„Grigeo Klaipėda” vamzdžių byloje – ir apie sovietmečio statybas

Svarbu, Verslas

Dar 2021-aisiais Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmams pateiktų bendrovių „Grigeo Klaipėda“ ir uostamiesčio savivaldybės valdomos „Klaipėdos vanduo“ prašymų panaikinti Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) nurodymą pašalinti nuotekų tinklą, į kurį buvo nuvestos neišvalytos nuotekos, nagrinėjimas niekaip nepriartėja prie pabaigos.

„Grigeo Klaipėda“ nuotekų valymo įrenginiai

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad, pasak VTPSI atstovų, paaiškėjus faktui, jog „Grigeo Klaipėda” į marias leido neišvalytas nuotekas, buvo pradėtas šis tyrimas, kurio metu buvo nustatyta, jog visa trasa neturi statybos leidimo. Tad buvo pareikalauta, kad abi įmonės šią trasą demontuotų.

Paskutinio posėdžio metu „Grigeo Klaipėda” advokatas Osvaldas Martinkus prie bylos paprašė prijungti tuometinio „Klaipėdos kartono” privatizavimo sutartį.

„1994 metais valstybė parduodama akcijų paketą garantavo, kad viskas tvarkoje, kad ji laikosi įstatymų. Viskas, kas buvo parduota valstybės, buvo teisėta”, – prašymą motyvavo advokatas.

Šio posėdžio metu buvo apklausti dar du liudytojai. „Klaipėdos vandens” Tinklų priežiūros tarnybos vadovas Marius Martynaitis aiškino, kad nors prie šio vamzdyno ir yra prijungta Gargždų miesto slėginė nuotekų linija, bet sujungimo taškas yra užplombuotas ir savavališkai nuimti plombos negalima.

„Tai būtų avarinė linija, bet pirma reikėtų gauti savivaldybės Ekstremalių situacijų centro ir aplinkosaugininkų leidimą. Kritiniu avarijos atveju galbūt kurį laiko tarpą galėtume juo išleisti nuotekas. Jei jo nebūtų, galvotume kitas alternatyvas, kaip elgtis”, – teigė vadovas.

Anot jo, paskutinį kartą šią linija „Klaipėdos vanduo” laikinai naudojosi, kai vyko rekonstrukcija Dupmių nuotekų valykloje, tačiau tada nuotekos tekėjo į priešingą pusę, link „Klaipėdos kartono” nuotekų valyklos, o ne į marias.

„Tai ne vienetinis toks atvejis, kai tinklas neįteisintas, mes irgi tokių turime, kiek galime bandome įsiteisinti. Yra ir rajone, ir Klaipėdoje, ne visi dokumentai iš sovietinių laikų išlikę”, – sakė M. Martynaitis.

„Grigeo Klaipėda” kvietimu byloje liudijo inžinierius-statybininkas Irinijus Liutikas, dirbęs tuometinėje Klaipėdos teritorinėje vandentiekio įmonėje stoties viršininku, o vėliau nuotekų skyriaus viršininku bei vyr. inžinieriumi. Vyras pasakojo, kad Kauno „Miestprojekto” suprojektuoti ir Klaipėdos statybos tresto pastatyti miesto valdymo įrenginiai Dumpiuose buvo atiduoti įmonei 1979-ųjų pabaigoje, bet paleisti tik 1980 m. birželio 26-ąją, nes buvo pastatyti „su nemažu broku”.

Anot jo, tuo metu Klaipėdos celiuliozės ir popieriaus kombinatas buvo didžiausias vandens naudotojas ir teršėjas Lietuvoje.

„Visus įtikinėjau, kad jie turi turtėti savo valyklą, nes naudojo baltą molį koaliną. Buvo didelis pasipriešinimas, net respublikiniu lygiu atvažiavo įtikinėti. O aš įtikinėjau, kad tai žaliava, kad galima surinkti tą baltą molį”, – pasakojo inžinierius.

Pasak I. Liutiko, galiausiai po ilgai trukusių diskusijų, apie 1989 metus, jis inicijavo senosios valyklos perdavimą kombinatui, nes buvo priimtas sprendimas miestui Dumpiuose statyti naujus atskirus valdymo įrenginius. Pastarųjų darbų ėmėsi Lenkijos kompanija „Budimex”, į Klaipėdą buvo atvažiavę apie 1200 lenkų darbuotojų, bet Kijevo projektuotojų suprojektuotas objektas nebuvo baigtas statyti iki galo – apie 80 proc. baigtumo darbai nutrūko paskelbus nepriklausomybę. Juos jau užbaigė statyti suomiai.

„Kol buvo pastatyta nauja nuotekų valykla, „Klaipėdos kartonas” valė ir Klaipėdos miesto nuotekas”, – sakė specialistas.

Pasak jo, projektuotojai buvo padarę klaidų ir be reikalo projektavo spaudimines linijas, siurblinę, kuri turėjo siųsti išvalytas nuotekas į marias. Nurodžius, kad dėl reljefo čia gali būti ir tik savitakinis kolektorius, jie esą pripažino klaidas ir buvo pastatytas būtent toks – nebereikėjo nei siurblinių, nei perpumpavimo stoties.

Išklausius šiuos liudytojus teismas paskelbė dar vieną pertrauką – kitas posėdis numatytas vasario pabaigoje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This