Ar visi tikintieji Rusijos propaganda laukia jos kariuomenės atėjimo?

Nuomonės, Svarbu

„Nei kariškių, nei spygliuotos vielos”, – stebėjosi šį mėnesį nuo Nemuno kranto, ties Tilže, žiūrėdamas į Klaipėdos kraštą portalo www.kp.ru žurnalistas Vladimiras Vorsobinas (Владимир ВОРСОБИН). Tačiau jo kolega Ivanas Makejevas (Иван МАКЕЕВ) niurzga, kad nereikia pasiduoti iliuzijai.

Pasak jo, „ mūsų krante gyvena normalūs žmonės, o tame – išmirštantys”. O tai, kad jų nameliai iš išorės yra gražesni, taip pat yra iliuzija. Esą svarbiausia ne komfortas, o siela…

Tiek mums, tiek savo žmonėms karo prieš Vakarų pasaulį manijos apsėstos Rusijos Federacijos propaganda piešia vaizdą, kaip blogai gyvenama Baltijos šalyse bei posovietinio lagerio valstybėse. Šiame jos naratyve sunkoka aptikti žinių apie „nuostabų gyvenimą” pačioje Rusijoje. 

Ir palyginimų apie gyvenimą „čia ir ten” – tuose nuodėminguose Vakaruose – praktiškai nesigirdi, nesimato. Todėl ir nuo kito Nemuno kranto stebėdami Lietuvą net praprusę rusai nesupranta, kodėl matomas vaizdas ženkliai skiriasi nuo to, kurį jiems nupaišė Rusijos propagandos meistrai.

Kodėl maniakiška Rusijos valdžia vengia gyvenimo „čia ir ten” palyginimų? Todėl, kad objektyvūs palyginimai būtų ne Rusijos naudai. Propaganda gali, aišku, ištraukti iš konteksto atskirą momentą apie Rusijos turčių prabangą Maskvoje. Arba apie kokio bėdžiaus gyvenimą Lietuvos kaime ir jį afišuoti. Sibiro platybėse. Nes mes savo bėdas puikiai žinome. Realybę žinome. O Rusijos platybėse?.. 


Rusijos interneto portaluose apstu reklamos, kaip persikelti į Lietuvą.

Štai todėl net patyręs Rusijos žurnalistas, keliautojas, tik per Nemuną pamatęs Lietuvos realybę, ima vapėti, kad gražus gyvenimas čia – tik iliuzija. Kolega su juo neginčija, tačiau įžvelgia, kad rusiškai propagandai yra ko pasimokyti iš vakarietiškos, nes toji, esą, yra subtilesnė. 

„Нашим бы научиться” (mums pasimokyti) , – atsiduso jis, važiuodamas traukiniu per Lietuvą iš Karaliaučiaus, rusų pavadinto Kaliningradu.

Šį miestą srities gubernatorius pokalbyje su minėtais žurnalistais vadino Rusijos trofėjumi. Ir tikina, kad po 2-3 metų Rusijos valdomas kraštas vėl normaliai bendraus su jį supančiais Vakarais. Nes esą karas – karu, o ekonomika amžina.

Net jei tokios pranašystės išsipildys, į sielos gelmes įsismelkusios propagandos melagienos taip greitai neišgaruos. Jos nepasitikėjimo slogučiais milijonus žmonių kankins dar keletą dešimtmečių. Jei ne šimtmetį.

Putino propagandos mašina primena rusams, kad jos trofėjais buvo tiek Lietuva, tiek Ukraina, tiek kitos šalys. Ukrainą bandoma atsiimti žudant jos žmones, naikinant infrastruktūrą. Ir Klaipėdos – prarastojo prizo –  nepamirštama. Vis primenama, neva, Rusija jį gali vėl atsiimti.

Evaldo Vėgėlės piešinys

Kodėl yra klaipėdiečių, kurie tuo tiki? Juk neabejotinai tokių yra. Nors ne visi iš jų apie tai yra linkę kalbėti atvirai. Jie akylai stebi, kaip Rusijos kariuomenė ir profesionalūs žudikai, samdiniai elgiasi Ukrainoje, Sirijoje, kaip elgėsi Gruzijoje, Kryme ir darosi savo išvadas. 

Kokios tos išvados, galime neabejoti: šie žmonės netiki Lietuvos valdžia, žiniasklaida, jie gyvena Rusijos informacijos lauke. Gyvena su jų televizija, vizijomis ir įtakotojais. Ir nostalgiškais filmais.

Vienas mano draugas – antivakseris. Nesiskiepija nuo „koronkės” nė už ką. Va, sako, jeigu galima būti skiepytis rusiška „Sputnik” vakcina – kitas reikalas… Lyg ir protingas, praprusęs lietuvis, bet va… Puikus pavyzdys, kaip užsikrečiama svetimu tikėjimu. Tokiu, kurio nei protingu žodžiu, nei botagu neišprašysi.

Nors… Toks tikėjimas nėra toks jau ir svetimas: gimusieji sovietmečiu yra išmaitinti ir subrandinti to laikmečio ideologija bei propaganda. Daugeliui šie pradai išsisklaidė atsiradus žiniasklaidos laisvei ir atsivėrus langui į laisvąjį pasaulį.

Atgimimo laikais sovietinė nomenklatūra ir jos ideologai gąsdino, jog Lietuvai paskelbus nepriklausomybę, atsiskyrus nuo SSSR, Vokietija atsiims Klaipėdos kraštą. Tačiau realybė pasirodė kitokia: vokiečiai ne tik nereiškė pretenzijų į šį kraštą, bet ir pirmieji pradėjo teikti paramą jo žmonėms,

Sunku pasakyti, ar tie Lietuvos, Klaipėdos krašto žmonės, kurie giliai tiki bemaž visomis dabartinės Rusijos propagandos melagienomis, svajoja apie „Sputnik” vakciną, tikrai laukia Rusijos kariuomenės ir jos KGB atėjimo? Tiki, kad tokiu atveju bus išganyti? Ir gyvens kaip nostalgiškai menamais sovietiniais laikais?

Nemanau. Bent jau ne visi. Nes galva, kurioje yra nors kiek smegenų, suvokia, kad jaunystė nebesugrįš. Į tą pačią upę antrą kartą neįbrisi. Aišku, gal ir tikimasi, kad už solidarumą vėl sugrįžę Maskvos veikėjai jiems kaip nors atsilygins. Tipo, duos pavadovauti kokiam miestui, mokyklai ar įmonei.

Saldu apie tai svajoti. Taip, matyt, svajojo ir dalis Rusijos neseniai okupuotų Ukrainos teritorijų gyventojų. Bet greit pamatė realybę: atėję maskvėnai į geriausias bei šilčiausias kėdes susisodino savo figūras. O vietiniams kolaborantams teko tik antrarūšės taburetės.

Tačiau netikinčiųjų demokratija, tikinčiųjų Rusija, Putinu ir geresniu gyvenimu, kai teisinga valdžia (tokia kaip Maskvoje) įsigalės Lietuvoje, turime. Giliai tikinčiųjų į kitą tikėjimą neperviliosi. Juolab primityvia propaganda.

Tai suprato ir minėtas Rusijos žurnalistas, traukiniu važiuodamas per Lietuvą: „Važiuojame per Lietuvą, stotyse agitacija rusų kalba. Vakarų propaganda yra subtili… Mūsiškiai galėtų pasimokyti. Kad ne tiesiai į kaktą”.

7 Comments

  1. Anti-vakseris

    O Lietuvoje žurnalistai propagandos neskleidė, jie ir dabar dar skleidžia apie išgalvotą covid-19. Būtų leistą daktarams išrašyti antibijotikų, žmonės net nebūtų supratę kas tas covid-19.

    Reply
  2. Nezabitauskas

    Autoriaus tezė, kad gimusieji sovietmečiu yra išmaitinti ir subrandinti to laikmečio ideologija bei propaganda, yra absurdas. Absoliučiai daugumai ano meto Lietuvos žmonių sovietinė ideologija buvo organiškai nepriimtina. Kaip galėjo žmonės būti ta ideologija išmaitinti, jeigu jos nevirškino? O kiek buvo tikinčių sovietine propaganda ir, tuo labiau, jos subrandintų? Patys rusai pasišaipydami kūrė apie tą propagandą begalę anekdotų. Prisiminkim kad ir „armėnų radijo” seriją. Pavyzdys: armėnų radijo klausytojai klausia: „Ar Armėnijoje bus komunizmas?”. Armėnų radijas atsako: „Partija paskutiniame suvažiavime iškilmingai paskelbė, kad komunizmas – ne už kalnų! Kadangi Armėnija yra už kalnų, tai komunizmo joje nebus”.
    Jei mes būtume sovietinės ideologijos ir propagandos išmaitinti ir subrandinti, iš kur būtų kilęs Sąjūdis, kaip į jo mitingus ir renginius būtų susirinkę šimtai tūkstančių ar net milijonas (į Baltijos kelią) žmonių, kokiu būdų rinkimuose Sąjūdžio kandidatai būtų laimėję tokia triuškinama persvara? Ponas autoriau, Jūs smarkiai suklydote!
    Sovietinė propaganda buvo įkyrėjusi iki gyvo kaulo, visi troško tiesos žodžio. Paklauskime, o dabar – ar to tiesos žodžio gauname? Vis prisimenu, kaip šiais, nepriklausomos Lietuvos laikais, Kaune buvo gaudomi ir baudžiami tie, kas kreidelėmis ant šaligatvio rašė žodį „Tiesos!” (kaip dabar putiniškoje Rusijoje už žodį „Taikos!”). Arba kaip Vasario 16 nepriklausomos Lietuvos valdžia surengė šventinį minėjimą sau, nuo žmonių atsitvėrusi tvora ir policija. Iš tokių valdžios veiksmų ir susiklosto nepasitikėjimas ja ir netikėjimas ja net tada, kai ji sako tiesą. Ir ne rusų propaganda dėl to kalta – daugumos žmonių ji net nepasiekia. O visas bėdas versti tolimai sovietinei praeičiai yra kvaila ir neteisinga. Mūsų šaknys buvo sveikos. Ne jos kaltos, kad medelis auga kreivas ir paliegęs.

    Reply
  3. Maklaudas

    Pagarba, daugiau tokių straipsnių ir analizės. Kadangi Klaipėdos m. šiuo metu yra koncentruotas prorusiškais plebėjais ir šiaip niekam nereikalingais pašlemėkais, kurie dėl visų savo gyvenimo problemų kaltina Landsbergį ir Ameriką.

    Reply
  4. Nord

    Teisingai, Jūs nueikite į laikraštuko „Obzor” FB profilį ir pamatysite, kokia „publika” ten renkasi komentaruose. Baisu. Atveju kurį pavadinsime „Neduok Dieve”, tokie tikrai kolaboruos – bels „ant visų” kas už Lietuvą, šaudys į nugaras, vėl pasismagindami trems Lietuvos žmones. Viktoras Voroncovas viename savo straipsnyje gerai apibūdino vietinius krasnoputincus – niurzgliai, nevykėliai ir bailiai.

    Reply
  5. Anonimas

    Straipsniukas kaip ir visi karo laiko rašiniai o kad 90% rusakalbiu palaiko Putino politika tai faktas , netikit , pabendraukit su Klaipėdos rusais isitikinsit

    Reply
  6. N.

    Šulcas tesia savo „etatino rusofobo” tradicija, tam jis pasamdytas cia. Ir – svarbiausia- tiki, kad mes nematom, kad jis pats yra propogandistas. Tik is kitos puses – ir jo funkcija kurstyti neapykanta toliau, nes, matyt, mazai neapykantos 😉

    Reply
    • 100%

      O ka ,Šulcas ne teisybę paraše??? Parašyta tiesiai i 10.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Karas „ne iš tos” pusės

Kovo 22-oji Pamaskvėje Rusijoje. Teroro aktas pramogų ir prekybos centre „Crocus City Hall”, kurio metu žuvo (antradienio vakaro duomenimis) 139 ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Nuomonės

Ne tik apie litvinizmą

Ar pamenate, kas laimėjo Saulės mūšį 1236 metais? Jei pamiršote, apie tai jums primins Lenkijoje registruotas baltarusių informacinis portalas Chartija ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

Nuomonės

Propaganda ir liūdnesni Putino popieriai

Vladimiro Putino režimas Rusijoje nuo antrosios praėjusiųjų metų pusės nukreipė didžiules propagandos pastangas visame pasaulyje, kad vakariečių galvose suformuotų labai ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This