Surastas mechanizmas savivaldai prisidėti prie Šv. Jono bažnyčios bokšto atkūrimo

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė atrado būdą, kaip miestas finansiškai galėtų prisidėti prie šv. Jono bažnyčios atkūrimo darbų.

Tuo tikslu parengtas Klaipėdos miesto tarybos sprendimo projektas dėl sutikimo priimti Klaipėdos miesto savivaldybės nuosavybėn VšĮ „Klaipėdos Šv. Jono bažnyčios bokšto atkūrimas“ dovanojamas 2/3 šios įstaigos dalininkų kapitalo dalių. Kartu šiai įstaigai kaip dalininko įnašas būtų perduota 70 tūkst. eurų.

Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos (AdM archyvo) nuotr.

Toks sprendimas parengtas siekiant „atkurti Antrojo pasaulinio karo laikotarpiu sugriautą Šv. Jono bažnyčią, glaudžiai bendradarbiaujant religinei bendruomenei ir viešajam sektoriui”. 

Aiškinamajame rašte teigiama, kad toks investavimas yra „ekonomiškai bei socialiai pagrįstas”. Pagal preliminarius skaičiavimus, visos bažnyčios atkūrimo vertė – 16 mln. Eur, preliminari bokšto projekto įgyvendinimo vertė – apie 3 mln. Eur.

Parengtoje jungtinės veiklos sutartyje numatoma pagrindinė nuostata, kad savivaldybė finansuos Šv. Jono bažnyčios bokšto projektavimo darbus ir pagal galimybes – dalį bokšto statybos darbų. Tikslus savivaldybės įnašo dydis bus nustatomas papildomu susitarimu pagal strateginiuose planuose ir biudžete skirtus asignavimus. 

Bokšto statytojo, projektavimo ir statybos rangos darbų užsakovo teises ir pareigas įgyvendins Klaipėdos miesto evangelikų liuteronų parapija, šiemet spalio 17-ąją įsteigus minėtąją įstaigą ir kaip dalininkė įnešusi 1200 eurų įnašą.

Teigiama, kad projekto įgyvendinimui bus skurta projekto įgyvendinimo grupė ir projekto priežiūros komitetas.

Ketvirtadienį posėdžiavęs miesto Tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komitetas tokiam sprendimui pritarė bendru sutarimu. Galutinis sprendimas – visos miesto Tarybos kompetencija.

Savivaldybės užsakymu UAB „Civitta“ ir MB „Pupa-Strateginė urbanistika“ 2015 m. parengė Šv. Jono bažnyčios su bokštu atkūrimo galimybių studiją. Studijoje buvo nagrinėjamos keturios alternatyvos. Pirmoji – autentiškos bažnyčios atstatymas, antroji – mažesnės bažnyčios ir mažesnio bokšto pastatymas, trečioji – autentiško bokšto atstatymas su mažesnio tūrio bažnyčia ir ketvirtoji – naujos, modernios architektūros bažnyčios pastatymas. 2015 m. balandžio 8 d. miesto Tarybos kolegija pasisakė už autentiškos bažnyčios atstatymą.

2020-ųjų sausį Seimas Šv. Jono bažnyčios atstatymą pripažino valstybinės reikšmės projektu.

Archeologai šiemet jau baigė visus darbus, kuriuos buvo būtina atlikti prieš pradedant bažnyčios bokšto atstatymą.

INFORMACIJA 

Klaipėdos miesto savivaldybė teigia, kad:    

Šv. Jono bažnyčios atkūrimas pabrėžtų priklausymą Vakarų krikščioniškajam pasauliui, evangelikų liuteronų tradicijos svarbą šio miesto ir krašto tapatumui. Bent iš dalies kompensuotų vietovaizdžio praradimus po 1945 m. Tai – „Genius Loci“ sugrąžinimas, kuris rodytų šios kartos pastangas tęsti ir kuriant plėtoti savo miesto tradicijas.  

Šv. Jono bažnyčia vėl būtų nekropoliu ir istorinės-kultūrinės atminties saugykla. Joje galėtų rasti amžinojo poilsio vietą palaikai iš senosios Šv. Jono bažnyčios ir kitų suardytų senųjų palaidojimo vietų. Taip pat kaupiama informacija apie Klaipėdos gyventojus praeityje, Klaipėdos senąją išeiviją (lietuvininkus, vokiečius, klaipėdiškius ir kt.) ir naująją klaipėdiečių išeiviją. Tiesiamas tiltas tarp tolstančios praeities, besikeičiančios dabarties ir artėjančios ateities miesto bendruomenės.

Šv. Jono bažnyčia vėl sugrąžintų miesto branduoliui centrą formavusias dvi urbanistines senamiesčio ašis: vertikalę ir horizontalią. Padėtų išryškinti jos kaip jūrinio kultūrinio ir mokslo istorijos paveldo vertes. Grąžintų vizualų Klaipėdos ir Kretingos ryšį, sąsają su UNESCO saugojamu pasaulio paveldu – Struvės geodeziniu lanku. 

• Atkurta Šv. Jono bažnyčia suteiktų naujų impulsų visų miestiečių dvasiniam, kultūriniam, ūkiniam ir kt. gyvenimui. Grakštaus silueto bažnyčia grąžintų senamiesčiui sakralinės erdvės pojūtį bei taptų svarbiu kultūros paveldo turizmo traukos centru.

8 Comments

  1. Štanga

    Jei leistų rinktis ar atstatome gražia bažnyčia ar vietoj lenino užkasam kosminias sumas parkingui po žeme- tai tikrai renkuosi pirmą!!!

    Reply
  2. Anonimas

    Jono Baznycia ( Johanneskirche) Memelio simbolis, reikia butinai atstatyti !!!

    Reply
  3. Edita

    Kodėl nėra jokių priekaištų nei komentarų apie riterių pilies bokšto statybas, kurioms skirta 3 milijonai?

    Reply
  4. Silkė

    Labai gerai,kad kažką tai stato ir nesvarbu kokioms konfesijoms, negu tratina pinigus visokioms tramvajių studijoms ir kitoms nesamonėms …..

    Reply
  5. Aš ir kiti miesto gyventojai

    Nu jo ….”Geras ” sprendimas. Ponia Simonavičiūtė būdama liuteronų tikėjimo- atsiprašau jei suklydau, prieš pradedant šios liuteronų bažnyčios atstatymo darbus mėgino visus įtikinti, kad šis objektas bus vykdomas ne viešais pinigais, o ieškoma pinigų Vokietijoje. Mes jau senai supratome, kad tai tik kalbos…..Lengviausiai naudotis savo padėtimi. O gal ir kitų konfesijų bažnyčioms reikia pinigų.Kuo jos blogesnės ponia J.Simonavičiūte?

    Reply
  6. Anonimas

    Įdomus sprendimas, savivaldybė pradeda statyti nykstančios konfesijos bažnyčią ?

    Reply
    • Pilietė

      Kas sakė kad liuteronai nykstanti konfesijų?

  7. Rafinuotas

    miesto biudžeto grobstymas. Įneš „liuteronai” 70 tūkst. ir po to 10 metų ims algas už statybos priežiūrai. Savivaldybė turėtų kurti mechanizmus kaip kiekvienas metais renovuoti po vieną mokyklą ir darželį, o ne bokštus ar jau net bažnyčias svaigstant statyti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Spyglys

Vicemerė apdovanota „už asmeninį išskirtinį indėlį”?*

Net 171 Klaipėdos savivaldybės klerkas buvo paskatintas ir apdovanotas, įvertinus jų veiklą per pirmąjį šių metų ketvirtį „kaip viršijančią lūkesčius”. Ir net 49 ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdos savivaldybė perka paslaugas ir iš neviešinamų asmenų (atnaujinta)

Nors Klaipėdos meras anksčiau piktinosi, kad saugomas kultūros projektus vertinusių ekspertų anonimiškumas ir dėl to bei noro sutaupyti jų paslaugų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This