo metu nebuvo naudojamos ir dabartinis savininkas negali pateikti realios statistikos”, – nurodoma mokyklos direktoriaus prašyme.

Jame taip pat teigiama, jog mokykla jau yra įtraukta į švietimo mokymo institucijų registrą, tačiau ketvirtadienį paaiškėjo, jog licencijos veiklai mokykla vis dar neturi, bet, pasak direktoriaus, ją artimiausiu metu tikimasi gauti.

Šį bei dar vieną direktoriaus prašymą, kuriame buvo keliamas ir nemokamas sporto salės suteikimo klausimas, ketvirtadienį po pietų svarstę Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariai priminė, jog prieš savaitę jau buvo nuspręsta su mokyklos finansavimu susijusius klausimus įtraukti į savivaldybės strateginį veiklos planą.

Tuo metu vicemeras Arvydas Cesiulis teigė, jog jam didžiausią nerimą kelia tai, kad pradinukai šioje mokykloje iki šiol negauna nemokamo maitinimo, tačiau, jo teigimu, svarbiausia yra tai, kad mokykla pagaliau susitvarkytų visus jos legaliai veiklai būtinus formalumus.

„Ar savivaldybė gali paremti, finansuoti formaliai nelegaliai veikiančią ugdymo įtaigą?” – retoriškai klausė jis.

Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Astos Dirgėlienės, pagrindinė problema yra, ta kad kol kas visi mokyklos vaikai yra registruoti ne Klaipėdos, o Vilniaus moksleivių registre [mokykla registruota kaip viena VšĮ] – tai esą užkerta kelią savivaldybei teikti bet kokią finansinę pagalbą mokyklai.

Savo ruožtu Judita Simonavičiūtė teigė, jog „matosi, kad teisininkų pagalbos mokyklai reikia”, tačiau kartu ji turėjo priekaištų ir savivaldybės administracijai, kuri, jos teigimu, turėjo iš anksto „pasidaryti savo namų darbus”.

Ilgokai padiskutavę tema, kas būtų, jeigu būtų, komiteto nariai galiausiai nusprendė priimti protokolinį pavedimą, kuriuo įpareigojo savivaldybės administraciją rasti lėšų nemokamam šios mokyklos moksleivių maitinimui bei užtikrinti galimybę nemokamai šios mokyklos vaikams naudotis lengvosios atletikos maniežu.

Taip pat pritarta Ninos Puteikienės siūlymui kreiptis į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, raginant ją operatyviau spręsti Tarptautinės Ukrainos mokyklos įteisinimo klausimus.

24 Comments

  1. Anonimas

    Nesuprantu, problemos. Negi mieste perpildytos mokyklos. Sujungus kelias pustuštes rusiukų mokyklas, viena būtų atiduota ukrainiečiams. Nereikėtų ukrainiečių mokytojams maldauti centų ir kruštis su karo stovio patalpų remontais. Vietoje to jie galėtų laiką skirti dokumentų rengimui į Švietimo ministeriją. Į visokias reikalingas ar nereikalingas statybas, tame tarpe trinkelizacijas, bei kosminės studijas miesto valdžia greitai suranda lėšų. O rimtu reikalu, kuriame įsisavinimu nebekvepia, bemat neįgaliais tampa.

    Reply
  2. Angelų markizė

    Dauguma pavyduolių yra troliai. Kot tik neprisigalvosi, kai sprendi pagal savo sugedimo lygį.

    Reply
    • ....

      Melagių markizė ? Sakote savo sugedimo laipsnį ? Tikrai ? O koks jūsų melo laipsnis ? Ar mokykla turi licenziją ? NE . Ar mokyklos mokinių skaičius nuo beveik 600 ” nekrito ” iki 200 ? TAIP . Ar mokykla neprašo iš miesto biudžeto pinigų ? Taip , prašo . Ar mokykla nesigyrė apie labdaros fondus , kurie neva padengs komunalines išlaidas ? Gyrėsi . O gal ” mokykla ” grąžino ukrainietei pinigus už jos vaikus , kurie nesimokys mokykloje ? Sprendžiant iš straipsnio negrąžino ! Apie kokį pavydą galima kalbėti ? O sukčių reikia saugotis ir būti akyliems . Nežinojote ?

    • Anonimas

      Tai kad čia iš esmės rašinėja 2 bukpročiai provokatoriai su IP: 90.138.123.201 ir IP: 83.176.183.146)

  3. O ar negali būti čia kažkoks kvailinimas ?

    Galvoju mandagiai 🙂 Pasakyčiau aštriau , pvz. ar negali būti , kad prisidengiant ” ukraina ” yra bandoma sukčiauti ? Turiu pagrindo taip manyti , nes mokykla darbui licenzijos negauna , kalbos pagirūniškos apie mokinių skaičių , apie kažkokius paramos fondus ir tas noras , jog patalpas apmokėtų klaipėdiečiai iš biudžeto? Skaičiau pinigų negrąžina , net ukrainietei kurios vaikai nelankys tos mokyklos . Ar tikrai realus poreikis šios mokyklos , o gal tik bandoma pasipinigauti ? Ar tikrai viskas su ta mokykla yra skaidru ?

    Reply
  4. .....

    Na kaip ir aišku . Kol mokykla neturės lizencijos , kol nebus aišku kiek vaikų mokosi , tol bet kokia finansinė pagalba turėtų būti stabdoma . Mano tokia nuomonė. O kaip su labdaros fondu ? Kodėl jis nepadeda mokyklai ? Ar fondas vėl tik pagyros prieš atidarymą kaip ir mokinių skaičius ? Kiek padeda Ukrainos ambasada savo piliečiams ? Aš prieš tik klaipėdiečių pinigų naudojimą !

    Reply
    • *****

      Ar klaipėdiečių vaikai turi galimybę nemokamai naudoti maniežu ?

    • To ****

      o jūs nežinojote, kad jūsų vaikas ir Gintaro baseiną nemokamai lanko fizinio lavinimo pamokų metu? Turbūt dar daug nezinote apie savo vaiką.

  5. neringa

    tai gal vis tik atsiprašys Turizmo mokyklos, kuri siūlė 8 kabinetus ir grįš ten? Kodėl klaipėdiečiai turės mokėti 7000 eurų nuomos + dar neaiškų kiek tūkstančių komunalinių mokesčių už Puteikienės ir mokyklos direktorės ambicijas?

    Reply
  6. Pensininkas.

    Tauta palengva blaivosi.

    Reply
  7. Faktas

    Uždrausti visus mokslus mokyklose rusu kalba.

    Reply
    • +

      taip

    • Tikrai taip

      Idiotams kalbų apskritai nereikia.

    • Tikrai

      Nereikia okupantu kalbu.

    • Siaurakakčiams

      Prancūzai, lenkai, vokiečiai savo laiku irgi buvo okupantais. Ukrainiečių kalba – ta pati rytų slavų kalba, Ir ką dabar?

    • Siauraakiui.

      Dar darašyk kad amerikiečiai šaude indenus.

  8. Ir taip be galo

    Kaip gerai sugalvota: pradedi ir tik po to galvoji, iš kur paimti pinigus. Pompastikai ir emocinei trydai pasibaigus ateina prablaivėjimas, o realybė mėgsta skaičius. Kapitalizme tenka mokėti už viską, nors ne, ukrainiečiai gauna nemokamai. O įkišti ranką į miesto ir visų Klaipėdai mokesčius mokančių kišenę – daug proto nereikia. Su 200 mokinių rusiškos mokyklos mieste buvo uždarytos kaip per brangios. O čia nuoma, remontai, vandens privedimai ir visko norima mūsų sąskaita. Kodėl mes turime apmokėti kažkieno, net ne Lietuvos piliečių fantazijas su nemokamu privačiu mokslu? Neturite lėšų – kuriate kuklią sekmadieninę mokyklėlę, kaip buvo Leonido Tregubo laikais.

    Reply
    • Bučkis,

      aš galvoju taip pat . Mano nuomonė dėl klaipėdiečių pinigų ištratinimo būtų tokia pati ar tai kaip dabar ukrainiečių, ar būtų vokiečių, ar ispanų , ar …. Politikės Puteikienės ” tuščias darbas ” ? Stebėsiu posėdį .

    • to taip be galo

      Mažiau vogti reikia…Tada nereikes ir nesamoniu rašineti

  9. Labai tikiuosi

    sužinoti kaip vyko posėdis , kokie klausimai ir argumentai , ir kaip asmeniškai balsavo komiteto nariai . Artėja savivaldos rinkimai . Renkuosi politines partijas ir politikus .

    Reply
  10. Ar teisingai supratau ? Skaičiai apie mokinius pagirūniški ? Liko tik 200 ?

    Šiuo metu ukrainiečių mokykloje Klaipėdoje mokysis 581 moksleivis, tačiau neabejojama, jog jų skaičius dar augs. Steigėjai tvirtina, jog kartu su Vilniuje jau veiklą pradėjusia Tarptautine Ukrainos mokykla iš viso joje mokysis apie 1200 ukrainiečių vaikų._____P.S. dalis teksto iš to paties džiugaus straipsnio apie atidarymą . Štai todėl AŠ klaipėdietis , mokesčių mokėtojas , nesutinku jog ir mano rinkti miesto politikai ” dengtų ” privačios mokyklos išlaikymą . Jokio skaidrumo , skaičiai skiriasi ir t.t.

    Reply
  11. Kiek padeda įkurtas paramos fondas ?

    Mokymo procesas bus finansuojamas iš Lietuvos biudžeto, o išlaikymo kaštus (įskaitant ir nuomą, ir komunalinius mokesčius), tikimasi, padės padengti įkurtas paramos ir labdaros fondas.____P.S. dalis teksto iš straipsnio apie džiugų mokyklos atidarymą .

    Reply
  12. Ką reiškia

    iš dalies pradėjusi darbą ? ! Kodėl tik 200 vaikų ? Kur likę vaikai mokosi iš paskelbtų 469 ? Gal mokyklai su 200 vaikų patalpos per didelės ? Man vis daugiau klausimų ir abejonių kelia ši privati mokykla .

    Reply
  13. Aš kaip tų politikų rinkėjas

    nesutinku ” apmokėti” panašu neatsakingų mokyklos vadovybės pasirinkimų . Kiek padeda mokyklai Ukrainos ambasada ? Nėra net konkrečių skaičių ? ! Gal patalpos pasirinktos neatsakingai brangios ? /Šiuo momentu konkretaus skaičiaus pateikti neįmanoma dėl to, kad patalpos kai kuriuo metu nebuvo naudojamos ir dabartinis savininkas negali pateikti realios statistikos”, – nurodoma minėtame prašyme./

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atvėrė kelią atkurti senamiesčio gatvės atkarpą

Nors Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas buvo nepritaręs mero siūlymui perimti savivaldybės nuosavybėn iš privačių asmenų ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This