Klaipėdiečiui advokatui išvengti teistumo nepavyko

Kriminalai ir nelaimės

Lietuvos apeliacinis teismas praneša atmetęs prokuroro ir nuteistojo Aivaro Surblio bei jo gynėjo apeliacinius skundus dėl Panevėžio apygardos teismo šių metų kovo 22 d. nuosprendžio.

Aivaras Surblys. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirmosios instancijos teismas advokatą A. Surblį pripažino kaltu už tai, kad jis, pasinaudodamas pažintimis ir kita, tikėtina, įtaka, savo naudai susitarė priimti ir priėmė didesnės negu 250 MGL vertės kyšį, pažadėjęs paveikti Klaipėdos apygardos teismo teisėjus, kad baudžiamojoje byloje būtų priimtas palankus sprendimas. A. Surbliui paskirta 2 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Apeliaciniame skunde prokuroras prašė pakeisti nuosprendį, pripažįstant įrodytomis ir aplinkybes dėl nuteistojo ir atleisto nuo baudžiamosios atsakomybės asmens pirminio tarpusavio susitarimo dėl kyšio priėmimo ir perdavimo, pažadėjimo ir susitarimo priimti didesnį kyšį, nei buvo perduota, taip pat didesnės sutarto kyšio dalies priėmimo vėliau, nei buvo nustatyta pirmosios instancijos teismo.

Nuteistasis ir jo gynėjas prašė išteisinti A. Surblį arba paskirti jam švelnesnę bausmę, nesusijusią su laisvės atėmimu.

Lietuvos apeliacinis teismas atliko įrodymų tyrimą, apklausė proceso dalyvių prašomus apklausti liudytojus, kreipėsi dėl duomenų apie nuteistajam taikytų kriminalinės žvalgybos veiksmų faktinį ir teisinį pagrindus išslaptinimo, ištyrė šiuos ir kitus į bylą pateiktus duomenis ir padarė išvadą, kad gauti įrodymai kartu su kitais byloje esančiais įrodymais paneigia prokuroro, nuteistojo ir jo gynėjo apeliacinių skundų argumentus ir patvirtina apygardos teismo išvadas.

Teisėjų kolegija, atmesdama prokuroro skundą, atleisto nuo baudžiamosios atsakomybės asmens parodymus apie susitarimo su A. Surbliu aplinkybes, kiek jų nepatvirtina kiti įrodymai byloje, pripažino nepakankamais A. Surblio kaltei visa apimtimi pagrįsti ir pažymėjo, kad dviem kriminalinės žvalgybos subjektams atliekant kriminalinės žvalgybos veiksmus nebuvo užfiksuoti A. Surblio ir nuo baudžiamosios atsakomybės atleisto asmens kontaktai ar susitikimai, kurių metu A. Surblys būtų pažadėjęs priimti didesnį kyšį, nei buvo perduota, jie būtų pirmiau susitarę dėl kyšio perdavimo ir priėmimo aplinkybių ar susitarę dėl didesnės kyšio dalies perdavimo ir priėmimo vėliau, nei buvo nustatyta pirmosios instancijos teismo.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija padarė išvadą, kad A. Surblys, atleistam nuo baudžiamosios atsakomybės asmeniui tiesiogiai pasiūlius ir davus didesnės nei 250 MGL vertės kyšį, šiuos pinigus priėmė ir pažadėjo pasinaudodamas savo pažintimis ir kita, tikėtina, įtaka paveikti Klaipėdos apygardos teismo teisėjus, kad jie, nagrinėdami baudžiamąją bylą apeliacine tvarka, veiktų neteisėtai. Tokie nuteistojo veiksmai atitinka ne papirkimo per tarpininką, kaip teigiama nuteistojo ir jo gynėjo apeliaciniame skunde, bet prekybos poveikiu sudėtį.

Pirmosios instancijos teismas A. Surbliui už padarytą nusikaltimą paskyrė artimą minimaliam sankcijoje nustatytam bausmės dydžiui bausmę (padariusiam tokį nusikaltimą asmeniui gali būti skiriama laisvės atėmimo nuo dvejų iki aštuonerių metų bausmė). Apeliacinio teismo teisėjų kolegija pažymėjo, kad nei A. Surblį charakterizuojantys duomenys, nei nusikaltimo padarymo aplinkybės nesudaro pagrindo A. Surblio nusikalstamų veiksmų ar asmenybės vertinti kaip mažiau pavojingų ir paskirti jam švelnesnę bausmės rūšį, nei nustatyta įstatyme.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis įsiteisėja jos paskelbimo dieną, tačiau per tris mėnesius nuo paskelbimo dienos kasacine tvarka gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Eligijus Masiulis: „Teisėjai galėjo būti šališki"

Vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis ir parlamentaras Vytautas Gapšys mano, kad buvo ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

ELTA

Aukščiausiasis Teismas dar kartą atsisakė stabdyti nuosprendžio vykdymą Eligijui Masiuliui

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antrą kartą atmetė „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kalėti pusšeštų metų nuteisto buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio ...
2024-02-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This