Prie Donelaičio – mintys ir apie praeitį, ir apie ateitį

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

Sausio 1-osios vidurdienį Kristijono Donelaičio aikštėje beveik šimtas klaipėdiečių tradiciškai susirinkimo paminėti šio išskirtinio lietuvių poeto gimtadienio.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Leisdami mikrofoną per rankas kai kurie susirinkusieji dalinosi įvairiomis savo mintimis ir apie K. Donelaitį, jo kūrybą, ir apie šią jau kelis dešimtmečius gyvuojančią tradiciją.

Buvęs Klaipėdos miesto vykdomojo komiteto pirmininko pavaduotojas Valentinas Greičiūnas sakė, jog „nebuvo paprasta”, kad šioje aikštėje 1973 metais atsirastų skulptoriaus Petro Deltuvos paminklas K. Donelaičiui. Anot jo, reikėjo ir ryžto, ir „tylaus valstybės vyrų pritarimo”.

Tuo metu Jurgis Aušra pasidalino, kad tuometinio miesto Vykdomojo komiteto pirmininko Alfonso Žalio prašymu „su dešromis ir dar kai kuo” važiavo į Ukrainą parūpinti granito ir pačiam paminklui, ir aikštei.

Viežlybumo vieni kitiems linkėję susirinkusieji pasvarstė ir apie tradicijos likimą bei apie tai, ar jaunimas ateityje sugebės kalbėti „švariai lietuviškai”.

Jau kelerius metus kiekvieną sausio 1-ąją su savo vaikais į šį minėjimą ateinanti miesto Tarybos narė Alina Velykienė sakė aiškinanti jiems, kad čia ateiname švęsti lietuvybės. Moteris ragino susirinkusiuosius čia kartu vestis ir anūkus, nes jie patys esą niekada neateis.

Tuo metu buvęs miesto Tarybos narys Rimantas Taraškevičius, čia irgi ateinantis kasmet, sakė šįkart galintis tik atsiprašyti už miesto vadovus, kuriuos kvietė į renginį, bet nė vienas iš jų čia taip ir nepasirodė. O ir iš kandidatų į merus čia buvo tik Arvydas Vaitkus, taip pat pastaraisiais metais vis ateinantis pagerbti K. Donelaičio.

16 Comments

  1. plius minus

    Gražus paminėjimas ir prasmingos kalbos ir gerai , kad Žmonės ateina prisiminti šio išskirtinio lietuvių poeto gimtadienio . O komentarų aštriai valgančiųjų siūlau nerašinėti.
    K. Donelaitis visos Lietuvių Tautos ..

    Reply
  2. ATGIMIMAS...

    Kaip visada tik Atvirajklaipeda.lt praneša apie įdomius įvykius mieste. Ir foto… „Atgimimas” -kabutėse- … Kas čia darosi, kad buvę komunistai ir jų rėmėjai atsigauna?. Kur Greičiūnas, Aušra, Taraškevčius miesto merai, buvo kai Skulptūrų parke net Nepriklausomybės 30 metų stovėjo iškilmingos skulptūros okupantų rusų didvyriams? Ką jie padarė-dar kad jie būtų likviduoti? Kokia gėda, kad tai šalia K.Doneluaičio ( Vytauto didž. ) gimnazijos, kurią kaip sako pats Greičiūnas baigė tos sklptūro0s buvo savivaldybės tvarkomos, gėlėmis apdedamos…. Koks „puikus” mūsų jaunimo tautiškumo auklėjimo statinys? Prie ko čia tie nusenę Kompartijos komiteto lyderiai? Geriau būtų Lietuvos vėliavos dieną paminėję.. Įdomu ar Taraškevičius, Greičiūnas, Aušra prie savo ištaigingų namų iškėlė TRISPALVES? Visgi įdomu, kodėl lietingą naujametų pirmą dieną šie buvę veikėjai pasirodė viešai ir ‘rėžė” patriotines prakalbas? O gal jie ieško klaipėdiečių kurie juos vėl išrinks miesto merais???

    Reply
    • Taip

      Duokite ramybę beišeinantiems…

    • Patarimas

      Kur jūs prieš 35 metus buvote? O kur būsite po 35 ? Ne 2000 metais gimę viską pakeitė! Iš kur tiek pagiežos ir pykčio? Kam tos jūsų paplavos reikalingos? Išliekite blogą energiją kilnesniems tikslams, o ne persekiokit.

    • 2 IP: 86.100.53.185)

      ar esate vienas tų kuriems istoriniai įvikiai gadina akis, ir vienintes būdas pamiršti istoriją yra opaminklų naikinimas, tikslaiu grovimas? paminekite prasau kas apart gamyklų ir dezuciu tipo parduotuvių tokio nuostabaus pastatyta. manomai bijote pripazinti kad tuos 30 metu buvo judama is inercijos.. ant to ką paliko anos epochos Lietuvos žmonės..

    • Vatai

      Vata tu vata, galėtum vien į uostą pažiūrėti, koks jis buvo sovietmečiu ir koks yra dabar. Areną Klaipėda sovietmečiu turėjo? Piliavietės teritoriją? Universiteto miestelį? LEZ? Jakų žiedo estakadą? Delfinariumą? Jūrininkų ligoninę? Gal priminti kuom baigėsi sovietinė dramtetrio rekonstrukcija? Naują milicijos komisariatą gal buvo pastatę sovietai? O kaip ten su nuotekų tvarkymu buvo tada?

    • Bukagalvi , vata tavo galvoje

      tik du faktai – esi bemokslis zombis – vata galvoje. Skaičius datas suvoki ? : 1979 07 28 Jūrų muziejaus ir akvariumo, įrengto Kopgalio tvirtovėje, atidarymas.___o apie Jūrininkų ligoninę paskaityk , bukagavi , ką jie patys viešina ” Ligoninės istorija” ….Klaiku kaip nusibodo kvailiai patryyyyjotai …fui …

    • Propagandonui

      1. Oficialiai delfinariumas buvo atidarytas 1994 metų balandžio 30 d.

      2. 1993 metų lapkričio 30 dieną statybininkai Klaipėdos jūrininkų ligoninės vyriausiajam gydytojui J. Sąlygai įteikė simbolinį raktą, buvo sulaukta pirmųjų pacientų, kurie paguldyti į Diagnostikos skyrių. Kitų metų balandžio 9-ąją įvyko ir oficialus ligoninės atidarymas.

  3. Savivaldybė kertanti medžius

    Vėl panoro išplauti pinigu. Nu taip reikia iškirsti medžių. Mediena brangi . 500 medžių pasivogė iš Skulptūro parko. Praturtėjo

    Reply
    • Įtariantiems

      Paranoja visą gyvenimą taip ir persekioja? Nelengva biomasei ant šios žemelės…

  4. zbitkai

    Nezabitauskams vien šis renginys, visiems jis, ir ne zbitkauskams aiškint, kas čia turėtų ar ne pasirodyt. O aikštės pertvarkymo klausimas ne pirmąsyk tokiame suėjime keliamas, ir visiškai teisingai- klaikiai atrodanti miesto vieta.

    Reply
    • Anonimas

      Remontas paprastasis išspręstų aikštės patraukumo klausimą. Kame klaikumas?

    • atsakau

      Apretinti tuos stagarus, klaikiai bet kuriuo metų laiku atrodančius, ir, be abejo, keisti grindinio dangą, apšvietimą, sutvarkyti apželdinimą.

    • Tai jums ,,stagarai"

      prieš 150 metų sodinti medžiai? Patys jūs seni stagarai kuriuos jau seniai reikia ,,sutvarkyt’..įslaptinti 75 metams..

  5. Nezabitauskas

    Vis daugiau šiame renginyje matau verslo ir nomenklatūros (dabartinės ir buvusios) atstovų. Donelaičio vis mažiau. Štai, šiandien toks Aušra pareiškė, kad dabartinė Donelaičio aikštė jam nepatinkanti – suprask, reikia ir ją sudarkyti. Ne, su tokiais žmonėmis vienoje kompanijoje būti nenoriu, todėl bendroje nuotraukoje Nezabitausko nerasit.

    Reply
    • O kas per specialistas yra Aušra?

      Matyt, planuotojas, urbanistas, aikščių planuotojas ir jų vertintojas.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This