Nueinanti Klaipėdos valdžia ieško kaip įsikabinti į savivaldybės įmones?

Politika, Svarbu

Pastebėję, kad į savivaldybės valdomų įmonių kolegialių organų nepriklausomų narių atrankos komisijos narius meras Vytautas Grubliauskas pasiūlė sau pavaldžius asmenis, miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto nariai įtarė klastą. Tai yra, norą turėti įtaką ir tuomet, kai galbūt pasikeis tiek meras, tiek kiti savivaldybės vadovai.

Meras savivaldybės tarybai į atrankos komisiją pasiūlė deleguoti sekretoriato, kuriam pats vadovauja, vyresniąją patarėją Astą Digrienę. O pakaitine nare – to paties sekretoriato vyresniąją patarėją Dianą Paliūnaitę.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pagal įstatymus, atrankai į įmonės kolegialaus organo nepriklausomus narius atrankos komisija sudaroma Savivaldybės vykdomosios institucijos sprendimu iš trijų narių – dviejų savivaldybei atstovaujančios institucijos (savivaldybės vykdomosios institucijos) deleguotų atstovų ir vieno savivaldybės tarybos sprendimu deleguoto nario.

Ką į šią komisiją deleguos Savivaldybės administracija, klausimą komitetui pristatęs Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis sakė nežinantis. Tačiau šios kadencijos Klaipėdos miesto politikai puikiai žino, kad tokie veiksmai nedaromi be suderinimo su meru.

Pasak E. Simokaičio naujos savivaldybių įmonių valdymo ir priežiūros institucijos turi būti suformuotos kitų metų gegužę. Dėl to atrankos komisijos dirbti pradėtų jau nuo sausio 1 d. Savivaldybių tarybų ir mero rinkimai vyks kitų metų kovą.

Liberalas Saulius Budinas pasiūlė nepritarti parengtam sprendimo projektui ir tokiu būdu leisti įmonių valdymo organus formuoti naujai išrinktai miesto valdžiai. Anot jo, įmonių vadovų, kuriems baigiasi kadencija, atrankos formalumus jau dabar gali atlikti savivaldybės tokiems darbams samdomos įmonės.  

Vytis Radvila, pirmininkavęs posėdžiui, sakė, kad miesto Taryba turi pažinoti savo deleguojamus asmenis, o jis mero siūlomos A. Digrienės teigė nepažįstantis. Ir nežinąs, kaip apsispręsti. 

Už pateiktą sprendimo projektą balsavo tik du komiteto nariai iš  6 dalyvavusių posėdyje – vicemeras Arūnas Barbšys ir Rimantas Taraškevičius. Pastarasis sakė tikintis mero pasirinkimu. Kiti komiteto nariai balsuojant susilaikė. Komiteto pirmininko Aido Kaveckio nebuvo – jis praleido jau trečią posėdį iš eilės.

Po posėdžio „Atviros Klaipėdos” kalbinti politikai, nenorintys būti viešai įvardyti, teigė, kad yra matomi dabartinės valdžios norai išlaikyti įtaką savivaldybės įmonėse ir po rinkimų. Kaip pavyzdį nurodo ir faktą, kad AB „Klaipėdos energija” valdyba nusprendė nepasinaudoti įstatyme numatyta teise pratęsti generalinio direktoriaus Antano Katino įgaliojimų antrai kadencijai ir skelbs konkursą šioms pareigoms užimti. Pasak jų, tokie sprendimai be mero iniciatyvos ar pritarimo nėra priimami. Nors formaliai jie su meru neturi būti derinami. Kai kurie iš jų teigia, kad A. Katinas užsitraukė valdžios nemalonę dėl atsisakymo aklai paklusti mero aplinkos žmonių nurodymams.

13 Comments

  1. Net nesugeba

    dabartinė saviv-bėėėė… nugriauti šakalienės namo Daukanto g., tai bene „naujasis saviv.būrelis” sugebėėėės? ?

    Reply
  2. Paskaičius komentarus

    Susidaro vaizdas,kad ten ne merija o kaźkoks gyvatynas.

    Reply
    • Sakyčiau

      įprastas vaizdelis, Lietuvoje taip buvo, yra ir bus.Valdžia tai pinigai, pinigai tai valdžia.Grubliauskas jau pamiršo savo pažadus daugiau nesibalotiruoti, per rinkimus reikės jam priminti

  3. Dovilė

    Greičiau jie eitų lauk!

    Reply
    • Dovile ,

      kurie turi eiti lauk ? Konservatoriai su Grubliausko co , kurie dabar yra tarybos dauguma ? O gal liberalai ?

  4. #####

    Labai lauku Klaipėdos m. visiškai naujos valdžios! Nesveikai, tiesiog žiauriai nesveikai trokštu, kad atėjus naujai valdžiai, jie visus išdraskys ir išmės iš darbo. Tai linkiu viesiems dabartiniams „profesionalams”, kad nauja atėjusi valdžia jums būtų MOMENTO MORE. Artėjantis rinkimai, tai jūsų gyvenimo armakedonas.

    Reply
    • Katilas

      Būk rami, nesulauksi.

  5. Stebėtojas su kelnėmis.

    Pradėsiu nuo komentatoriaus klausimo kaip elgėsi buvusi savivaldybės administracijos direktorė simonavičiutė. Kas gali paneigti, kad užimdama direktorės pareigas ji liberaliai nežiūrėjo į protekcionavimą, nepotizmą ir kyšininkavimą, ir šių pažiūrų nėra pakeitusi iki šiol. Tais laikais Klaipėdos Energija tapo savivaldybės klerkų, politinių „veikėjų“ ir jų meilužių, bei kitokių „bebrų“ ir „kiaunių“ prieglobsčiu. Vienas iš „bebrų“ buvo ir giunteris. Valutis, būdamas pensininku, dar norėjo dirbti, ir su „bebrais“ bei „kiaunėmis“ taikstėsi. Kai pradėjo dirbti Katinas, pradėjo „bebrus“ ir „kiaunes“ spausti prie darbo, ne vieną kartą apsilankęs padaliniuose ir pamatęs, kad antroje darbo dienos pusėje kai kurie „bebrai“ ir jų sobutilnikai jau „linksmi“, ėmėsi prevencinių priemonių, išnuomojo ir sumontavo alkoholio matuoklius ir pradėjo girtuoklius išprašinėti iš darbo, išprašinėti, t.y. būk geras , pasiieškok kitos darbovietės, o ne mesti laukan pagal straipsnį. Vienas toks „bebras“ buvo giuteris, kuris ne tik nedarė išvadų, o dar ir kartu su sobutilnikais pradėjo skųstis savivaldybei, kad jiems taikomas mobingas. Giunteris „išėjo“ šalių susitarimu. Atspėkit, kas šiandien dirba Klaipėdos savivaldybės BIUDŽETINĖJE ĮSTAIGOJE, Klaipėdos miesto sporto bazių valdymo centro sporto salės budėtoju, na, iš trijų kartų, na.., o gi „bebras“ giunteris.
    Po praeitų rinkimų Klaipėdiečiai kalbėjo, kad Mero komandoje yra tik vienas „vyras“, t.y. simonavičiutė, labai kerštinga ir savanaudė asaba. Ši asaba „garbingai“ dergia Katiną prisidengdama „simonos“, „stebėtojo“, „plius minus“ pseudonimais iš kelių kompiuterių.
    Dabar apie Merą, dabartinį Administracijos direktorių ir KLE valdybos pirmininką Simokaitį. Meras taip pat yra žmogus, su trūkumais ir privalumais, su neeiliniais politiko gabumais. Ne kiekvienas sugebėtų suburti visokių politinių perbėgėlių grupę ir laimėti rinkimus, sugebėtų politiniams perbėgeliams išsisklaidžius, mažumoje SĖKMINGAI vadovauti KRIZIŲ laikotarpyje tokiam prieštaringam miestui. Bet kadencija baigiasi, jėgų ir sugebėjimų yra, o „šutvė“ išsibėgiojo. Ką daryti, reikia glaustis prie ko nors, prisiglaudė, bet „reikalauja“ „įnašo“. Nėra „įnašo“, na nebent KLE direktoriaus kėdė. Meras „savo“ jaunus direktorius globojo kol galėjo, globotų ir toliau, bet „šakalai“ puola visus, ir ji taip pat, reikia gintis patiems, ginkitės vaikinai, padėti nebegaliu. Administracijos direktorius sėkmingai tarnavo savivaldybei visą amžinybę, visą kadenciją, dabar reikia kaip nors išvairuoti į „pažadėtąją“ žemę, bet „šakalai“ puola ir ji, reikia plėšrūnams kąsnį pamesti, gal tai KLE direktoriaus kėdė, o Simokaičiui algą moką jie abu, tai kaip lieps taip ir padarys, ir vaidins „nepriklausomą“, taigi, Katinėli, ginkis nuo grobuonių pats kaip išmanai, ginkis, ginkis ir pulk jei tiktais gali, nes Tiesa vis tiek triumfuos.

    Reply
    • Anonimas

      Simonavičiūtė senai opozicijoje, bet vyrai iki šiol jos bijo. O katinas veikėjas chamiškas. Su niekuom nesiskaitė, o dabar bliauna ir laksto pas visus politikus paramos prašydamas? Negražu, katinėli.

  6. plius minus

    Katinas užuojautos pas politikus tikrai blaškosi ir pas buvusius merus ir pas kitas įtakingas partijas užtarimo buvo nubėgęs . Pasakoja nebūtas istorijas, kad jis konservatorius iki panagių ir Danės g. nugriovęs nereikalingus įmonės pastatus , teritorijas atiduos kam tik bus paliepta ir peles gaudys pasirinktinai tik raudonąsias ir geltonąsias. O meras dabar juk raudonuoti pradėjo, tai jums ir atsakymas. Ką manote ?
    Na čia aišku juokas…Kai kam pro ašaras, bet pastebėkite kokie politikai bandys jį savo sparneliais užstoti…
    Dar kartą manau, kad jei katinas pelių negaudo, tai kam jis, dėl grožio ?

    Reply
    • Komentaruose dar įdomiau

      Kaip smagu tiek įdomių naujienų rasti komentaurose… Sakiatai kaip puikų straispnį. Dėkui.

  7. Savivaldybiniai

    Suskiai, palikt Katiną ramybėje! Energetikas yra ten, kur kam ir priklauso būti!

    Reply
    • Stebėtojas

      Klaipėdos energijoje, energetikų, kuriais galima būtų pasitikėti , nebeliko. Petrulio, Valučio laikai pasibaigė. Dabartinė vadovybė, pelių gaudytojai.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This