Politikai neatsispyrė pagundai įsitraukti į „Klaipėdos energijos” peripetijas

Politika, Svarbu

Klaipėdos miesto tarybos Kontrolės komitetas antradienį jo pirmininko Arvydo Vaitkaus balso dėka nusprendė įpareigoti savivaldybės kontrolierius aiškintis, kiek pagrįsti yra savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija” valdybos ir Stebėtojų tarybos sprendimai dėl šios įmonės vadovo Antano Katino antrosios kadencijos.

Antanas Katinas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Nors komiteto darbotvarkėje buvo įrašytas AB „Klaipėdos energija“ 2021 metų veiklos ataskaitos ir 2022 metų preliminarių rezultatų pristatymas, beveik dvi valandas trukusios diskusijos sukosi būtent apie įmonės valdybos sprendimą nepratęsti A. Katino įgaliojimų antrai kadencijai. Jį vėliau palaikė ir Stebėtojų taryba.

Įžvelgdami, kad būtent taip viskas gali klostytis, jau tvirtinant komiteto posėdžio darbotvarkę kai kurie politikai bandė pasiekti, jog joje neliktų tokio klausimo.

„Matau politikavimą”, – teigė Alvidas Šimkus.

Jam antrinęs vicemeras Arvydas Cesiulis tvirtino, jog nustatyti vienos ar kitos pusės teisumą nėra šio komiteto kompetencija. Visgi galiausiai klausimas po balsavimo liko darbotvarkėje.

Įmonės valdybos pirmininkas, Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis akcentavo, kad jau 2021 m. teigiamas įmonės veiklos vertinimas „buvo sąlyginis”, nes ji nepasiekė akcininkų lūkesčio ir dėl naujų vartotojų prijungimo galios, ir dėl teigiamos finansinės veiklos. Anot jo, jei būtų išreikštas neigiamas vertinimas, pasekmės būtų buvusios iškart ir griežtesnės.

Posėdžio metu vėl buvo iškeltas klausimas ir dėl to, dirba ar ne įmonėje generalinio direktoriaus giminaičiai. E. Simokaitis teigė, jog galutinio atsakymo iš įmonės dar neturi.

Pats A. Katinas pakartojo tai, ką jau buvo sakęs „Atvirai Klaipėdai” – E. Simokaičiui informacija nebuvo suteikta remiantis asmens duomenų apsauga besirūpinančio teisininko išaiškinimu, o dabar, kai bus gautas atitinkamas visos valdybos sprendimas, informacija ir bus pateikta.

Galiausiai vicemeras Arūnas Barbšys uždavė klausimą kolegoms, koks yra viso šio svarstymo tikslas.

„Norim padaryt spaudimą valdybai, kad ji pakeistų sprendimą?” – sakė jis.

Tuo metu vicemero partijos kolega Aidas Kaveckis pareiškė, jog jam yra gėda būti tokioje koalicijoje, kuri esą siekia susidoroti su gerai dirbančiais vadovais.

Reaguodamas į tai A. Šimkus replikavo, kad jei A. Katinas iš tiesų dirba gerai, gali dalyvauti konkurse ir jį laimės.

Tuo metu Elida Mantulovė teigė, jog argumentai, kodėl reikėtų keisti įmonės vadovą, yra nepakankamai tvirti, o liberalė Alina Velykienė juos vadino netgi juokingais. Anot jos, savivaldybės įmonių akcijų valdytojas Gintaras Neniškis taiko nevienodus kriterijus visoms bendrovėms.

Galiausiai A. Kaveckis pasiūlė komitetui įpareigoti savivaldybės auditorius atlikti auditą dėl „Klaipėdos energijos” Stebėtojų tarybos ir valdybos veiksmų teisėtumo bei pateikiamos informacijos pagrįstumo.

Tada jau A. Šimkaus pareiškė, kad, jo nuomone, toks nurodymas būtų kategoriškas kišimasis į valdybos darbą.

„Man taip neatrodo”, – replikavo A. Vaitkus, kurį palaikė A. Velykienė.

Paskelbus balsavimą A. Šimkus nusprendė jame nedalyvauti, bet netruko persigalvoti ir balsavo prieš. Dėl tokio siūlymo nusprendė nebalsuoti Vytis Radvila, o iniciatyvą palaikė pats A. Kaveckis, A. Vaitkus, A. Velykienė ir Viktoras Senčila. Susilaikius A. Cesiuliui, A. Barbšiui ir E. Mantulovei lemiamu tapo A. Vaitkaus, kaip pirmininko, balsas.

12 Comments

  1. Žiūrėkite

    Gal sakau po rinkimų situacija ims gerėti, bet jei ateis vadovauti meras ne iš dabartinės daugumos !
    Žiūrėkite už ką balsuojate !

    Reply
  2. Alina Velykienė

    Ir UAB Klaipėdos autobusų parkas – veikla 2021 metais nuostolinga, kodėl valdyba nesvarsto atleisti direktoriaus:? Jeigu su Klaipėdos energija elgiamasi „prisidengiant” valdybos sprendimu it figos lapeliu?
    https://rekvizitai.vz.lt/imone/klaipedos_autobusu_parkas/

    Reply
    • Alinai Velykienei

      Nes Vaidas Ramanauskas atsiskaitė su politikais. Įdarbinti politinių veikėjų bendražygiai, atlikti reikiami mažos vertės (iki 10 tūkst. eur.) viešieji pirkimai su UAB Gatvių apšvietimas viešųjų pirkimų skyriaus pavaldine, miesto administracijos statytine, kuri nuosekliai žino kur ir ką reikia „pamaitinti”. Martynas galėtų pasidomėti šios ponios karjera. Tokiu būdu niekas nekalba apie vadovo atleidimą ar dėl to, kad įmonės veikla nuostolinga. Tyla yra brangi ir Vaidas Ramanauskas tai gerai žino. Ateičiai žinos ir Antanas Katinas.

    • Klaipėdietė

      Vau,visa hebra renkasi Ramanauską gelbėti.Dar vienas draugelis Mockus,kaip ir Petrauskas ar Neniškis.Tai nesvaikite ir nesvajokite apie jo pakeitimą ar atleidimą.Neteisingai gavo ES pinigus,tai juk grąžino,didelis čia nusikaltimas?Gal nepastebėjote,šitas kadras neliečiamas.Nenustebčiau,kad prie parko dar energiją prijunktų.

    • Vasia

      O dar reikia pridurt, kad už darbą valdybose mokama iki 1/4 įmonės direktoriaus atlyginimo…Pasisekė tiems, kuriuos akcininkas admindirektorius skaito kompetentingais. Ir negaila mokėt iš įmonių pinigų….

  3. Įdomu

    Komitetas buvo audringas. Bet jame buvo iškeltas geras klausimas apie kitas įmones. Gal Atvira Klaipėda galėtų pratęsti straipsnių ciklą apie Klaipėdos autobusų parko direktorių ir jo problemas su europinėmis lėšomis? Įdomu būtų sužinoti ir apie bylos eigą, ir apie valdybos sprendimus dėl vadovo. Nes lyg turėjo kažką priimti, o paskui viskas ėmė ir nutilo, jokios informacijos nebebuvo pateikta. Įdomu ir kas sudaro šios įmonės valdybą, net neabejoju, kad tai skaidrūs ir nepriklausomi žmonės, bet labai įdomu, kas jie ir kokius sprendimus priėmė.

    Reply
    • Taip

      Ačiū, bet šitą skaičiau, čia rašoma, kad valdyba dar nepriėmė sprendimo dėl vadovo, kažko laukė, lyg dokumentų papildomų. O ką nusprendė – nebuvo paviešinta. Intriga liko…o atsakymo nėra. O ir neseniai skelbimai buvo paviešinti, kad ieško šiai įmonei valdybos narių, tai gal tie naujieji priims sprendimus ar senieji jau yra priėmę – tas įdomu. Suprantama, tai nelengva tema, bet gerai, kad yra, kas apie tai rašo, tikiuos rašys ir toliau.

    • Martynas Vainorius

      Neskirstome temų į lengvas ar nelengvas. Yra daug darbų, kuriuos reikėtų padaryti, pratęsti, bet po daugiau nei penkerių metų aš draskytis jau nebematau prasmės – ir taip atidaviau AK per daug jėgų ir laiko. Pasidomėsiu kada nors ir KAP situacija, bet nepažadu, kad tai bus greit. Ir ne dėl to, kad nenoriu ar manau, kad tai nesvarbu, o dėl to, kad esu pavargęs ir fiziškai, ir moraliai.

    • Laikykitės

      Liūdna girdėt, nepasiduokite, Martynai. Kaip suprantu, bėda su pinigais, gal daugiau įsileisti daugiau reklamos. Jūsų portalas – populiarus, bet žmonės mokėt už skaitymą nenori 🙁

    • Martynas Vainorius

      Tikrai taip, labai teisingai pastebėjote – skaito daug, bet prisidėti nors euru po mėnesį sugeba tik kokie 0,02 proc. skaitančiųjų. Žodis „neadekvatu” net netinka apibūdinti tam, kiek sumoku kolegoms už jų darbą su lietuvišku AK turiniu. Jei ne laikui labai imlūs kultūriniai projektai, mano alga irgi gautųsi juokinga. Reklaminių tekstų (apart politinės reklamos rinkiminių kampanijų metu) niekada neįsileisiu, nes tokia buvo mano svajonė, esminis tikslas – švarus turinys. Jau ir baneriai atsirado kaip didžiulis kompromisas su sąžine, nes kai startavome sakiau – jokios reklamos, jokių išrašomų sąskaitų. Bus kaip bus. Bet kokiu atveju esu ir būsiu ramus, kad su kolegomis padarėme viską ką galėjome ir dar truputį daugiau.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This