Kas užšifruota Klaipėdos miesto herbe?

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Dovilė Ringis
2022-11-11

Komentarų: 2

Kokia Klaipėdos miesto herbo kilmė? Ką reiškia simboliai, pavaizduoti seniausio šalies miesto antspaude? Ar tikrai kai kurie akcentai galėjo būti gudriai „pasiskolinti” iš kaimyninio Karaliaučiaus?

Istorikai mano, kad miesto antspaudas galėjo rastis XIII amžiuje. Tikėtina, kad antspaudo siužetą padiktavo steigėjų vizijos, viltys, suformuotos tuo metu, kai dar tik buvo statoma pilis, kuriama būsimo miesto vizija, rūpinamasi miesto savivaldos modeliu.

Miesto antspaudo centre įžvelgiamas pilies bokštas – miesto ir pilies gynybinę reikšmę ir galią įprasminantis simbolis. Pilies vartai, bokštas atvertais langais, esą simbolizuoja miesto atvirumą prekybai, verslams, amatams, menams.

Apačioje – viduramžių laivo siluetas, liudijantis jūrinę miesto prigimtį.

O dėl bokštų šonuose kyla diskusijų. Vieni sako, kad tai du ažūrinės konstrukcijos miesto gynybiniai akcentai. Kiti, kad tai bakenai – navigaciniai bokštai, žymintys uosto įplauką.

Jeigu miesto antspaude ir buvo pavaizduoti bakenai, pasak istoriko Dainiaus Elerto, tai nereiškia, kad kuriant miesto antspaudą, tokie navigaciniai bokštai tuometiniame Mėmelyje tikrai egzistavo. Gali būti, kad bakenų vaizdas buvo pasiskolintas iš kaimyninio Karaliaučiaus, o vėliau šis antspaudo akcentas ir gudriai panaudotas derybose, XVII amžiaus pradžioje.

Apie Klaipėdos herbo kilmę laidoje pasakoja heraldikos ekspertas, dizaineris, pagal seniausius išlikusius miesto antspaudus, Klaipėdos miesto herbą atkūręs dizaineris Kęstutis Mickevičius, istorikai D. Elertas ir doc. dr. Jonas Genys.

„Istorinės Klaipėdos pėdos” – tai edukacinis projektas, skirtas atskleisti, kaip vystėsi ir augo Klaipėdos miestas. Projektą kuria naujienų portalas „Atvira Klaipėda”. Jis iš dalies finansuojamas Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros programos „Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečio minėjimas”.

2 Comments

  1. Pastebėjimas

    Čia jokie bokštai, tai penkiakampės žvaigždės, valdžios simboliai, ant kurių uždėtos karūnos, karališkas ženklas !

    Reply
  2. Anonimas

    Memelio miesto Herbas !!!!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Švietimas

„Atviros Klaipėdos“ laidos – visos Lietuvos mokytojams

„Atviros Klaipėdos“ sukurtas edukacinių laidų ciklas apie Klaipėdos krašto istoriją „Istorinės Klaipėdos pėdos“ ir šiais metais pristatytas Lietuvos pedagogams skirtame ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Kaip Klaipėdos kraštas buvo prijungtas prie Lietuvos

Po Pirmojo pasaulinio karo Klaipėdos kraštą laikinai valdė jį laimėjusios sąjunginės valstybės. Nuo 1920 m. pradžios šis laikinumas užsitęsė trejus ...
2023-12-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This