Dėl architektų pastabų Smiltynės konkursui – kardinalus sprendimas

Miestas, Svarbu

Sulaukusi Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos (LASKAO) kreipimosi uostamiesčio savivaldybė nutraukė daugiau nei prieš mėnesį paskelbtą Smiltynės gatvės rekonstrukcijos ir šalia jos esančio kranto tvirtinimo darbų konkursą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Paskelbus konkursą LASKAO raštu kreipėsi į savivaldybę, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkciją, Valstybinę saugomų teritorijų bei Viešųjų pirkimų tarnybas. Savo rašte architektai dėstė, kad tokių darbų projektas turi būti išrinktas architektūrinio konkurso būdu, nes numatoma projektuoti būsimo Smiltynės parko dalis – Kuršių marių krantinė su rekreaciniu pamario taku ir gatve.

LASKAO priminė ir Klaipėdos miesto ekonominės plėtros strategijoje iki 2030 m. įrašytą tikslą paversti Smiltynę kurortine teritorija. Tokios strategijos įgyvendinimui esą reikalingi architektūros sprendiniai, kurie nebuvo numatyti minėtajame pirkime. Buvo primintas ir faktas, kad Smiltynė yra UNESCO saugoma teritorija, įrašyta į Pasaulio paveldo sąrašą.

„Prašome stabdyti paskelbtą pirkimą. Prašome įgyvendinti viešai skelbiamas Klaipėdos miesto savivaldybės strategijas ir koncepcijas, organizuoti architektūros paslaugų pirkimą (viešą architektūrinį projekto konkursą). Prašome užduotis tokioms paslaugoms formuoti dalyvaujant kvalifikuotiems architektūros srities specialistams”, – rašė LASKAO.

„Pritariame rašte išdėstytai pozicijai, kad nurodytų infrastruktūros objektų, esančių valstybiniame parke projektavimui turėtų būti skelbiami architektūriniai konkursai”, – savo atsakyme išdėstė Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorius Albertas Stanislovaitis.

Paklaustas, kas gi nulėmė sprendimą nutraukti konkursą, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis pripažino, jog tai buvo padaryta reaguojant į architektų poziciją.

„Savivaldybės tikslas yra tiesiog suremontuoti gatvę, o Uosto direkcijos – paplautas kranto vietas, kad ties jomis nebūtų ardomas kelias. Jokių naujų erdvių, kaip kad apžvalgos aikštelės ar panašiai, nebuvo numatyta projektuoti. Tad konkurso sąlygose buvo klaidingai nurodytas darbų tipas. Turėjo būti ne rekonstrukcija, o kapitalinis remontas. Kadangi tai jau būtų esminės sąlygos pakeitimas ir teko nutraukti konkursą”, – aiškino G. Neniškis.

Beveik dviejų kilometrų ilgio Smiltynės gatvė nuo Senosios perkėlos buvo nutiesta dar 1970 metais. Projektuotojų paieška užsiėmė savivaldybė, tačiau ji bus tik Smiltynės gatvės rekonstrukcijos užsakovė ir finansuotoja. Marių kranto įtvirtinimų rekonstrukcijos užsakovas – Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija. Šie darbai bus atliekami jos lėšomis.

12 Comments

  1. Turistas

    Smiltynėje reikia arklių šikinyko, vasarą labai dvokia.

    Reply
  2. .

    Kur blaivas protas ir operatyvinis valdymas , o ne architektūrinis gatvių perasfaltavimas…. Na jau visai į pievas keliaujame.

    Reply
  3. C7

    Tai gatvelė nuo kelto iki delfinariumo yra tokia labai labai reprezentacinė. Nes kiek teko girdėti, tai pats lankomiausias muziejus Lietuvoje.
    Jei yra planų Smiltynę paversti kurortu, aikštelės prie kelto ir šios gatvelės sutvarkymas turėtų tapti prioritetu numeris 1.

    Reply
  4. Direktoriau

    o tai kur tos miesto naujame bendrame plane žadėtos ambicijos ir svaigimai Smiltynėje sukurti miestiečiams ir turistams unikalią poilsio zoną su visokiais poilsio, sveikatos, vandens ir etnografiniais centrais? Kur tos koncepcijos , vizijos su visais modernumais ? Tai dabar mums užteks tik Smiltynės gatvės asfalto ir krantinės palopymo? Ir senų pachloruotų šikinykų ? Tik tiek liko iš labai ambicingo miesto ir uosto ? Kuriame gyventi labai gera.

    Reply
  5. Gyventojai serga

    Po to kai savivaldybė alia,,padarė „Rumpiškės kvartalo rekonstrukcija. Mes mirštame, sergame nuo taršos. Nuo karščio vasara, dvokas kvartale , KAIP BOMŽAMS PADARĖ VIEN BETONAS. IŠKIRTO 500 MEDŽIŲ, SUNSIKINO 10 0000 M2 krūmų. Tragedija
    Lauk visa Taryba ir savivaldos klerkai. Kad pragare sudegtumet

    Reply
    • Mirštantiems

      Nevarkite, parduokite. Aišku, jei tik sandorio sulauksite. Jei ne, tebūnie lengva jums žemelė…

    • Nebesmertnam

      … Nekvark, persiduok. Laišku. J€i tix-π sandario sulauxi. Lei na _ _ _ , Tebų lingva Tau to žymelė …

    • besmertnam

      Dabar tikrai tikiu, kad ten žmonės serga, miršta. Tik bemirštantys taip rašyti gali.

  6. Šaunuoliai arhitektai

    Pažiūrėkite koki projektą pastūmė savivaldybė Rumpiškės kvartale….. užbetonavo nuo namo iki namo. Iš 10 ha sunaikino apie 5 ha žaliųjų erdviu ..TIK TODĖL KAD SAVIVALDYBĖ UŽDARBIAUTU, TAI MOKAMOS STOVĖJIMO AIKŠTELĖS PADARĖ. Žmonės dūsta nuo CO2 O SAVIVALDA SAU UŽDARBIAUJA

    Reply
    • Anonimas

      kokią valdžią išsirenkate ( užsakovą) tokį ir rezultatą turite. Šiuo atveju dėkokite S. Budinui

    • A-me, gerai sakai;)

      Reik anūjų mandrus mundurus persiliumi skalbt, dumblan panirusius gelmių Varpu kelt, Sąžinę nuo kesorligės amolium budyt !

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

100 000 000-asis keleivis gaus dovanų metinį bilietą

Šį ketvirtadienį peržengsime reikšmingą simbolinę ribą – šimtamilijoninę kelionę naujojo elektroninio bilieto sistemoje. Po šio fakto turbūt jau ir nebederės ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This