Skulptūrų parko rekonstrukcija: darbai brangsta, tolsta jų pabaiga

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Artūras Šulcas, Martynas Vainorius
2022-11-15

Komentarų: 19

Klaipėdos savivaldybės šį vasarį pasirašytos 2 999 999 eurų vertės sutarties dėl Skulptūrų parko sutvarkymo su UAB „Plungės lagūna” suma jau išaugo iki 3,767 mln. eurų. Taip pat buvo pakoreguoti darbų atlikimo terminai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirmas sutarties pakeitimas buvo padarytas birželio pabaigoje. Pagal jį, atsižvelgus į statybų kainų indekso pokytį, buvo indeksuota galutinė kaina ir įsipareigota už 18 150 eurų demontuoti sovietų kariams skirtus paminklus bei atsisakyta 17 924 Eur vertės darbų. Po šio susitarimo galutinė darbų kaina siekė 3 471 332 eurus.

Dar vienas susitarimas dėl sutarties keitimo buvo pasirašytas spalio pabaigoje. Juo sutarta atlikti naujų papildomų, sutartyje nenumatytų darbų už 752 tūkst. eurų bei atsisakyta darbų už 485 tūkst. eurų.

Nenumatyti papildomi darbai apima: „betoninių trinkelių tipo pakeitimą, zhaga tipo jungčių šviestuvams sumontavimą, apšvietimo atramų dažymą, pastato-buv. gynybinio rūsio (šanso) remontą, naujos tvoros statybą lygiagrečiai Trilapio ir S. Daukanto g., darbus parko teritorijoje (papildomos poilsio aikštelės centrinėje parko dalyje, suoliukai ir šiukšliadėžės, praplatinti betono trinkelių dangą, keisti gatvės šviestuvų atramas), apšvietimo tinklo kabelio iškėlimą, archeologinius tyrinėjimus, tvoros metalinių rėmų dažymą, geotekstilės ir geotinklo įrengimas takų sankasos stiprinimui)”.

Kurie projekte numatyti darbai nebus vykdomi, viešinamame susitarime nenurodyta – tik konstatuojama, jog jie yra susitarimo priede pateiktose nevykdomų darbų lokalinėse sąmatose. 

„Atvirai Klaipėdai” paprašius Savivaldybės administracijos išdėstyti, kokių darbų atsisakoma, vyriausioji patarėja Inga Kubilienė teigė, jog atsisakyta prastesnės kokybės šviestuvų ir trinkelių, pakeista dalis gynybinio rūsio (šanco) sutvarkymo darbų ir kt. Daug aistrų sukėlusios krepšinio aikštelės šiame atsisakomų darbų sąraše esą nėra.

Pakeitime sutarta ir dėl sutarties įvykdymo termino pavėlinimo keturiais mėnesiais. Statybos užbaigimo procedūrų atlikimo terminas perkeltas iki kitų metų rugsėjo 24 d.

Po keleto dienų buvo sudarytas dar vienas šios sutarties pakeitimas – juo sutarta atlikti darbus vaikų žaidimų ir sporto aikštelėje už 41 603 Eur, o atsisakyta 12 498 Eur vertės darbų. Pasak I. Kubilienės, šis pakeitimas buvo atliktas dėl to, kad nuspręsta vaikų žaidimo aikštelėje statyti ne pačius pigiausius, o kokybiškus įrengimus, kaip kad yra rekonstruotame Dangės skvere ar Poilsio parke.

„Atvirai Klaipėda” jau rašė, kad praėjusį ketvirtadienį Skulptūrų parke pradėjo darbuotis Lietuvos kariuomenės išminuotojai – iki šiol buvo apie penki-septyni atvejai, kai atliekant darbus statybininkai parke rado sprogmenis. Paskutinį kartą buvo užgautas ir pažeistas sviedinio sprogdiklis, tad iki didelės nelaimės trūko labai nedaug. Kol savaitę ar dvi čia dirbs kariškiai, statybininkai sustabdė žemės darbus, nupjautų medžių kelmų tvarkymą.

INFORMACIJA

Miesto centre tarp Liepų ir S. Daukanto g. įsikūręs Skulptūrų parkas užima beveik 10 ha ploto. Didžiausią parko dalį užima valstybės saugoma kultūros vertybė – Klaipėdos senųjų kapinių kompleksas. Miesto kapinės šioje teritorijoje buvo įkurtos 1820 metais ir tam tikrą laiką veikė pokariu, kol sovietinė valdžia panaikino kapines ir šioje vietoje įkūrė Skulptūrų parką.

Kapinių teritorijoje yra Klaipėdos mecenatų Liudviko Juliaus Vynerio, ir Gerlachų šeimos kapai, 1923 metų Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos dalyvių memorialas. Šalia buvusios vakarinės kapinių ribos yra Napoleono karus menantis gynybinis įtvirtinimas, vadinamasis šancas.

Rekonstrukcijos darbai vykdomi pagal UAB „Klaipėdos projektas“ parengtą techninį projektą. Jame I etapu buvo numatyta šalinti sausus, pažeistus, nustelbtus ir neperspektyvais vadinamus medžius, išardyti susidėvėjusią takų dangą, senus šviestuvus, įrengti naują parko apšvietimo tinklą, perkelti tris skulptūras, įrengti pėsčiųjų takų tinklą, vaikų žaidimų ir krepšinio aikšteles.

II etapo darbams priskirti simboliniai vartai prie Liepų gatvės ir Kristijono Donelaičio gatvės, memorialas prie Trilapio gatvės, Gerlachų šeimos kapavietės sutvarkymas, gynybinio šanco remontas, atminimo ženklai – akmeniniai kryžiai.

Paskutinio etapo metu buvo numatyta įrengti gėlynus, sodinti naujus medžius, krūmus, pasėti veją, aptverti parką tvora, pastatyti informacinius stendus, įrengti terasą edukacijai ir lauko prekybai.

Po kai kurių visuomenininkų ir politikų spaudimo buvo peržiūrėti sprendiniai dėl dalies medžių kirtimo, atsisakyta terasos, automobilių aikštelės, nežinioje pakibo krepšinio aikštelės įrengimas – šie darbai esą perkeliami į kitus etapus, nors jie visi šiuo metu vykdomi kartu.

19 Comments

  1. Anonimas

    Čia buvo senosios Memelio miesto kapinės jas sunaikino ne atėje rusai o lietuviai kurie tuo metu tarnavo Maskvai . Malonu kad nors taip kažkas daroma , klausimėlis , o kur viskas daroma skaidriai ir be visokiu makliu . Jeigu mato kad galima uždirbti daugiau , tokios progos niekas nepraleis . Verslsas yra rimtas dalykas čia ne sėmočkas pardavinėti .??

    Reply
  2. Petras

    Viskas kaip suplanuota nuo pat pradzžių ir nieko čia naujo. Drąssiai ir įžūliai….

    Reply
  3. plius minus

    Na taip, nepavydėkite statybininkams, kurie surado gerą kontaktą savivaldybėje. Rekonstravo Danės skverą , dabar čia triūsia. DŽIAUKITĖS kad bent kokios statybos Klaipėdoje vyksta. Svarbiausia kad saviaugiminius apšepėlius medžius ir krūmus išvalytų, lengviau visiems būtų suprantama paveldinio istorinio projekto idėja .
    Ir aišku , palinkėčiau kolegoms visuomenininkams ir politikams nesikišti ir nekastruoti bent tų projektų, kurie turi statybos leidimus . O jei labai rankos niežti ir manote kad turite potencijos, darykite naujus, Mieste geroms iniciatyvoms vietos tikrai atsiras .

    Reply
    • Klaipėdietis

      Gal nereikia nieko nedaryti ir gyventi apšepusioje aplinkoje, kaip buvo daugelį metų?

    • Aha

      Taip, taip, nesikiškite ir netrukdykite „kontaktui savivaldybėje” ramiai susitarti su statybininkais 🙂 ar tik nereik ne tik piliečių, bet ir stt šioj vietoj?

  4. Marijus

    Pinigų vogykla…

    Reply
  5. Mokinukas, miesto ateitis

    Gal pirmiau galų gale mokyklą pastatykite, planuotojai nelaimingi. Nes jau smirda tos šimtmečio statybos. Kokia čia Tūkstantmečio mokykla.
    Miesto vadas dar matai galvoja apie naują kėdę kitam sezone. O apie riestainio skylę negalvoja?

    Reply
  6. Hansas

    buv. gynybinio rūsio (šanso) — ŠANCO!!!!!!!!

    Reply
  7. Kam

    Kam ta kapinių tvora, dar vaidentis pradės !

    Reply
  8. Kibis

    Ne jei galim branginti kone branginti, juk europos lėšos beribės, onorai irgi

    Reply
  9. Neliūdinkit manęs

    Amžini bambekliai, viskas jums pastoviai blogai ir blogai.

    Reply
    • Anonimas

      Teisongos pastabos, ko bambi?

  10. Nekeista

    Statybininkams juk irgi uždirbt reikia. Kiekvienas rangovas žino, kad geriausia užsidirbt eina iš papildomų darbų, ypač jei užsakovas žioplas arba palankus 🙂

    Reply
  11. beviltiška

    Liūdna skaityti, liūdna net pagalvoti kaip darkomas nuostabi, šventa vieta. Betonas, trinkelės, aikštelės paspirtukinimkams, tvoros… Nykuma.

    Reply
  12. Nesvarbu

    Svarbiausias tikslas buvo, matyt, išnaikinti brandžius medžius. Ką nepavyko iškart nupjauti, nunarins kitaip – nukirtę šaknis tiesiant tvorą .Matyt, niekas taip sėkmingai neplauna pinigus, kaip naujų medelių ( rykštelių) sodinimas? Ir kokio šimto reikėjo tiek tų takų nuo Trilapio g pusės nubetonuoti? Ir vėl viskas tik jaunimui, vaikams? O kur senjorų pasisėdėjimo vietos ant normalių, kūno poilsiui pritaikytų suolelių?

    Reply
  13. pažymėtina kad

    Paminklai niekam netrukdė..

    Reply
    • ekspertas

      Apsisik galva su savo paminklais..

    • To ekspertui

      Ar jau apšikai? Tai smarvė eina per komentarus. O parkas yra pinigu plovykla. Iškirto apie 500 medžių. Sunaikino parka. Pristatys tvorų kai kalėjime, pristatys krepšinio aikštelių ant kapų ir žmonių kaulų. Tragedija ,o ne projektas. Tokiam projektotojui mickevičiui ir kt kad rankas nudžiutų.

    • Vava

      Sudarė sutartį ,tai tegul dirba pagal ją, tegul neišsigalvoja daugiau

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dangės skvero granitas: teismas palaikė savivaldybę

Pasirodo, kad dar 2020-ųjų pavasarį kilusios peripetijos dėl tuo metu rekonstruojamame Dangės skvere numatyto kloti granito pasiekė ir teismą. Klaipėdos savivaldybė ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This