Maksimo Gorkio progimnazijos pavadinimo keitimas kaitina politikų aistras

Svarbu, Švietimas

Kaip portale jau buvo rašyta, Klaipėdos Maksimo Gorkio progimnazija išreiškė norą keisti savo ugdymo įstaigos pavadinimą, kuriuo ji buvo vadinama dar nuo pokario, t.y. 1946 metų. Tačiau mokyklos bendruomenės pasiūlytas naujasis pavadinimas – Klaipėdos uostamiesčio progimnazija – sukėlė kai kurių Kultūros, švietimo ir sporto komiteto narių nuostabą. Ketvirtadienį po diskusijų minėtas miesto Tarybos komitetas balsų dauguma nusprendė šio klausimo svarstymą atidėti.

Algirdo Kubaičio nuotr.

„Tai tas pats, kaip miesto progimnazija, koks tas pavadinimas, negi negalima buvo paieškoti kito”, – stebėjosi vicemeras Arvydas Cesiulis, kuris visgi vėliau teigė tokiam pavadinimui pritarsiantis, nes esą tokia yra mokyklos bendruomenės valia.

Nina Puteikienė Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės teiravosi, kaip tokiu atveju mokyklos pavadinimas skambės rusų kalba, kadangi joje dėstomoji kalba yra rusų.

L. Prižgintienė priminė, jog mokyklų pavadinimai į rusų kalbą nėra verčiami, tad rusiškai ji ir turėtų skambėti „škola Uostamiesčio”. Esą miesto kalbininkė Asta Chrustaliova šiam pavadinimui pastabų neturėjo, nors N. Puteikienė teigė priešingai.

Edmundas Kvederis priminė, jog daugelio uostamiesčio mokyklų pavadinimai buvo pasirinkti arba pagal žymių Mažosios Lietuvos žmonių pavardes, arba atspindint tam tikrus šios teritorijos ypatumus, tad siūlė ir toliau laikytis šios tradicijos.

„Jie nebenori, kad tai būtų siejama su viena ar kita asmenybe ir nori neutralaus pavadinimo”, – sakė Švietimo skyriaus vedėja.

Savo ruožtu Judita Simonavičiūtė kolegoms patarė „nedaryti dramų”.

„Uostamiestis yra šnekamosios kalbos [žodis], tačiau niekur Klaipėda nėra įteisinta kaip uostamiestis (…) Tai jeigu bendruomenė pasirinko tokį pavadinimą, tai nieko tokio. Manyčiau, kad galima pritarti tokiam pavadinimui ir nedarykim čia didelių dramų”, – sakė ji, kartu teigusi, jog pritars naujajam Klaipėdos uostamiesčio progimnazijos pavadinimui.

N. Puteikienė sakė tokiam pavadinimui nepritarsianti – esą tam nepritarė ir Klaipėdos universiteto profesorė Dalia Kiseliūnaitė, tad ji siūlė diskusijas „išplėsti iki platesnio rato”. Jos žiniomis, tarp mokyklos bendruomenės narių esą sklido kalbos, jog šis pavadinimas jiems buvo primestas iš viršaus, tačiau L. Prižgintienė tokias kalbas griežtai paneigė, teigusi, jog Švietimo skyrius nesikiša į mokyklų pavadinimų parinkimą.

„Siūlyčiau į šį klausimą žiūrėti atsakingai, formuojant mokyklų pavadinimais tiek mūsų miesto identitetą, mūsų miesto istoriją ir tuo pačiu visos šalies”, – sakė N. Puteikienė, apgailestavusi, jog mieste esą nėra su Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečiu susijusių pavadinimų. Ji retoriškai klausė, kodėl gimnazija negalėtų vadintis kad ir Klaipėdos sukilimo vado Jono Budrio vardu.

Rimantas Didžiokas savo ruožtu siūlė atsiklausti miestiečių nuomonės dėl progimnazijos pavadinimo, o N. Puteikienė po diskusijų galiausiai pasiūlė atidėti šio sprendimo priėmimą.

Balsų dauguma taip ir buvo padaryta, tačiau L. Prižgintienė replikavo, jog nepaisant to, šis klausimas vis tiek bus teikiamas svarstyti miesto Tarybai, kadangi naujas progimnazijos pavadinimas turi būti įteisintas nuo sausio 1 d.

7 Comments

  1. Jopsikmat

    Kaip gerai kada kitų rūpesčių nėra.. Va, pavadinima mokyklos pakeist liko ir vualia…

    Reply
  2. Hansas

    Alogiška Simonavičiūtės pozicija… Jai tiktų ir pavadinimas Miesto gimnazija? T. y. Klaipėdos miesto gimnazija… Absurdas kažkoks.

    Reply
  3. Cha.

    Susigalvoja patys nevykusi pavadinimą ,o po to dar ir pasikaitina…

    Reply
  4. Na taip ,

    ir vėl Puteikienės šaršalas ….

    Reply
  5. Simona

    Neužkliūva darželiai su savo boružėlėm, traukinukais, bitutėm. Kažkokėl užkliuvo gorkinė su uostamiesčio pavadinimu. O kas bus su tūkstanmečio ar šimtmečio pavadinimais. Irgi negalima?

    Reply
  6. Antanas

    Iš didelio rašto išėjo iš krašto, o pasirodo, kad kai kurie lokalūs politikai „nežino, ” kad Klaipėda yra uostamiestis… Ką jau ką, bet absoliuti Lietuvos gyventojų dauguma, manau, žino, kad Klaipėda yra uostamiestis, kad Vilnius yra Lietuvos sostinė, bet Vilniuje neradau mokyklos, kuri vadintųsi Vilniaus sostinės mokykla. Sugalvotas nevykęs pavadinimas ir tiek, vargu ar pati bendruomenė tai sugalvojo, tuos neprimetimus visi numanome… Kažkokios provincialų diskusijos, betrūko, kad pavadintų mokyklą „Klaipėdos provincijos mokykla”.

    Reply
  7. skaitytojas

    Visosmokyklos yra uostamiesčio mokyklos,kadangi Klaipėda yra uostamiestis.Juk neliko 13-os, Pamario mokyklos,tai lai būna Pamario mokykla.Kasperkalbininkė,kad nesuvokia paprastų dalykų, o beje,ir Gorkio mokyklje juk yra lituanistų,nejau jie nesuprato,akd čia nelogiška vadint-uostamiesčio.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Arūną Tumą etikos sargai išteisino: interesų nesupainiojo?

Pats pripažinęs, kad yra suinteresuotas ir aktyviai dalyvavęs diskusijose dėl pagalvės mokesčio įvedimo, viešbučių verslą turintis  Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This