Privatūs darželiai: išbrokavo ir savivaldybės pasiūlymą

Svarbu, Švietimas

Rugsėjo pabaigoje Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komitetui atmetus liberalės Linos Skrupskelienės siūlymą didinti iš savivaldybės biudžeto už privačius darželius lankančius vaikus kompensuojamą sumą nuo 100 iki 220 eurų buvo parengtas Savivaldybės administracijos siūlymas, kaip būtų galima patobulinti dabartinę tvarką.

Tačiau pastarasis ketvirtadienį jau nesulaukė Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pritarimo.

pixhere.com nuotr.

Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė aiškino, kad diskusijos su L. Skrupskeliene metu pavyko sutarti tik dėl to, kad turėtų būti trumpinamas terminas nuo kada tėvai gali tikėtis gauti tokią kompensaciją.

Planavimo ir analizės skyriaus vedėja Jolanta Ceplienė priminė, kad pirmą kartą 2015 metais priimtas sprendimas buvo keistas prieš porą metų dėl to, kad Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba įžvelgė, jog esą buvo sudarytos palankesnės sąlygos tiems tėvams, kurie patys buvo nusprendę vaiką leisti tik į privatų darželį. Dėl to pakeistoje tvarkoje atsirado sąlyga, jog kompensuojamas mokestis tik tiems vaikams, kurių abu tėvai gyvena Savivaldybės teritorijoje, o jų atžala ne vėliau kaip prieš 12 mėnesių buvo įregistruotas eilėje patekti į biudžetines švietimo įstaigas, bet į jas nepatenka. Dėl šio pakeitimo gaunančiųjų kompensacijas per metus sumažėjo nuo 541 iki 151, o šiuo metu beliko 111. 

Savivaldybės administracija dabar pasiūlė minėtąjį terminą sutrumpinti iki pusmečio ir nustatyti, jog veiks speciali komisija, kuri nagrinėtų „netipines situacijas”, kaip kad atvykus iš kitų savivaldybių ar pakviestų specialistų ir dar labiau sutrumpintų terminą.

Skaičiuota, kad priėmus tokį sprendimą būtų apie 200 klaipėdiečių vaikų, papildomai gaunančių 100 eurų kompensaciją kiekvieną mėnesį. Per metus kompensacijoms išmokėti papildomai reikėtų apie 240 000 eurų.

Kartu politikams buvo pateikta informacija, kad šiuo metu mieste iš esmės savivaldybės darželiuose trūksta vietų tik 2-3 metų amžiaus vaikams (laisvos yra 32, o laukiančiųjų – 103). Bendrai visuose savivaldybės darželiuose yra 205 laisvos vietos, o eilėje laukia 215 vaikų.

J. Ceplienė posėdžio metu aiškino, kad didinti kompensacijos iki 200 eurų administracija nesiūlo, nes pasižiūrėjo į kitas savivaldybes – Vilniuje ir Kaune irgi mokama 100 eurų kompensaciją, kurią laikinoji sostinė dar ir proporcingai mažina už nelankytas dienas.

Liberalas Edmundas Kvederis savo ruožtu tikino, kad jau ir dabar valstybiniame darželyje vieno vaiko išlaikymas atsieina apie 200 eurų, tad neskirti tiek gaunančiajam vietą tik privačiame darželyje esą yra diskriminacija.

Reaguodama į tai J. Ceplienė teigė, kad kuo daugiau vaikų išeis į privačius darželius, tuo labiau augs vieno vaiko išlaikymo kaštai savivaldybės įstaigose, nes vis tiek reikės mokėti tokius pačius atlyginimus, komunalinė išlaidos smarkiai nesumažės. 

„Orientuojamės į tai, kad visi norintys klaipėdiečiai galėtų vesti vaikus į municipalinius darželius. Jei tuos pinigus išdaliname privatiems darželiams, neturime už ką statyti „Boružėlės” ir Tauralaukio darželių, kurie jau patenkintų visų poreikius”, – teigė Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Tuo metu L. Skrupskelienė tikino, jog negalima sakyti, kad į privačius darželius vaikus veda tik pasiturintys žmonės. Anot jos, dabar gaunasi taip, kad savivaldybės tikslas yra ne kad šeimai būtų patogiau, o išlaikyti biudžetinių įstaigų tinklą. Anot jos, Vilnius planuoja didinti tokią kompensaciją, nes „100 eurų jau neatitinka jokių standartų”.

Po diskusijų komiteto nariai pasidalino į tris beveik lygias stovyklas. Pirmininkė Laima Juknienė ir konservatorius Rimantas Didžiokas balsavo už sprendimo projektą, Judita Simonavičiūtė ir E. Kvederis prieš, o Romaldas Idzelevičius, Nina Puteikienė ir vicemeras Arvydas Cesiulis susilaikė, tad sprendimo projektui nebuvo pritarta. 

1 Comment

  1. Svieto lygintojai

    Tai jūs pasidomėkite, kaip yra su socialinių paslaugų eilėmis. Ten proteguojamos privačios organizacijos…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This