Viešasis transportas metams besibaigiant: konkurencija kol kas atlaikoma

Transportas

Andrius Samuilovas, laikinasis VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ direktorius
2022-11-17

Komentarų: 1

Artėjant metų pabaigai ryškėja apibendrinti kalendoriniai viešojo transporto (VT) rodikliai Klaipėdoje.

Tų duomenų analizė svarbi mūsų įstaigos valdybai bei steigėjai – Klaipėdos miesto tarybai priimant sprendimus dėl kitų metų VT transporto darbo. Jiems reguliariai teikiame detalią analizę ir prognozes; čia visuomenei tai pristatome apibendrintai.

Įsitvirtinome 70+ tūkstančių kelionių riboje

Kaip matome iš lentelės, rudenį buvo tik dvi savaitės, kai darbo dienos kelionių skaičius mažesnis nei prieš trejus metus. Apibendrintai kalbant, mes jau susigrąžinome keleivius ir kai kuriomis savaitėmis dar „priauginome”. Nors judumo rūšys per tą laiką pasikeitė.

Vienos darbo dienos kelionių skaičiaus savaičių vidurkiai. Apačioje kalendorinių metų savaičių numeriai, dešiniajame krašte +/- procentai nuo geriausių iki šiol 2019-ųjų metų vidurkio. Laužyta linija leidžia patogiai procentais lyginti konkrečių 2019/2022 metų savaičių kelionių rodiklius.

Keleivių grįžimą į viešąjį transportą siejame su dviem pagrindinėmis priežastimis.

Dvejus pandemijos metus savivaldybės teikta dotacija leido išlaikyti VT tinklo kokybę ir reputaciją. Tie mūsų keleiviai, kurie galbūt tada ir svarstė kelionių alternatyvą (tarkim, investuoti į asmeninį automobilį) viešajam transportui, nenusivylė jo patikimumu, ir dabar, miesto gyvenimui grįžus į normalų ritmą, intensyviai viešuoju transportu naudojasi.

Prie šiemetinio kelionių skaičiaus ūgtelėjimo taip pat prisidėjo ir miesto tarybos sprendimas nuo šių metų 70+ amžiaus senjorams suteikti galimybę 365 dienas važinėti miesto autobusais už 10 Eur. Šią savaitę kelionių tokiais bilietais skaičius nuo metų pradžios jau viršijo 2 milijonus.

Alternatyvos viešajam transportui

Kiek mažiau nei pusę kelionių VT klaipėdiečiai atlieka pilnos kainos bilietais. Daliai tokių keleivių tiek pajamos, tiek amžius ir sveikata leistų kelionei rinktis asmeninį automobilį.

Išties, asmeninių automobilių skaičius mieste padidėjo. “„Regitros” duomenimis, 2019-aisiais Klaipėdoje buvo 65 148 lengvųjų (M1 klasė) automobilių. O šių metų lapkritį šis skaičius pasiekė 74 580 – dabar lengvųjų mieste yra devyniais tūkstančiais daugiau.

Per paskutinius trejus metus išpopuliarėjo ir elektriniai paspirtukai. Deja, jų statistika nėra vedama.

Taigi, viešasis Klaipėdos transportas konkuruoja su kitomis judumo rūšimis. Pagal bendrą kelionių VT skaičių matome, kad tą konkurenciją kol kas atlaikome. Tačiau padėtis nėra statiška, daug kas priklauso ne tik nuo stichiškai vykstančių procesų, tačiau ir nuo miesto valdžios sprendimų.

Aukštesnių pajamų keleiviai renkasi kokybę

Pilną bilieto kainą mokančių keleivių dalis šiemet sumažėjo.

2020-2021 naudotų bilietų tipų pokyčiai žymia dalimi sąlygoti karantinų režimų (distancinis moksleivių mokymas ir kt.) ir neturi būti vertinami kaip reikšmingi brėžiant natūralias pokyčių tendencijas.

Tačiau taip nutiko pirmiausia dėl reikšminga šiemet tapusios 96% nuolaidos bilietų (Pradinuko+senjoro bilietai) dalies. Iš esmės kaip tik šie keleiviai duoda dabartinį kelionių prieaugį, lyginant su 2019-aisiais, rekordiniais metais.

O absoliučiais skaičiais žiūrint, pilnos kainos bilietų skaičius tada ir dabar yra panašus. Taigi, dirbančius ir uždirbančius, vidutinių ir aukštesnių pajamų keleivius mes, nepaisant automobilizacijos plėtros, išlaikėme.

Kodėl mums taip svarbūs už pilną kainą važiuojantys keleiviai? Jų skaičius apibendrintai parodo VT paslaugos kokybę. Mat dažnas jų turi alternatyvą, ir jeigu renkasi viešąjį transportą, tai dėl jo kokybės.

O ta ir juos tenkinančia kokybe taip pat naudojasi lengvatas turintys keleiviai. Tai verta turėti omeny aptariant transporto politiką. Kam skirti turimas ribotas lėšas – lengvatų plėtrai ar paslaugos kokybei?

Papildoma lengvata duoda konkrečią naudą apibrėžtai socialinei/demografinei keleivių kategorijai, tačiau pablogina (esant fiksuotai bendrai VT skiriamų lėšų sumai) paslaugos kokybę visiems, o tai dalį keleivių net paskatina sėsti į savo automobilį.

Balanso paieška tarp šių dviejų kraštutinumų yra nuolatinis politikų rūpestis visuose šalies miestuose. Na, o transportininkų atsakomybė – gerai dirbti tiesioginį darbą ir pagal užklausą teikti politikams kvalifikuotą jų numatomų sprendimų ekspertizę.

1 Comment

  1. T

    Vien pagyros, o kad važinėti tenka senuose nešildomuose trantuose, vasarą patyrti pragarą,nei žodžio. Eilinis pagirių pilnas straipsnis.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

100 000 000-asis keleivis gaus dovanų metinį bilietą

Šį ketvirtadienį peržengsime reikšmingą simbolinę ribą – šimtamilijoninę kelionę naujojo elektroninio bilieto sistemoje. Po šio fakto turbūt jau ir nebederės ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Transportas

Dirbtinis intelektas Klaipėdos autobusuose padės gaudyti zuikius*

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ (KKT) pranešė, kad siekdama modernizuoti keleivių tikrinimo procesą ir užtikrinti teisingesnį bei efektyvesnį bilietų tikrinimo procesą, ...
2024-04-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This