Teatro meilę vienam tiekėjui nulėmė pandemija?

Svarbu, Temos

„Atvirai Klaipėdai” praėjusią savaitę pranešus apie pirmos instancijos teismo sprendimą, kuriuo buvo konstatuota, jog Kretingos rajono tarybos nario, konservatoriaus Dovydo Bajoro vadovaujamą UAB „ProDj” Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pagrįstai pašalino iš viešojo pirkimo konkurso ir įtraukė į melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą, su žurnalistu susisiekęs politikas tikino, kad šioje istorijoje esą reikėtų ieškoti gilesnių šaknų.

Anot D. Bajoro, jo vadovaujama įmonė tokio atsako sulaukė po to, kai pabandė sudaryti konkurenciją teatro pastaruoju metu kažkodėl labai pamėgtai UAB „Mano disco”. Pastaroji bendrovė nuo 2020 m. liepos jau laimėjo 32 šios įstaigos organizuotus viešųjų pirkimų konkursus ir beveik visi jie buvo mažosios vertės, o kartais organizuotos ir tik žodinės procedūros.

Teatro vadovai, komentuodami šią situaciją, tikina, jog tokią situaciją nulėmė pandemija, o šis tiekėjas esą tenkino ir paslaugų kokybe, ir kaina, ir kitais aspektais.

Martyno Vainoriaus nuotr.
Kad daugiau netrukdytų?

Minėtasis teatro ir bendrovės teisinis konfliktas kilo dėl viešojo konkurso, kurio metu kultūros įstaiga norėjo įsigyti scenos aliuminio santvarų ir elektrinių grandininių keltuvų nuomos, montavimo, demontavimo ir aptarnavimo renginių metu paslaugas.

Šiame konkurse dalyvavo dvi įmonės, o nugalėtoju iš pradžių buvo pripažinta UAB „Mano disco“, tačiau po „ProDj” pateiktos pretenzijos nugalėtoja tapo ši bendrovė. Tada jau pretenziją teikė „Mano disco“ ir teatrui paprašius laimėtoją pateikti papildomą informaciją, įstaiga pakeitė nuomonę. Teatras panaikino ankstesnį savo sprendimą, pripažino, kad „ProDj” teikė melagingą informaciją ir atmetė jos pasiūlymą, pašalino ją iš pirkimo procedūrų ir konkursą nutraukė, nes buvo atmestas ir kito dalyvio pasiūlymas. Papildomai dar buvo nuspręsta įtraukti „ProDj” į melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą.

Klaipėdos apygardos teismas, nagrinėjęs „ProDj” skundą dėl tokio teatro sprendimo, jį atmetė.

Po publikacijos su „Atvira Klaipėda” susisiekęs D. Bajoras tikino, kad situacija dėl tokių paslaugų teatre yra tokia, kad „tokius konkursus turi laimėti „Mano Disco” arba jie nutraukiami”.

Dovydas Bajoras

„Mano Disco” kvalifikacija yra apskritai abejotina, bet teatras juos minėtajame konkurse buvo paskelbęs nugalėtojais ir tik po mūsų nenuginčijamos pretenzijos jie buvo pašalinti iš konkurso, bet į melagių sąrašus kažkodėl nepateko”, – sakė D. Bajoras, pasiūlęs pasidomėti, kiek ir kokių užsakymų bei kokiomis aplinkybėmis iš teatro yra gavusi minėta bendrovė.

Taip pat jis akcentavo, kad pernai Muzikinis teatras skelbė didelės vertės – per milijono eurų – konkursą, bet jis buvo nutrauktas po vokų atplėšimo procedūros.

„Mums taip ir nepavyko išsiaiškinti, kodėl taip buvo pasielgta. Atsakyta tik, jog atsirado aplinkybės, kurių teatras negalėjo numatyti. Po to, tų pačių paslaugų pirkimas buvo perskeltas į du konkursus. Jų bendra vertė pagal pirkimo skelbimo duomenis jau gerokai mažesnė – 593 800 EUR be PVM. Ar gali būti kad dalyvaudami šiuose pirkimuose padėjome sutaupyti daugiau kaip pusę milijono mokesčių mokėtojų pinigų, bet kažkas tapo labai pikti ant mūsų? Ar čia viskas gerai kai vienas tiekėjas iš vienos biudžetinės įstaigos beveik viską laimi ir jau stambiomis sumomis?” – dėstė D. Bajoras.

Anot jo, galiausiai teatras „Pro Dj” pašalino ir iš abiejų minėtų konkursų, nors bendrovės pasiūlyta kaina buvo mažesnė nei „Mano disco” – atitinkamai 403,7 ir 433,8 tūkst. eurų be PVM.

„Ar ne keista, kad iš vieno konkurso po mūsų pretenzijos „Mano disco” yra pašalinami, nes neatitiko daugybės reikalavimų, o kitame konkurse jie laimi, nors net nesugebėjo pateikti medžiagos lietuvių kalba, apskritai nepateikė techninių specifikacijų, o tik jų internetines nuorodas užsienio kalba. Jei mes taip teiktume medžiagą pirkimui, manau, akimirksniu būtume pašalinti. Tačiau, kad ateityje netrukdytume pasistengė mus įtraukti į melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą”, – teigė „Pro Dj” vadovas.

Teatras – didžiausias užsakovas

Portalas rekvizitai.vz.lt skelbia, kad Povilui Lėckui priklausanti ir jo vadovaujama „Mano disco” viešuosiuose pirkimuose liūto dalį pajamų užsitikrino būtent iš Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro. Iš viso bendrovė su šia įstaiga sudarė 777 652 € vertės sutarčių. Antras pagal dydį viešojo sektoriaus užsakovas – Vilniaus kultūros centras – iš „Mano disco” įsigijo paslaugų tik už 38 671 €.

502 tūkst. eurų „Mano disco” iš Muzikinio teatro gaus pagal D. Bajoro minėtą šiemet liepą pasirašytą sutartį dėl scenos apšvietimo įrangos nuomos montavimo ir demontavimo bei aptarnavimo renginio metu paslaugų. Likusius per 200 tūkst. eurų įmonė susirinko nuo 2020-ųjų liepos sudaryto 31 sandoriu metu. Visi jie buvo mažosios vertės pirkimai, o kartais teatras vykdė ir tik žodines apklausas.

Be to, į akis krenta tai, kad teatras vieną paskui kitą skelbdavo mažos vertės pirkimus tokioms pačioms paslaugoms – apšvietimo (šviesų) įrangos nuomai, santvarų nuomai, programiniam šviesų suderinimui ir pan. Ir visus šiuos konkursus laimėdavo būtent „Mano disco”.

Supaprastinti konkursai – tik po pandemijos

Pasikalbėti apie šiuos viešuosius pirkimus su Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro teisininkė, viešųjų pirkimų specialiste Iveta Tamulienė nepavyko – interneto puslapyje nurodytas telefono numeris nenaudojamas. Jos kolegė, viešųjų pirkimų administratorė Inga Bružienė, tikino negalinti komentuoti situacijos. Teatro vadovė Laima Vilimienė tradiciškai į žurnalisto skambutį neatsiliepė ir neperskambino, tad klausimus teko siųsti raštu per įstaigos viešųjų ryšių skyrių. Atsakymą parengė teatro vadovės pavaduotojas Naglis Stancikas.

Jis pirmiausiai akcentavo tai, kad teatro veiklai šiuo metu įtaką daro faktas, jog dėl rekonstrukcijos įstaiga neturi savo patalpų ir kiekvienam renginiui visą arba beveik visą įrangą reikia nuomoti.

„2020 metais kovo mėnesį paskelbus ekstremalią situaciją Lietuvoje dėl COVID 19 pandemijos, valstybės mastu įvedus apribojimus renginiams
bei juos nuolat keičiant, teatras susidūrė su dideliais iššūkiais kada dalį renginių reikėjo atšaukti, dalį perkelti į kitas datas bei sales, o dalies renginių likimas buvo neaiškus. Nebuvo galima numatyti kaip pandeminė situacija klostysis toliau. Dėl šių priežasčių konkretiems renginiams reikalingos apšvietimo įrangos nuomą galima buvo pirkti tik mažomis dalimis pagal poreikį, paaiškėjus koks renginys kur bus rodomas ir kokia data. Laikantis Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimų, teatras, sudarydamas Jūsų minimas sutartis, galėjo kreiptis į vieną tiekėją. Kreipimąsi į UAB ,,Mano disco“ įtakojo tai, kad tiekėjo paslaugų teikimo kokybė, paslaugų įkainiai, įrangos tinkamumas, darbuotojų kvalifikacija, lankstumas, greita reakcija tiek 2020 metais sudarius mažos paslaugų apimties sutartis, tiek sudarius sutartį po 2021 metų liepos mėnesį vykdyto atviro konkurso, atliepė Teatro interesus, kuris yra biudžetinė įstaiga ir kurios veiklos finansavimas tiek pandemijos metu, tiek po pandemijos labai sudėtingas. <…> Pagerėjus pandeminei situacijai ir atsiradus galimybei pradėti rodyti renginius, 2021 m. liepos mėnesį buvo vykdomas supaprastintas atviras konkursas, apšvietimo įrangos nuomos paslaugoms įsigyti”, – rašė N. Stancikas.

Jis taip pat akcentavo, kad tokio pobūdžio paslaugų teikimu šiame veiklos segmente aktyviai domisi esą tik du rinkos dalyviai – ,,Mano disco“ ir ,,Pro DJ“.

Pasak teatro vadovės pavaduotojo, D. Bajoro minėtas konkursas buvo nutrauktas aptikus galimus procedūrinius pažeidimus.

D. Stancikas taip pat tikino, kad paskutiniajame konkurse mažesnės vertės ,,Pro DJ“ pasiūlymas neatitiko nustatytų reikalavimų, todėl privalėjo būti atmestas.

,,Pažymėtina, kad UAB ,,Pro DJ“ inicijavo šio konkurso patikrinimą Viešųjų pirkimų tarnyboje. Viešųjų pirkimų tarnybos 2022-08-17 vertinimo išvadoje Nr. 4S-724 konstatuota, kad pirkimo vykdymo pažeidimų nenustatyta ir sudarytos sutarties nutraukimas neinicijuotas. Beje, šiame konkurse tiekėjas UAB „ProDJ“ savo kvalifikaciją grindė tais pačiais dokumentais ir tokiu pat būdu, kaip ir jūsų jau viešai aprašytame aliuminio santvarų ir elektrinių. grandininių keltuvų nuomos paslaugų pirkime dėl kurio teismas priėmė sprendimą”, – aiškino N. Stancikas.

Pasak jo, visi potencialių tiekėjų paaiškinimai teatro konkursuose teikiami lietuvių kalba, tačiau įstaiga nelaiko ir konkursų metu nelaikė trūkumais bei leido tiekėjams techninę dokumentaciją pateikti ne tik lietuvių, bet ir anglų kalbomis, kadangi visi komisijos nariai geba tokią dokumentaciją
perskaityti. Taip esą yra mažinama tiekėjų administracinė našta.

N. Stancikas taip pat informavo, kad už korupcijos prevenciją teatre yra atsakingi trys asmenys: jis pats, Personalo ir bendrųjų reikalų skyriaus vedėja Regina Petravičienė ir teisininkė I. Tamulienė.

4 Comments

  1. Antanas

    Pro dj kazkodel laimi visus konkursus Palangoje. Meras bajoro prietelis gal del to. Kodel zveju rumuose laimi visus konkursus ta pati imone Pro dj

    Reply
  2. Anonimas

    Esmė ne giminaitis ten. Esmė tame, kad žiūri kuri įranga kokybiškesnė, o ne visada per viešuosius pirkimus gali nupirkti kokybiškesnę įrangą.

    Reply
  3. Adebajoras

    Negražu bajorus skriausti !

    Reply
  4. Neringa

    Įdomu, kieno giminaitis tas Lėckas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Gala koncertu atvėrė naująjį Klaipėdos muzikinį teatrą

Šeštadienio vakarą įspūdingu gala koncertu publikai atsivėrė naujieji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūmai. Gala koncertas sujungė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Spyglys

Celofanas irgi dalyvavo Muzikinio teatro atidaryme*

Aišku, kad Spyglio nebuvo tarp tų ponų, kurie šeštadienio vakarą su pakvietimais dalyvavo po 150 eurų personai įvertintame rekonstruoto Klaipėdos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Muzikinio teatro rekonstrukcija per keturias minutes

Nors statybininkai ir nesugebėjo iki šiol gauti visų valstybinės komisijos parašų, šio šeštadienio vakarą po 150 eurų kainavusius bilietus įsigiję ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This