Kur būsimų Klaipėdos merų kiaušiniai?*

Nuomonės

Vištas, nededančias kiaušinių ir bandančias gaidžiais giedoti, geras gaspadorius kaip mat deda ant kaladės ir nukirsdina. O mūsų kandidatai į merus likus pusantro mėnesio iki rinkimų kiaušinių nerodo – rinkimų programų neskelbia. Tik kakariekuoja: koks geras aš, koks protingas aš, kiek nuveiksiu aš. Ir koks gražus aš.

Vištas, nededančias kiaušinių ir bandančias gaidžiais giedoti, geras gaspadorius kaip mat deda ant kaladės ir nukirsdina. Asociatyvi Palmiros Mart nuotr.

Tik aš ir aš, kakariekuoja, o mums rūpi, ar po tuo skystu pypsėjimo ledu yra sidabro ir aukso. Kur juodu ant balto surašytos konkrečios rinkimų programos? Kur refleksijos į aktualiausias Klaipėdos temas?

Brangutėliai garažai po Atgimimo aikšte – bus ar nebus? Tiltą per Dangę statysim ar ne? Tiltų gatve transporto eismą uždarysim ar ne? Melnragėje naktimis prie jūros leisim važiuoti, ar ne? Leisim KLASCO toliau gadinti mūsų sveikatą ar ne? Imsim uosto akcijas ar ne? Statysim regioninį stadioną ar ne?

Tokių klausimų vien aš kelias dešimtis galiu išvardyti, ką bekalbėti apie visus klaipėdiečius. Beje, kandidatai turėtų nedviprasmiškai atsakyti, ar jie tikrai gyvena Klaipėdoje, ar čia tik vietą deklaravo? Mano duomenimis, beveik pusė iš jų tik vaidina klaipėdiečius, o gyvena už miesto ribų ir gina tenykščių interesus. Bet kakariekuoja mieste, ant laktos nori.

Kiaušinių nerodo, nes jų neturi. Tad panašu, kad mums į vadus peršasi potencialūs vištgaidžiai, kurie nežinia ką užgiedos, jei juos išrinksime.

Ką bekalbėti apie politines pažiūras: bekiaušiai kandidatai žiūri tik į krėslą, kuriame nori sėdėti. Ir į pinigų skrynią, kurion mes suberiame savo pinigus – mokesčius. Jie nori tuos pinigus dalyti. Sako, kad dalys teisingai.

Kas yra jų teisybė? Ar ji nėra tik  teisibe? Kiekvienas turi savo teisibe, jeigu ką.

Nėra ne tik kandidatų į merus programų. Dar blogiau: jie neturi politinių pažiūrų, todėl nėra apriboti įsitikinimais. Išrinkti mūsų pinigus dalys vien remdamiesi subjektyvia savo nuožiūra. Pirmiausia – sau, paskui – giminėms ir artimiesiems, rėmėjams. O mums – kas liks? Jeigu liks.

Garbė Arvydui Vaitkui, kuris, berods, dar pernai rugsėjo mėnesį žadėjo savo programą paskelbti, o paskui pripažino, kad negali to padaryti, nes yra ribojamas rinkimų komiteto, į kurį susibūrė turtingi žmonės, kūrimo formalumais. Tas darinys kažką panašaus į programą gal ir paskelbs. Klausimas – kada. Likus dienai iki rinkimų? Gali būti. 

Tai gal ir kitiems kandidatams juos supanti aplinka neleidžia skelbti programų? Žinoma, jei jų esama.

Sakote, jog jau matėte daug pažadų? Taip, bet jie nėra niekuo pagrįsti, jei nėra programos, nes yra labai toli nuo teisės aktais kietai apribotos realybės: tiek merų, tiek savivaldybių Tarybos narių veikla yra griežtai reglamentuota. Tad kandidatų programos turėtų būti sudėliotos to reglamentavimo rėmuose.

Panašu, kad mūsų kandidatų kiaušiniai yra per skysti tokiam darbui atlikti. Nes žadėti „Naują amžių” (na, jau, manęs neatjauninsit), rėkauti apie ištikimybę Klaipėdai (ir banditai būna ištikimi), išpažinti tikėjimą bundančia Klaipėda (o kaip su dirbančia, kuriančia, miegančia?) ir panašiai yra paprasčiausias muilo burbulų pūtimas mums į akis.

Sakote, vietos savivaldoje nėra reikalingos politinės pažiūros, nėra politikos, tik ūkiniai reikalai? Nieko gero. Nes todėl tie mūsų renkamieji turi visišką laisvę bet kurią akimirką, bet kuriame etape sukti ienas 180 laipsnių kampu. Politines pažiūros tam tikra prasme yra tikėjimas. Ne religinis, bet vis dėlto tikėjimas.  

Pažiūrėkime, kaip Klaipėdos chameleonų ūkyje kito tikėjimai. Liberalo Vytauto Grubliausko virtimas socdemu lygus kataliko virtimu antikristumi. Arvydas Vaitkus pakeitė net keliais partijas – tikėjimus. Ligita Girskienė tikėjimą puteikizmu pakeitė į meilę Rusiją mylinčiam karbauskynui. Audrius Petrošius formaliai įtikėjo konservais, bet į porą pasikvietė buvusį  paksizmo išpažintoją Artūrą Razbadauską. 

Galima vardyti ir toliau, bet ar yra prasmė? Jeigu kuris kandidatas tikėjimo dar nepakeitė, tai šitai padarys pasitaikius pirmai progai. Nes rinkėjai yra  jau seniai įtikinti, kad tai – nieko tokio. Net bažnyčia nesmerkia tokio tikėjimo kaitaliojimo ir nebyliai jį palaiko.

7 Comments

  1. Nikulinas

    Kažkodėl buvęs liberas Šulcas niekaip neįstengia paminėti liberalų kandidato Budino pavardės? Pavydi metro posto? Ir purkštavimas dėl uosto valdymo tuštokas, nes tas pats Budinas pateikė miesto tarybai sprendimo projektą (kuriam visi pritarė) reikalauti iš vyriausybės 30 pro. uosto akcijų perleisti Klaipėdai. Pats Šulcas yra nededanti kiaušinių višta, o kad moka kūdakuoti juk yra net tarybos posėdžio metu pademonstravęs…

    Reply
  2. Komentaras

    Nusimaus kelnes prie rinkimus ir mūsų merginos pamatys tuos grožius . Tada mus paprotys ir mes už juos nubalsuosime. Greičiausiai toks planas .
    O mes, pasižiūrėsime ką kandidatai būdami Taryboje nuveikė ir ką, o pasirodo kad NIEKO.

    Reply
  3. Aš balsuosiu už kandidatę

    į merus , ponią Girskienę . Gyvena mieste , daugiabutyje . Žino visas klaipėdiečių bėdas ir rūpesčius . Manau toks kandidatas KLAIPĖDIEČIAMS ir būtinas . „Užmiesčio ” kandidatai ir jų komandos manęs jokiais ” kiaušiniais ” nepamalonins . Fui …pone Šulcai , gal gana kiršinti ? O gal žinote kurį kandidatą siūlo puteikizmo sąrašas ? Ir kuris teismas pripažino karbauskyną ” mylinčius Rusiją ” ? Ar pletkinti malonu ir patriotiška ? Oi , čia gi tik ” nuomonė ” .

    Reply
    • Komentatorius

      Pritariu. Vienintelė Ligita klauso žmonių, reaguoja, gyvena mieste ir neturi interesų. Aišku, ne viską pavyksta padaryti, nes dažnai atsimušama į susireikšminusių valdininkų biurokratizmo sieną. Mes matėm, kaip ji dirbo ir dirba. Nesusireikšmino tapusi Seimo nare. Laukiu kada paskelbs savo komandos sąrašą ir programą. Mūsų šeima žino kam atiduos savo balsą.

    • skaitytojas

      Niekada.Nė už ką. Nė minčių neturime už ją balsuoti.Nesulauks.

  4. tryda

    kandidatai su žmonėmis susitikinėja ir savo tiesas ten porina, tik tingūs žurnalistai į susitikimus nevaikšto 🙂

    Reply
    • Marijus

      Tryda, ne tiesas porina, o kakarekuoja kaip višgaidžiai 🙂 Jei kandidatai nesugeba normaliai suformuluoti savo idėjų raštu, tai kokia nauda iš jų paistalų susitikimų metu? Šiaip nei vienas kandidatas nėra naujokas ir pagal jų kalbas ir darbus aišku, kad jie Klaipėdai nežada dirbti, geriausiu atveju padarys patogesnį gyvenimą priemesčių gyventojams, miesti gyventojų saugumo ir kokybės sąskaita.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This