Situaciją keliuose nulėmė išskirtinės oro sąlygos ir pasikeitusi druska?

Miestas, Svarbu

Po pirmadienį už uždarų durų surengto Klaipėdos miesto valdžios pasitarimo su gatves valančiais rangovais pastarieji tikino, kad ledas gatvėse susiformavo nepaisant visą savaitę prieš snygį barstytos druskos. Esą tai nulėmė išskirtinės ir senokai nematytos oro sąlygos, įtakos galėjo turėti ir pradėta naudoti kitokia druska.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Centrinę ir šiaurinę miesto dalis pirmą kartą valančios savivaldybei priklausančios bendrovės Klaipėdos autobusų parko (KAP) generalinis direktorius Vaidas Ramanauskas tikino, kad šis faktorius neturėjo jokio įtakos – anot jo, dirba 10-15 metų gatvių valymo patirtį turintys žmonės, naudojama tokia pati druska, dirba tokia pati technika.

„Jei sakytumėte, kad mums trūko patirties, pažiūrėkite Palangos plentą, kitus kelius. Jie niekuo nesiskiria, nors juos valo Regioniniai keliai. Iškrito rekordinis kiekis sniego. Ir, kas blogiausia, Klaipėdoje vyko didžiausias oro temperatūros kritimas – nuo nulio iki minus septynių per vieną dieną ir 25 centimetrai sniego. 15 metų dirbantys žmonės tokio atvejo neprisimena. Šitas nonsensas suformavo didžiulį ledą, kurio dabar paprastai ištirpdyti nepavyksta, nors dirbama po 20 valandų per parą. Išbėrėm rekordinį kiekį žvyro ir druskos – vienu metu beriame viską, taip pat ir druskos tirpalą, bet ledas, deja, neištirpsta, nes nepalankios oro sąlygos, šalčiausia Lietuvoje. Esame įkalinti stichijos, bet nepasiduodame ir toliau bandome kovoti, dirbome visą savaitgalį”, – kalbėjo jis.

Pasak V. Ramanausko, patyrę darbuotojai pastebi, kad vietoje sankcionuotos baltarusiškos druskos pradėta naudoti kita esant septynių laipsnių šalčiui kristalizuojasi, o ne tirpsta.

„Bet gavome visus sertifikatus, lyg ir viskas atitinka. Bandome keisti druską, ieškome galimybių, pilame daugiau tirpalo, kad jis padėtų jai tirpti. <…> Yra du tiekėjai, kurie veža druską – vieni vokišką, kiti – egiptietišką. Naudojome abi, ir nė viena neištirpdė ledo. Vietomis yra susiformavę 4-5 centimetro storio ledas ir jam ištirpinti reikia laiko. Ledas efektyviai tirpsta esant apie nuliui laipsnių. Vėl sninga, jei vėl bus minusinė temperatūra, yra rizika, kad suformuos papildomą ledą”, – teigė KAP vadovas.

Anot jo, įmonė du kartus per dieną bėrė druską ir visą savaitę iki snygio.

„Važiavom tiek rytą, tiek vakare. Penktadienį gavome padėkų, kad labai gerai išvalytos gatvės, sniego nebuvo, bet ledas buvo likęs”, – sakė V. Ramanauskas.

Druskos faktorių minėjo ir pietinę miesto dalį valančios UAB „Vakarų švara” direktoriaus patarėjas Virgilijus Šidlauskas. Anot jo, įmonė dar turėjo nedidelį likutį baltarusiškos druskos, bet daugiausiai barstyta afrikietiška. Anot jo, „gal kiek geriau baltarusiška, bet gal ir tas pat”.

„Mes skaitome, kad mes susitvarkėme, nes negavome pretenzijų iš savivaldybės. Asfaltas įšalęs, iš karto krito šlapias sniegas ir jį traukė. Jei nenutrūkstamai sninga, mes valome po keturių valandų ir iškart barstome. Žmonės tikriausiai nori, kad paskui kiekvieną mašiną važiuotų barstytuvas”, – sakė V. Šidlauskas.

„Ne aš turiu vertinti, o vertins prižiūrintys, administruojantys situaciją savivaldybės padaliniai. Bus vertinama labai adekvačiai, pagal informaciją, pagal skundus, įvertinant GPS duomenis, kiek ir kur buvo valoma, barstoma. Taip pat gal bus vertinama kokybė medžiagų, kurios buvo naudojamos. <…> Vertinama bus labai griežtai, vertinama bus labai objektyviai, ir natūralu, labai operatyviai”, – po susitikimo sakė meras Vytautas Grubliauskas, iš pradžių nelabai norėjęs komentuoti situacijos, nes tai esą yra Savivaldybės administracijos kompetencija.

Tuo metu Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis patvirtino, kad buvo gauta „tikrai nemažai skundų iš gyventojų”.

„Juos įvertinsime, galima pažiūrėti, ar maršrutus apvažiavo pagal GPS ir ar danga atitiko reikalavimus. Matome vietų, kurios tikrai buvo nenuvalytos, kai kur galėjo būti darbas padarytas geriau, vertinsime galimus nusižengimus ir gatvėse, ir pėsčiųjų takuose”, – sakė A. Dobranskis.

Anot jo, rangovų argumentai dėl galimai prastesnės druskos nebus vertinami kaip lengvinanti aplinkybė, nes „pagrindinis dalykas yra sutartiniai dalykai”. Sutartyse yra užfiksuota, kad po snygio per šešias valandas turi būti nuvalytos ir pabarstytos tam tikros gatvės.

30 Comments

  1. Daina

    vakar – penktadienį – apie pietus tris val. specialiai vaikšiojau Klaipėdos centre pagrindinėmis gatvėmis ir nemačiau NEI VIENO sniego valytuvo. O sniego – iki kauliukų teko bristi. Problema , matyt, ta, kad atsakingieji jaučiasi nebaudžiami už darbo neatlikimą. Beje, kodėl Vilniuje sniegas iš centro išvežamas, o Klaipėdoje ne? Dar palyginus neseniai matydavome centre sniego graibytuvus, tokius konvejerio tipo, kurie pakeldavo sniegą nuo gatvių, o sunkvežimiai juos išveždavo . Kur dabar tie įrengimai? Kas juos privatizavo? Ir išvis – Klaipedoje seniai jau nėra tvarkos. Šitas meras – tiesiog ant pajuokos. Ir dar drįsta vėl bolotiruotis į merus.

    Reply
  2. Važinėjau

    Labai prastai valyti keliai Palangos, Klaipėdos rajono ir Klaipėdos miesto savivaldybėse. Lyginant su šiais geriausiai keliai prižiūrėti Kretingos rajone. Kažkaip ten ir druska sniegą bei ledą ištirpdo ir technika važinėjo ne tada kai nustojo snigti o labai intensyviai snygio metu ir visą laiką po to. O ir sniego ten gal net daugiau. Gal reikėtų kitiems kelių valytojams patarimų Kretingoj ieškoti.

    Reply
  3. Patyręs kelininkas

    kam valyti subinę jei rytoj vėl šiksi?

    Reply
  4. Antanas

    Nelabai suprantama valymo technologija.Dszniausia kiek teko matyti sniego valymo mašinos važiuoja pakeltais grandyiais.Vaziuoja ir nieko nedaro.Galimai, galima mąstyti ,kad mašinų taksametrai sukasi,varyklis neapkrautas kuro sąnaudos minimalios……..

    Reply
  5. Keičiasi Laikai.

    Dabar daug kuom pasirūpinti turi pats,o tai prisiperka kibirų su galiniais ratais varomu,ir patys kankinasi ir kitus kankina, kaip vakar aklinai užkimšo viso miesto gatves,žmones stovejo nepajudedami po 2 valandas.O jie vis tikisi kad valdžia kelius nuvalys ,visur druskos pabarstys.

    Reply
  6. Anonimas

    Turint 5 sniego valymo mašinas norit nuvalyti pusę miesto . Su tokiu mastymu kai kuriems valdininkams ne Klaipėdoje dirbti , jūsų vieta sostinėje , seime va ten jūs pavarytumėt savo darbo rezultatais . O sniegas nutirps , pavasaris nebetoli .

    Reply
  7. Voverė

    Visos miesto voverės juokiasi iš Ramanausko kokaininių paistalų. 15 cm sniego per 4 dienas (4,5,6,7) – išskirtinės oro sąlygos.
    Turbūt Afrikoje gimęs. Prieš savaitę prognozės rodė ketvirtadienio snygį ir staigų atšalimą.

    Reply
  8. Klemka

    Teisingai pastebėta pakeitė šviesoforus, anksčiau per Dariaus ir Girėno gatvę (sankirta su Sportininkų gatve)visi (senoliai, neįgalieji, mamytės su vaikais) galėjo normaliai pereiti gatvę degant žaliai šviesai, o dabar reikia bėgti norint minimą gatvę pereiti degant žaliai šviesai, nes laiko skiriama tik 10 sekundžių. O toliau priešais Ikiuko parduotuvę galima normaliai pereiti per 18 minučių, nors žmonių srautas čia mažesnis nei minėtoje sankirtoje. Gal sakau gatvės pavadinimas (Sportininkų) tai nulėmė, kas reguliavo perėjimo laiką, ateina iš gatvės tik sportininkai, o paprasti gyvieji ne. Gal galima ir pataisyti tokį dalyką, bet kažkodėl tai nieko nedomina, nes priimant darbus turėjo tai pastebėti ar pas mus kaip visuomet „norėjo geriau, o išėjo … Kas liečia gatvių ir šaligatvių valymo darbus tai nieko naujo kaip visuomet žiema, oras, sniegas, dabar ir druska kalti tik ne valytojai

    Reply
    • Klemka

      Atsiprašau ne 18 minučių, bet 18 sekundžių

    • Klaipėdietis

      Suradai problema, padaryk paslaugą tiek sau tiek bendruomenei, kooperuokis ir rašyk savivaldybei bei kelininkams ar kas atsakingas už šviesoforų reguliavimą. Niekas atsakingas perskaitęs tavo komentarą, nors ir teisingą, nesiims keisti situacijos

  9. Kelininkai dirba nuotoliniu

    Patarima nevaziuoti i miesta del sunkiu eismo salygu isgirdo tik kelininkai ???

    Reply
  10. Petras

    Problema tame, kad didžiąją miesto dalį perdave valyti Autobusų parkui. Norai dideli, patirties ir darbų organizavimo nėra.Tikrinti ko gero nėra ko, beveik visame mieste netvarka.Tikėjosi vyrukai švelnios žiemos… nepavyko.Laukime atlydžio

    Reply
    • Zasas

      Va tame ir didžiulė problema! Kažkaip man atrodo (gal vaidenas), jog dabartinė administracija kaip koks žiurkėnas į urvą tempia visus grūdus, t.y., gėrį į Autobusų parką bei Keleivinį transportą – šviesoforai, parkavimo mokesčių plėtra, Gatvių apšvietimo prijungimas, gatvių valymo
      perleidimas, dotacijos autobusams (berods karantinas baigės, o ar baigės nuostolių kompensavimas?)…
      kol taip bus nelogiškai, tai ir rezultatai bus tokie kaip šiandien

    • Kugelis

      Pritariu ,ir dar mulkiai randa kuom džiaugtis:” dirba 10-15 metų gatvių valymo patirtį turintys žmonės, naudojama tokia pati druska, dirba tokia pati technika” vadinasi 15 metų niekas nesikeičia -kaip buvo tragedija taip ir liko. Būtų sakę prisipirkom naujos tehnokos -3 kartus daugiau nei buvo- va dabar tai parodysim .O druska tai ne ta pati o vasarinė iš Afrikos. P.s po jų valymo penktadienįTauralaukyje mašinos net neįvažiavo į kalniuką prie Norfos.

  11. Sveiki sugrįžę į komunizmą

    Savivaldybė tipo valo kelius. Dėl nemokėjimo valyti patirs nenumatytas išlaidas. Pakels bilietų kainas ir miesto gyventojai viską padengs. Greit viskas bus valdiška. Visi imituosim darbus. Maisto talonų betrūksta. Kažkaip jau dvokia sovietiniu raugu.

    Reply
  12. Silkė

    Siūlyčiau naujuose rinkimuose rinkiti nebe merą ( kuris yra ar nėra jokio skirtumo). O už kelių priežiūrą ir eismo reguliavimą atsakingą žmogų. Kitaip:”Eismo merą” Tada būtų galima pareikalauti kažkokios atsakomybės,kad bebūtų tokio bordako kaip dabar ,bet kur kur tik ką nepaimsi. O dabar kaip visada :kalta žiema, kalta druska iš Afrikos kuri pasirodo pagal juos būna vasarinė…… jau iš beviltiškumo rėk norisi….

    Reply
    • Klaipėdietė

      Ir dar: gatvių nesugeba nuvalyti ir pabarstyti, tačiau kažkodėl taško pinigus visiškai geriems šviesoforams pakeisti, taip dar daugiau keldami eismo sumaištį.
      Ir kam reikėjo keisti netgi tuos šviesoforus, kurie įrengti palyginti neseniai ir puikiai atliko savo funkcijas. Negi nebuvo reikalingesnių projektų?
      Ar čia vėl eilinis beprasmis projektas, skubant gauti „otkatų” iki naujų savivaldybės rinkimų?

  13. Klaipėdietė

    Pasirodo, barsto. O aš maniau, kad ne. Na, druskos gal ir nesimato, bet ir smėlio niekur nė pėdsakų nepastebėjau.
    O jei iš tiesų barstė afrikietiška druska, tai gal prieš perkant druską ir Afrikos pirma reikėjo išsiaiškinti, kokios jos savybės.
    O jei ji netirpdo sniego, tai iš viso nereikia jos barstyti, nes taip be reikalo eikvojamos lėšos išbarstymui ir, priedo, gadinami automobiliai ir žmonių avalynė.

    Reply
  14. Reda

    O kodėl už uždarų durų? Mes irgi norim sužinot kodėl keliai nevalomi ir kam sąskaitas pateikt kompensacijai

    Reply
  15. Albartas

    Ką čia komentuoti. Miesto valdžia yra tikriausiai neįgali valyti nei gatve, nei šaligatvius. Mok tik liežuviais malti….

    Reply
  16. Durnių laivas

    Gėda klausyti
    tokių KAP
    vadovų, kaltina mat druską. Druska ir Afrikoj druska – NaCl!!!! Bet technologiją tai reikia išmanyti, kaip ir kada ir kur barstyt! Jei smegenų neturi, jokia druska nepadės!!!

    Reply
  17. Miestietis

    Per visas šias dienas nėkarto nemačiau nei vieno barstytuvo nei su druska nei su smėliu nei su mišiniu, po teisybei šaligatviu nuvalytu taip pat nemačiau…

    Reply
  18. Anonimas

    Vakar meras su raudinu šaliku sriubą dalino…nebuvo laiko jūsų keliais rūpintis.

    Reply
  19. Varnas

    Varnas varnui akies nekerta, ane Martynai?
    Daugiau tokiu palaikanciu sapalioniu gali prikurti?
    Skaitosi su sypsena, kaip geras naujas anekdotas.

    Reply
  20. Klaipėdietė

    Ką čia sapalioja ale valantieji gatves,kiekvienais metais tas pats yra.Kaip iškrenta sniegas,taip prasideda bėdos.Teisingai,tai sunku ir sudėtinga,bet nereikia p i z d i e l i n t i ir sakyti,kad padėkas gauna už gerai nuvalytas gatves.

    Reply
  21. Skaitytoja

    Dar taip blogai valomų kelių šiaurinėje miesto dalyje neteko matyti. Nemačiu nei vieno barstytuvo ar sniego valymo mašinos nuo ketvirtadienio, nors važinėju daug. Gal sutapimas toks šiais metais ? ? bet va ledo, sniego kiekis ( pvz Joniškės gatvė) toks kaip nuo ketvirtadienio tikrai niekas nevalyta. Rajoniniai keliai šiuo metu geresni nei Klaipėdos miesto.

    Reply
    • skiedalai

      palanga ir palangos – klaipėdos kelias visiška tragedija. važiuoja max 60 kmh, savaitgalį visiškas ledas, šįryt nevalyta.

  22. Nuliams

    Jūs esate visiški nuliai! Šiaurinėje miesto dalyje yra visiškas chaosas, nors savaitgalį ir nesnigo! Tik neužmirškit premijų už gerą darbą išsimokėt!

    Reply
  23. Anonimas

    Sniegą nuo gatvių reikia pirmiausia valyti, o tada pilti druską. Kas per tešlagalviai vadovauja?

    Reply
    • Anonimas

      pakalbėkite su taksistais ir sužinosite, kad sniegą valantį transportą jie matė tik praėjusiais metais. Beje, savivaldybės klerkai turbūt net nežino realios situacijos, nes penktadieniais ir pirmadieniais juk jie nedirba darbo vietoje. Per tą laiką galima dirbti nuotoliniu būdu nuskridus iš kokios Ispanijos.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This