Prokurorės, policijos ir restorano karas: teismai ir vėl palaiko tyrėjus

Miestas, Svarbu

„Atviros Klaipėdos” jau nekart aprašytas teisinis uostamiesčio prokurorės Laimos Rokanskienės karas su po jos butu senamiestyje esančiose patalpose veikiančiu restoranu „Felsner family” ir jos skundus dėl įstaigos esą keliamo triukšmo tiriančia policija tęsiasi.

Dar du moters skundus išnagrinėję teismai priėmė jai nepalankius sprendimus. Vienas iš jų jau yra neskundžiamas.

Algirdo Kubaičio nuotr.

„Blet“ – ne visada nusižengimas

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose šįkart buvo nagrinėjama situacija dėl gegužės pradžioje L. Rokanskienės parašyto pareiškimo, kad balandžio 23-iąją, apie 22 val., Turgaus gatvėje esančiame restorane esą garsiai grojo muzika, buvo garsiai skambinama pianinu, o žmonės, buvę lauke, restorano teritorijoje garsiai šūkavo. Ji policijos pareigūnų tada nekvietė, tačiau pati išėjusi į lauką nufilmavo restorano klientus.

Savo pareiškime, prie kurio pridėjo tris vaizdo įrašus, moteris taip pat tvirtino, kad po kiek laiko išėjo restorano direktorė Laura Felsner, kuri ją filmavo, po to pradėjo reikšti pretenzijas, kodėl ji filmuoja. Išėjo esą ir direktorės vyras Martynas Felsner bei liepė jai eiti namo, pasakė, kad ji neturi teisės filmuoti, nes čia negyvena. L. Felsner, anot moters, kelis kartus ją išvadino melage ir pavartojo rusišką keiksmažodį iš „b“ raidės. Anot prokurorės, abu sutuoktiniai buvo neblaivūs ir agresyviai nusiteikę. Jai grįžus į butą iš restorano esą toliau garsiai sklido muzika, dainavimas, skambinta pianinu. Visa tai aptilo pravažiavus policijos automobiliui, o po to vėl garsiai grota iki 1 val. nakties.

Tačiau Klaipėdos miesto policijos komisariato tyrėja jau po poros dienų priėmė nutarimą nutraukti administracinio nusižengimo bylos teiseną, nes nenustatė administracinių nusižengimų požymių. L. Rokanskienei dėl to kreipusis į teismą birželio pabaigoje jos skundas buvo patenkintas ir byla grąžinta tirti Klaipėdos miesto policijos komisariatui. Bet ir po to, rugpjūčio pabaigoje, tyrėja priėmė analogišką sprendimą. Jį L. Rokanskienė irgi apskundė.

Prokurorė tvirtino, kad tyrėja neįvykdė ankstesnėje teismo nutartyje nurodytų veiksmų – neapklausė restorano direktorės, jo darbuotojų, neapžiūrėjo miesto vaizdo kamerų įrašų, neatliko kitų būtinų veiksmų, o rėmėsi tik liudytojo M. Felsner parodymais ir t.t.

Teisme L. Rokanskienė tvirtino, kad restoranas yra gyvenamajame name, todėl turi laikytis visų numatytų triukšmo prevencijos taisyklių reikalavimų. Esą ji netrukdo vykdyti restorano veiklą, tačiau verslininkai turi leisti žmonėms ilsėtis. Moteris aiškino, kad policijos pareigūnų į įvykio vietą nekvietė, nes po konflikto ėjo gerti vaistų.

L. Felsner savo ruožtu teisme dėstė prisimenanti konfliktinę situaciją. Anot direktorės, šeši vakarieniavę klientai tada išėjo į lauką įkvėpti gryno oro ir pamatė, kad juos filmuoja bei grįžę į vidų pasakė apie tai. Restorano viduje esą nebuvo triukšmo, žmonės vakarieniavo, kalbėjosi. Ji išėjo į lauką ir taip pat pradėjo filmuoti L. Rokanskienę, tai esą darė ir klientai. Direktorė pripažino ištarusi žodį „melagė“ bei keiksmažodį iš „b“ raidės. Tai esą buvo emocija, nes kaimynė jau trejus metus taip nuolat filmuoja klientus. L. Felsner akcentavo, kad pareigūnai nebuvo atvykę į įvykio vietą, jų neblaivumo niekas nenustatinėjo.

Direktorės sutuoktinis M. Felsner savo ruožtu akcentavo, kad virš restorano gyvena kitas žmogus, kuris negirdi jokių garsų nei triukšmo. Vyras tikino, kad jaučiasi persekiojamas kaimynės, kuri nuolat filmuoja. Įvykio dieną jis buvo blaivus, o su kaimyne esą įvyko apsižodžiavimas, nes jau ilgą laiką tęsiasi konfliktai ir dėl jos veiksmų sumažėjo svečių. Buvo sumažintos ir restorano darbo valandos, nors tai kenkia jų šeimos verslui.

Šią bylą išnagrinėjusios teisėjos Eglės Žakevičiūtės priimtoje nutartyje rašoma, kad peržiūrėjus visus tris L. Rokanskienės pateikus vaizdo įrašus jokių muzikos grojimo, šūkavimo, garsiai grojančio pianino ar kitų viešąją rimtį trikdomų garsų negirdėti. Juose matyti, kad lauke stovi nedidelis būrelis žmonių, kurie tarpusavyje bendrauja, tačiau jokių šūkavimų ar triukšmo garsų nesigirdi. Viename iš vaizdo įrašų užfiksuota, jog L. Felsner pavartoja žodį „blet“ ir pavadina L. Rokanskienę melage.

„Dėl tokių pavartotų žodžių viešoji rimtis sutrikdyta nebuvo. Byloje objektyviai nustatyta, kad L. Felsner įvykio dieną su pareiškėja L. Rokanskiene kalbėjo galimai nemandagiai, tačiau L. Felsner pareiškėjai L. Rokanskienei pasakyti žodžiai, atsižvelgiant į įvykio aplinkybes (pareiškėjos atliekamą restorano lankytojų filmavimą viešoje vietoje), taip pat susiklosčiusius įtemptus restorano vadovų ir pareiškėjos santykius, negali būti vertinami, kaip žodžiai, kuriais buvo siekiama pažeisti viešąją tvarką ar žmonių rimtį. Byloje nenustatyta, kad dėl L. Felsner pareiškėjai pasakytų minėtų dviejų žodžių buvo sutrikdyta konflikte nedalyvavusių žmonių rimtis”, – rašoma teismo nutartyje.

Joje taip pat konstatuota, kad ir pačios L. Rokanskienės daryti vaizdo įrašai nepatvirtina, jog restorane grojo garsi muzika, buvo triukšmaujama, garsiai grojama pianinu, trikdoma viešoji rimtis ir tvarka. Anot teismo, šiuo atveju neaišku, kokius dar papildomus veiksmus būtų galima atlikti tiriant pareiškimą, nes nebuvo vaizdo kamerų, kurios būtų galėjusios užfiksuoti galimai sklindantį triukšmą, į įvykio vietą policijos pareigūnai nekviesti, kitų galimai įvykį mačiusių asmenų nenustatyta.

Tad teismas nutarė L. Rokanskienės skundo netenkinti. Tokia nutartis dar gali būti skundžiama Klaipėdos apygardos teismui.

Kita nutartis pripažinta pagrįsta ir teisėta

Pastarasis teismas jau išnagrinėjo vieną L. Rokanskienės apeliacinį skundą dėl rugpjūtį priimtos pirmos instancijos priimtos nutarties. Ja buvo paliktas Klaipėdos miesto policijos komisariato tyrėjos nutarimas nutraukti teiseną ir netaikyti atsakomybės L. Felsner dėl balandžio 9-osios vakarą esą garsiai lauke besikalbėjusių restorano klientų.

Šią bylą išnagrinėjęs apygardos teismo teisėjas Eugenijus Antanauskas konstatavo, kad peržiūrėjus įvykio nakties vaizdo įrašą galima padaryti išvadą, jog apylinkės teismas priėmė pagrįstą ir teisėtą nutartį.

„Iš vaizdo įrašo matyti, kad apeliantės nurodytos aplinkybės dėl asmenų bendravimo, rūkymo ir skleidžiamų garsų po jos gyvenamosios vietos langais yra teisingos, tačiau, apygardos teismo vertinimu, vaizdo įrašuose užfiksuoti asmenys bendrauja pusgarsiu nesukeldami nuolatinio nenutrūkstamo ir visuomenės rimtį trukdančio triukšmo, o skunde nurodyta aplinkybė, kad keliamas triukšmas viršijo leistinus decibelus, yra išskirtinai tik apeliantės nuomonė, kuri nėra patvirtinta jokiais tai pagrindžiančiais duomenimis”, – rašoma nutartyje, kurioje pabrėžiama ir aplinkybė, jog apklausti galimi liudytojai – namo gyventojai – nurodė, kad tą vakarą triukšmo negirdėjo.

Šis sprendimas, kuriuo L. Rokanskienės apeliacinis skundas netenkintas, yra neskundžiamas.

10 Comments

  1. Volf Justas

    Geras restoranas skanus maistas .Bet kaimyne rakštis užpakalije. Sekmės šeimos verslui.

    Reply
  2. Miestiete

    Tai tikrai, jei taip visi restoranai veikia, „baisus ” triukšmas, gal lai eina į koki užmesti, tai ten tikrai ramiau:).Neturi senamestis buti „miręs” del tokių nelaimingu, gal jie isivaizduoja, kad gali miesto ritma „diktuoti”.

    Reply
  3. Erika

    Restoranu budama nesidalinciau sita informacija kad ir kokia tiesa garbes ji neduoda

    Reply
  4. Susireikšminę keikūnai

    Na tie turistai tikrai nepuls važiuoti dėl restoranėlio, kurio savininkai keikiasi rusiškai. Pamirškite tuos turistus su savo maitinimo kokybe ir kainomis. Vokietijoje dar ne tokių skundų prirašytų dėl triukšmo. Koks restoranų savininkų mentalitetas- tokie ir jų svečiai. Angliškas užrašas viršuje, apačioje – varganom raidelėm valstybine kalba. Jokiuose maitinimo reitinguose tas „šeimyninis” nefigūruoja

    Reply
    • ritkai

      Jei tame restorane būtum kad apsilankiusi, tokių niekų nerašinėtum.

    • Ele

      Didžioji LT dalis keikiasi rusiškai reikalui esant. Restoranas puikus, tokius nepagrystus komentarus rašydami pirma apsilankykit.

  5. Rita

    Naujijei verslininkai. Restoranas, įrenhtas gyvenamajame name. Su jo gyventojais, nepatenkintasi triukšmu, jaunieji savininkai bendrauja kaip okupantai ar kaliniai – su rusiškais keiksmažodžiais. P!roru nesuvokiu, kai tokia įstaiga- restoranas- gali atsirasti gyvenemajame name! Baisu.

    Reply
    • ritoms

      Tai restoranai ir kuriasi gyvenamuosiuose namuose. Europoj nebuvot? Kitur kur? Kvailumas kai kurių komentuojančių beribis. Ir taip tas mūsų Senamiestis miegamuoju kvartalėliu virtęs, gyvybės jokios, turistų, svečių pamatyti retenybė.

    • Silkė

      Visada yra galimybė persikraustyti į Sportininkų rajoną ir tyliau ir saugiau ir verslininkai negadins nervų. Ko ten įsikabinus sedėti tame siaubingame senamiestyje???

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mirtinas incidentas BKT: padėtas tik vienas taškas 

Prireikė beveik ketverių metų, kad galutinai būtų patvirtintos išvados, kas gi buvo kaltas dėl to, jog 2020-ųjų vasarą Birių krovinių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Teises pragėręs kapelionas prašo teismo malonės 

Vieną šių metų vasario sekmadienį lengvai išgėręs prie vairo sėdęs ir policijai pakliuvęs Jūrininkų ligoninės kapelionas ir Palangos Švč. Mergelės ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This