Kokiomis dienomis patogiausia skiepytis?

Sveikata

Įsibėgėjant vakcinacijai nuo COVID-19 ligos, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pastebi netolygius norinčiųjų pasiskiepyti srautus savaitės dienomis. Dėl to darbo savaitės pradžioje skiepijančiose gydymo įstaigose yra daugiau laisvų laikų ir vietų vakcinacijai, o savaitės pabaigoje užimtumas užauga beveik dvigubai, todėl gyventojai turi mažesnį pasirinkimą, kur ir kada skiepytis. Ministerija rekomenduoja gyventojams racionaliai planuoti dienotvarkę ir registruotis vakcinai kuo anksčiau, nelaukiant savaitės galo.

„Sveikatos priežiūros įstaigos yra informuotos apie pasikeitusią tvarką, kuri leidžia registruotis gyventojui jam patogioje įstaigoje, jei joje yra vykdomas skiepijimas. Stengdamiesi užtikrinti kuo sklandesnį vakcinacijos procesą, skatiname gyventojus iš anksto planuotis laiką vakcinai, rinktis įstaigas, galinčias skiepyti pirmoje savaitės pusėje“, – sako SAM Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja Ginreta Megelinskienė.

Anot specialistės, šį spalį penktadieniais buvo paskiepyta trečdalis visų mėnesio pasiskiepijusiųjų, o paskutinę savaitės dieną vakcinuojasi beveik perpus daugiau nei pirmadieniais.

Rugsėjo mėnesį paskiepyta beveik 5 tūkst. gyventojų, o spalį – pradėjus skiepyti sustiprinančiąja vakcinos doze bei įsigaliojus ministro įsakymui, leidžiančiam skiepytis bet kurioje skiepijančioje gydymo įstaigoje, iš viso pasiskiepijo daugiau nei 15 tūkst.

Tarp didžiausių paskiepytų asmenų skaičiaus spalio mėn. iš Vakarų Lietuvos minima Palanga, tarp mažiausiai – Šilutės rajonas. Šią savaitę ESVIS sistemoje sukurtos 11 172 vietos registracijai.

Atkreipiamas dėmesys, jog registracija vakcinacijai numeriu 1808 Lietuvoje jau nebevykdoma, užsiregistruoti sustiprinamajai vakcinos nuo COVID-19 dozei galima internetu svetainėje koronastop.lt, prisijungus per elektroninius valdžios vartus, pasirinkus skiepijimo vietą ir laiką, arba telefonu kreipiantis į savo arba kitą gydymo įstaigą.

Internetu užregistruoti galima ir kitą asmenį, pavyzdžiui, šeimos narį, – tokiu atveju prisijungus savo vardu reikės įvesti registruojamo paciento asmens kodą.

Primenama, kad spalį pradėjus antrąjį vakcinacijos adaptuotomis vakcinomis etapą, 18-os metų sulaukę ir vyresni šalies gyventojai gali pasiskiepyti antrąja sustiprinančiąja COVID-19 vakcinos doze. Iki tol tokią galimybę turėjo tik rizikos grupių asmenys.

Šiuo metu ketvirtąja doze paskiepyti 18 118 tūkst. gyventojų, iš jų 64,63 proc. – 65 m. amžiaus ir vyresni, o 80 m. amžiaus ir vyresni sudaro 20,29 proc. sustiprinančiąja doze paskiepytųjų gyventojų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Nuo kitų metų antibiotikai bus kompensuojami 100 proc.

Antibiotikai esantys B sąraše, kuriame esantys vaistiniai preparatai buvo kompensuojami tik vaikams ir socialiai remtiniems asmenims kompensuojant 50 procentų bazinės ...
2023-11-24
Skaityti daugiau

Transportas

Vairuotojai raginami nedelsti ir pasitikrinti sveikatą

Nuo 2024 m. vairuotojo pažymėjimo galiojimas bus susietas su vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininės pažymos galiojimu. Tai reiškia, kad vairuotojams, nepasitikrinusiems ...
2023-11-17
Skaityti daugiau

Sveikata

Brangius tyrimus medikai galės skirti lengviau

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) lengvina brangių tyrimų prieinamumą pacientams. Pagal atnaujintą ministro įsakymą dėl kompiuterinės tomografijos (KT) ir magnetinio rezonanso ...
2023-10-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This