Šv. Jono bažnyčios bokšto atstatymas: miestas imasi atsakomybės

Miestas, Svarbu

„Lemiamas lūžis. <…> Tai yra istorinės, kultūrinės savasties grąžinimas”, – po Klaipėdos miesto tarybos vienbalsio sprendimo imtis ir finansinės atsakomybės už šv. Jono bažnyčios bokšto atstatymą ketvirtadienį sakė evangelikų liuteronų parapijos atstovė Lilija Petraitienė.

Politikai sutiko priimti Klaipėdos miesto savivaldybės nuosavybėn VšĮ „Klaipėdos Šv. Jono bažnyčios bokšto atkūrimas“ dovanojamas 2/3 šios įstaigos dalininkų kapitalo dalių. Kartu šiai įstaigai kaip dalininko įnašas bus perduota 170 tūkst. eurų – tiek, kiek reikia bokšto projektavimo darbams.

Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos (AdM archyvo) nuotr.

Pirminiame sprendimo projekte buvo įrašyta 70 tūkst. eurų suma, bet Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis paaiškino, kad buvo nuspręsta iškart įrašyti visą projektavimui reikalingą sumą, juolab kad ji jau buvo numatyta šiems ir ateinantiems metams skirtuose strateginiuose planuose.

Pagal preliminarius skaičiavimus, visos bažnyčios atkūrimo vertė – 16 mln. Eur, preliminari bokšto projekto įgyvendinimo vertė – apie 3 mln. Eur.

Parengtoje jungtinės veiklos sutartyje numatoma pagrindinė nuostata, kad savivaldybė finansuos Šv. Jono bažnyčios bokšto projektavimo darbus ir pagal galimybes – dalį bokšto statybos darbų. Tikslus savivaldybės įnašo dydis bus nustatomas papildomu susitarimu pagal strateginiuose planuose ir biudžete skirtus asignavimus.

Bokšto statytojo, projektavimo ir statybos rangos darbų užsakovo teises ir pareigas įgyvendins Klaipėdos miesto evangelikų liuteronų parapija, šiemet spalio 17-ąją įsteigus minėtąją įstaigą ir kaip dalininkė įnešusi 1200 eurų įnašą.

Teigiama, kad projekto įgyvendinimui bus skurta projekto įgyvendinimo grupė ir projekto priežiūros komitetas.

Savivaldybės užsakymu UAB „Civitta“ ir MB „Pupa-Strateginė urbanistika“ 2015 m. parengė Šv. Jono bažnyčios su bokštu atkūrimo galimybių studiją. Studijoje buvo nagrinėjamos keturios alternatyvos. Pirmoji – autentiškos bažnyčios atstatymas, antroji – mažesnės bažnyčios ir mažesnio bokšto pastatymas, trečioji – autentiško bokšto atstatymas su mažesnio tūrio bažnyčia ir ketvirtoji – naujos, modernios architektūros bažnyčios pastatymas. 2015 m. balandžio 8 d. miesto Tarybos kolegija pasisakė už autentiškos bažnyčios atstatymą.

2020-ųjų sausį Seimas Šv. Jono bažnyčios atstatymą pripažino valstybinės reikšmės projektu.

Archeologai šiemet jau baigė visus darbus, kuriuos buvo būtina atlikti prieš pradedant bažnyčios bokšto atstatymą.

3 Comments

  1. Renaldas

    Senstančiam ir vis labiau negalių kamuojamam žmogui partiniai idealai ir kažkokio miesto gerovė tampa nebereikšmingi, palyginus su privilegija būti nuvežtam personalinės juodviršės greitosios į janušoninę VIP palatą išskirtiniam aptarnavimui. Nuvylė merą dešinieji – kėsinasi atimti ir juodviršę greitukę, ir VIP janušoninę paversti nacionalinio pavaldumo liaudžiai prieinama palata. Kur tai matyta? Telieka jungtis prie VIP privilegijų reikšmę Klaipėdoje suprantančio ir ginančio, nors ir labai jau kiauro sąrašo.

    – NETIESA, kad liuteronai bažnyčios atstatymui naudos miesto biudžeto pinigus, – viešoje Facebook erdvėje 2021 metų vasarą rašė šv. Jono bažnyčios atstatymo fondo vadovė Lilija Petraitienė.
    – Kas, kur ir kada pasakė, kad savivaldybė atstatinės šv. Jono bažnyčią už miesto biudžeto pinigus? Siūlau neklaidinti žmonių, – Lidiją Petraitienę palaikė mero, ką tik patapusio Lidijos pasirinktos socialdemokratų partijos nariu, pavaduotojas Arvydas Cesiulis.

    Panašu, kad abu melavo.

    Reply
    • Rimantė Klaipėdoje

      Nėra ką pridurti ! Bravo !

  2. plius minus

    Gratuliacijos R. Zulcui, tikrai labai ir labai daug prisidėjusiam , kad šio krašto Liuteronų ir prijaučiančių svajonės taptų kūnu. Padėka Miesto Tarybai už sumanumą balsuojant ir skiriant finansavimą .
    Ir iš viso džiugu , kad miestelyje Geri darbai daromi .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Poternoje kuriama nauja kultūrinė erdvė: pristatys šv. Jono bažnyčią

Įsibėgėjus pavasariui, planuojama, Muziejų naktį duris atvers Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkės, archeologės dr. Raimondos Nabažaitės iniciatyva kuriama nauja kultūrinė erdvė, ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai nenori įstaigų ir įmonių atiduoti vien mero valiai

Ne visi Klaipėdos miesto politikai yra linkę tenkinti mero pageidavimą vienasmeniškai valdyti savivaldybės biudžetines ir viešąsias įstaigas bei įmones: trečiadienį ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėda svetinga rusiškoms organizacijoms

Trijų nevyriausybinių organizacijų patalpų panaudos sutartys su Klaipėdos miesto savivaldybe baigėsi: su Antihitlerinės koalicijos šalių Antrojo pasaulinio karo dalyvių Klaipėdos ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This