Savo sodų sklypuose dieną triukšmaujančių kaimynų nesutramdys ir teismai

Regionas, Svarbu

Klaipėdos rajono ir uostamiesčio teismai laikosi pozicijos, kad nėra pagrindo bausti asmenų, kurie dienomis triukšmauja savo sodo sklype ir taip trikdo kaimynų ramybę bei poilsį.

„Atvira Klaipėda” jau rašė apie administracinių nusižengimų bylą, atsiradusią po to, kai architektas Edmundas Benetis rugpjūčio viduryje kreipėsi į policiją ir prašė imtis veiksmų dėl Dituvos soduose nuo 11 iki 17 val. kieme garsiai muzikos besiklausiusios kaimynės. Vyras pateikė ir garso įrašus, liudijančius triukšmą. Tačiau Klaipėdos rajono policijos komisariatas netruko nutraukti administracinio nusižengimo bylos teiseną, nes veika esą neturi administracinio nusižengimo požymių.

Martyno Vainoriaus nuotr.

E. Benetis, apskundęs tokį sprendimą Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmams, teigė, kad policija padarė nepagrįstą ir nereikalingą išvadą, jog iš įvykio metu darytų garso įrašų nėra galimybės nustatyti, ar leidžiama muzika dienos metu pažeidžia leistinas Lietuvos higienos normas, nes Lietuvos teisės aktai nenustato jokių higienos normų buitinės veiklos ar kaimynų keliamam triukšmui vertinti.

Tačiau bylą išnagrinėjusi teisėja Jurgita Grigonienė vyro skundą atmetė. Savo sprendime ji akcentavo, kad Administracinių nusižengimų kodekse yra numatyta, jog baudą užtraukia šauksmai, švilpimas, garsus dainavimas arba grojimas muzikos instrumentais, kitokiais garsiniais aparatais ar kiti triukšmą keliantys veiksmai gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte ir kitose viešosiose vietose, o vakaro (nuo 19 iki 22 val.) ir nakties (nuo 22 iki 7 val.) metu – ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ar organizacijose, kai tai trikdo asmenų ramybę, poilsį ar darbą. Teismo vertinimu, šiuo atveju policija padarė pagrįstą išvadą, kad nėra pagrindo pradėti administracinių nusižengimų teiseną, nes įvykio vieta ir laikas neatitinka minėtajame kodekse išvardintų sąlygų. Sprendime pabrėžta, kad privatus sodo sklypas nėra priskiriamas prie tokių viešųjų vietų, kaip kad gatvės, aikštės, parkai, paplūdimiai, viešasis transportas ir panašiai.

„Teismas pripažįsta, kad aplinkinių asmenų ramybę, poilsį ir darbą trikdantis triukšmas gali sklisti ir iš tokių privačių teritorijų, tačiau šiuo atveju, priešingai nuo triukšmavimo išties viešose vietose, įstatymas jau saugo ne tik grojimu, dainavimu ar kitokiu triukšmu nepatenkintų asmenų interesus, bet ir taip pat konstitucines asmens teises savo privačioje nuosavybėje elgtis pagal savo poreikius, todėl ANK 488 straipsnyje nėra numatyta atsakomybė už triukšmo skleidimą šioje teritorijoje nuo 7 iki 19 valandos (dienos metu). Kitos teisės normos, kurioje būtų ribojama fizinių asmenų teisė dienos metu triukšmauti savo privačiose valdose, irgi nėra”, – rašoma nutartyje.

Nesutikdamas su tokiu verdiktu E. Benetis pateikė apeliacinį skundą Klaipėdos apygardos teismui. Jame architektas dėstė, kad žemės sklypas sodininkų mėgėjų bendrijoje yra priskirtinas prie viešųjų vietų. Jis pateikė ir teismų praktiką, kurioje viešosios vietos sampratą atitinka ir privati valda, privatus dirbamas laukas, privatus žemės sklypas ir pan.

Visgi skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Eugenijus Antanauskas nusprendė, kad nėra pagrindo naikinti pirmos instancijos sprendimą.

„Apeliacinės instancijos teismas sutinka su pirmosios instancijos teismo išvada, jog nagrinėjamoje byloje privačios nuosavybės teise konkrečiam asmeniui (-ims) priklausantis žemės sklypas sodininkų mėgėjų bendrijoje, nepriskirtinas prie viešųjų vietų, t. y., vietų, kuriose laisvai gali lankytis visi norintys, tokių kaip gatvės, aikštės, parkai, paplūdimiai ir viešasis transportas ir pan.”, – rašoma neskundžiamoje nutartyje, kurioje pakartoti ir rajono teismo argumentai apie konstitucines asmens teises savo privačioje nuosavybėje elgtis pagal savo poreikius ir tai, kad jokia kita teisės norma neriboja fizinių asmenų teisė dienos metu triukšmauti savo privačiose valdose.

E. Benetis Klaipėdos apygardos teismui jau yra pateikęs apeliacinį skundą ir dėl kitos Klaipėdos apylinkės teismo nutarties. Ja Klaipėdos rajono teisėjas  Vandalinas Vainius atmetė architekto skundą dėl to, kad policijos komisariatas nepradėjo administracinio nusižengimo bylos tos pačios kaimynės atžvilgiu, triukšmavusios savo sklype šių metų gegužės 9-ąją ir dar esą agresyviais šūkavusios, besikeikusios ir įžeidinėjusios. Skundą dėl muzikos triukšmo policija netyrė vadovaudamasi tais pačiais argumentais, nurodant, kad nėra pagrindo teigti, jog buvo pažeistos leistinos Lietuvos higienos normas, o necenzūriniai žodžiai ar gestai atsakomybę užtraukia tik tada, jei yra išsakomi ar demonstruojami viešose vietose.

Teismo vertinimu, išvada, kad nėra pagrindo pradėti administracinių nusižengimų teiseną, šiuo atveju darytina vien iš pareiškimuose nustatytų aplinkybių apie šių įvykių vietą ir laiką.

„Be to, perklausius garso įrašus ir peržiūrėjus vaizdo medžiagą nustatyta, kad tik groja muzika, apie muzikos garsumą iš įrašų negalima spręsti. Iš vaizdo įrašo darytina išvada, kad susikeikimas ir kai kurios frazės, kurios nepatiko pareiškėjui, galimai buvo išsakytos dėl to, kad pareiškėjo sutuoktinė filmavo kaimynus, esančius savo privačioje valdoje”, – rašoma šioje nutartyje.

Reklama: šiltnamiai

7 Comments

  1. Anonimas

    Labai gerai, taip tam (cenzūra) ir reikia.

    Reply
  2. Antanui

    o kokiu būdu juos sunaikinti-atimti,uždegti ar dar kuo paversti,nelabai suvokiu aš jūsų replikos

    Reply
  3. Aktualu

    Kad pradėti viešai kalbėti apie tokius atvejus gali padėti tik išsilavinę, kultūringi žmonės. Tam jie skiria savo brangų laiką, kad sutramdyti privačiųose sklypuose keliamo triukšmo faktus. Tai ir patvirtina, kad žymus architektas E.Benetis netoleravo ir siekia tramdyti nužmogėjusius kaimynus . Taip, yra tik vienas kelias -policija,teismai, kad sutramdyti žemiausio lygio žmogelius, kvailius ir puskvailius. kuri gyvena dar sovietinių laikų įpročiais. O tai reiškia ,kad savo privatų sklypą tarp daugybės kitų esančių šalia-paverčia „turgumi” – kepti šašlykus, gerti alkoholį,rėkauti- dainuoti, leisti muziką taip, kad girdėtų visi—- kokie čia „krūti” gyvena.., Apie tai per mažai kalbam, kultūringi kaimynai kenčia… Ne tik Dituvoje . Tokių sodų-sklypų savininkų yra Klaipedoje 2i sodų bendrijos, kuriose dar likę „tuščių” sovietinių laikų sklypų, kurie naudojami tik vasaromis. Be to yra kaimynų įžūlių triukšmo kėlėjų ir , M.kaimelyje,kur seniai statyti namai ir sklypai, , toliau ir Kalotė, Slengiai ir t.t. su privačių namų sklypais. Deja, ir ten pasitaiko tokių niekšelių kurie dar nesupranta kur jie gyvena, kad šalia yra kaimynai kuriuos reikia GERBTI…. Matyt, reiktų koreguoti kažkaip LR įstatymus numatančius drausminti įvairaus triukšmo sukelėjus..

    Reply
  4. Sodininkas

    Nu jo, čia ne Vokietija. Pas mus kaimynas kaimynui – tuščia vieta

    Reply
  5. Antanas

    Sodai- tai sovietų atgyvena, čia negalioja jokie normalių žmonių įstatymai. Reikėtų kuo greičiau juos naikinti, tik niekas tuo neužsiima !

    Reply
  6. Teismo versija, kaip nereaguoti

    „Be to, perklausius garso įrašus ir peržiūrėjus vaizdo medžiagą nustatyta, kad tik groja muzika, apie muzikos garsumą iš įrašų negalima spręsti. Iš vaizdo įrašo darytina išvada, kad susikeikimas ir kai kurios frazės, kurios nepatiko pareiškėjui, galimai buvo išsakytos dėl to, kad pareiškėjo sutuoktinė filmavo kaimynus, esančius savo privačioje valdoje”.
    Tačiau tai tėra tik teismo pasamprotavimas. Jokių duomenų apie jokius kaimynų „filmavimus” nei šioje, nei kitose analogiškose bylose nėra.
    Kaip rašoma teismo nutartyje, pareiškėjui „galimai nepatiko”, kai triukšmo mylėtojai dar ir jį keikia bei grasina. Matyt, kažkoks nenormalus pareiškėjas. Nei jam kaimynų diskotekos patinka, nei keiksmai jo atžvilgiu.

    Reply
  7. Zao

    Vėl Ilona prisigėrus muzikos klauso ? 😀

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Teises pragėręs kapelionas prašo teismo malonės 

Vieną šių metų vasario sekmadienį lengvai išgėręs prie vairo sėdęs ir policijai pakliuvęs Jūrininkų ligoninės kapelionas ir Palangos Švč. Mergelės ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Teismas nežino, kas vairavo automobilį, kuriame žuvo moteris ir mažametė: girtą vyrą išteisino (teisėjos komentaras)

Nors, įtariama, girto vyro sukeltos avarijos metu žuvo dvi kartu važiavusios keleivės, Klaipėdos rajono teismas automobilį vairavusį vyrą išteisino, nes ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Nuomonės, Svarbu

Šiaurės rago skveras ir krantinė: tik klausimai

Sausio 25-ąją Klaipėdos miesto savivaldybėje įvyko Danės g. atkarpos nuo Pilies g. iki Šiaurinio rago ir kelio (gatvės) – pėsčiųjų ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This