Ar pasitvirtino „Gatvių apšvietimo” prijungimas prie Autobusų parko?

Svarbu, Verslas

„Taip. Vienareikšmiškai. Mūsų patirtį įvardinčiau kaip sėkmingo įmonių sujungimo pavyzdį”, –  praėjus daugiau nei pusei metų nuo to laiko, kai prie savivaldybės valdomos UAB „Klaipėdos autobusų parkas” (KAP) buvo prijungta bendrovė „Gatvių apšvietimas”, tvirtina Elida Mantulovė, ženkliai išsiplėtusios įmonės Finansų ir projektų valdymo departamento direktorė.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Prieš priimant sprendimą tarp Klaipėdos politikų būta nemažai diskusijų dėl šio veiksmo prasmės ir naudos. O šiuo metu, komitetuose svarstant 2023 metų savivaldybės biudžetą, klausiama, ar „papilnėjęs” KAP dirba „efektyviau, geriau ir pigiau”. Būtent tai gerokai prieš pusmetį žadėjo  Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

„Jau visi žinome vieni kitų vardus, jau žinome, kokiu klausimu į kokį kolegą geriausia kreiptis. Procesai turi savo šeimininkus. „Gatvių apšvietimo” darbuotojų įsiliejimas įnešė daugiau ekspresijos pačiam kolektyvui, o įtampų pavyko išvengti”, – tikina E. Mantulovė.

Ji teigia, kad bendrosios įmonės sąnaudos, tenkančios 1 pajamų eurui sumažėjo nuo 0,139 iki 0,107 Eur, administracijos išlaikymo išlaidos 1 pajamų eurui, sumažėjo nuo 0,053 iki 0,045 Eur. Efektyviau esą naudojamas ir turimas turtas. 

Paklausta, kaip KAP baigė 2022 metus, pašnekovė teigia, kad pernai dirbta tikrai pelningai, esą bus papildytas ir savivaldybės iždas. Tačiau skaičių neatskleidžia, nes jie dar nėra galutiniai.

Pasak E. Mantulovės, KAP „pasipildė inžinerinėmis kompetencijomis, kas leido šiais energetinių resursų laikais įvertinti elektros energijos pirkimo planų efektyvumą, pasirinkti teisingus sprendinius energetinių resursų taupymui”. 

Paklausta, kokius didžiausius iššūkius per reorganizaciją teko įveikti, E. Mantulovė sako, kad prisijungus „Gatvių apšvietimą” įmonė tapo viešųjų pirkimų subjektu, todėl reikėjo skubiai peržiūrėti KAP sutartis, parengti pirkimų planą, pirkimų tvarkas. Anksčiau KAP viešai apie savo pirkimus (išskyrus kai kurias išimtis) neskelbdavo.

Šiai bendrovei jos vienintelė savininkė – Klaipėdos savivaldybė kelia naujas užduotis, tad pastaruoju metu ji sulaukia ir nemažai viešos kritikos dėl to, kad imasi anksčiau nevykdytos veiklos, pavyzdžiui, sniego nuo gatvių valymo. Bendrovė bando įsilieti ir į atliekų vežimo rinką.

Tokią misiją savo bendrovei savivaldybė skiria tikėdamasi, kad įvykus incidentams su privačiomis komunalines paslaugas teikiančiomis bendrovėmis, jas bent laikinai pakeistų valdiška įmonė. Daugelyje Europos Sąjungos šalių viešojo sektoriaus įmonės teikia 10-30 procentų komunalinių paslaugų. 

Pasak E. Mantulovės, „Gatvių apšvietimo” teritorijos ir pastatų bei statinių  Rūtų gatvėje likimas yra savivaldybės apsisprendimo reikalas. Šiuo metu čia liko dirbti tik miesto apšvietimo dispečerinė, o pastatai ir patalpos ruošiamos nuomai.

6 Comments

  1. Stebėtojas

    Apie prijungimo naudą kalbėti turėtų ne Mantulovė, o nepriklausomi asmenys. Mantulova balsavo ir buvo pakankamai aktivi sujungiant įmones, tai nejaugi dabar sakys ką nors blogo? O, kad nieko gero iš to, tai ir taip aišku.

    Reply
  2. keistas

    Už visą tai atsakingas vienas ir jis turi būti teisiamas…prieš rinkimus nusikaltimų didėja ir didės….

    Reply
  3. Silkė

    Tai gal dar ir Klaipėdos savivaldybę prijunkime prie autobuso parko ir rinkime nebe merą o vyriausią atobuso vairuotoją!! Bus kaip jie sako: ” pigaiu ir efektyviau”?

    Reply
  4. Tomas

    Elektrikus padarėte gatvių valdytojais ir plytelių klojejais ir dar neaišku kuom už tapati atlyginimą pagarba savivaldybei.

    Reply
  5. Anonimas

    geras klausimas.. kodel skirtingas veiklas vykdancios imones apjungiamos? ir ar jau yra isrinktas KLAP direktorius?

    Reply
  6. Nieko

    Nieko ypatingo, reikėjo tik KGA vadovaujančią šutvę sukeisti į normalius ir būtų tas pats, būtų pagerėją reikalai !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Spyglys

Vicemerė apdovanota „už asmeninį išskirtinį indėlį”?*

Net 171 Klaipėdos savivaldybės klerkas buvo paskatintas ir apdovanotas, įvertinus jų veiklą per pirmąjį šių metų ketvirtį „kaip viršijančią lūkesčius”. Ir net 49 ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdos savivaldybė perka paslaugas ir iš neviešinamų asmenų (atnaujinta)

Nors Klaipėdos meras anksčiau piktinosi, kad saugomas kultūros projektus vertinusių ekspertų anonimiškumas ir dėl to bei noro sutaupyti jų paslaugų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This