Privačius darželius lankančių vaikų tėvams kompensacija didės 50 eurų

Svarbu, Švietimas

Nemažai diskusijų Klaipėdos miesto tarybos komitetuose sulaukęs Tarybos narės Linos Skrupskelienės siūlymas iš miesto biudžeto padidinti kompensacijas tėvams, kurių vaikai, negavę vietų savivaldybės darželiuose, yra priversti lankyti privačias ugdymo įstaigas, nemažų diskusijų sulaukė ir ketvirtadienį vykusiame miesto Tarybos posėdyje.

Portalo archyvo nuotr.

Savivaldybės administracija Tarybai parengė siūlymą iki šiol buvusią 100 eurų kompensaciją padidinti iki 150 eurų. Tuo metu L. Skrupskelienė politikams pateikė alternatyvų projektą, kuriame siūlo šią sumą didinti iki 170 eurų, nors, jos teigimu, atsižvelgus į infliaciją ir kitus ekonominius rodiklius, ji turėtų siekti 220 eurų.

Pagal savivaldybės administracijos pateiktą projektą iki šiol ši kompensacija buvo taikoma 111 vaikų, o nuo naujų mokslo metų prognozuojama, jog privačius darželius lankančių vaikų ir pretenduojančių gauti minėtą kompensaciją padaugės iki 200 ar net daugiau. Iš viso kompensacijoms iš biudžeto reikėtų 559 tūkst. 800 eurų. Šiuo metu privačias ikimokyklinio ugdymo įstaigas uostamiestyje lanko 712 vaikų.

Savo alternatyvų projektą pristačiusi L. Skrupskelienė apeliavo į tai, jog gerokai didesnės Klaipėdos rajono tėvams skiriamos kompensacijos, siekiančios 250 eurų, esą neskatina miestiečių grįžti į Klaipėdą, o atvirkščiai – gali juos paskatinti registruotis rajone ir tai esą nesudaro sąlygų augti miesto gyventojų skaičiui, o tuo pačiu – ir didinti miesto biudžeto surenkamo gyventojų pajamų mokesčio sąskaita.

„Tai siūlyčiau nepagailėti tų papildomų 20-ties eurų ir taip paremti šeimas ir sumažinti joms norą eiti į rajoną ir išsideklaruoti iš Klaipėdos”, – palaikyti jos siūlymą kolegas ragino L. Skrupskelienė.

Savo ruožtu Kazys Badonas teigė neva „rajonas nėra kažkuo įspūdingas”. Jo duomenimis, ten vietų darželiuose esą laukia apie 600 vaikų, o Klaipėdos darželius iš gyvenančiųjų rajone lanko kiek daugiau nei 200 vaikų.

Laima Juknienė tuo metu teigė, jog Klaipėdos biudžetinėse ikimokyklinėse įstaigose šiuo metu yra 205 laisvos vietų, o norinčiųjų į juos patekti yra 215 vaikų. Ji klausė, kodėl tokiu atveju gyventojai nesirenka biudžetinio darželio, o vaiką veda į privatų, tuo pačiu siekdami gauti savivaldybės kompensaciją.

L. Skrupskelienės teigimu, esą labai trūksta vietų lopšelių grupėse, be to, vežioti vaiką kasdien į darželį, esantį kitame miesto gale, ne šalia namų, finansiškai neapsimoka.

Nina Puteikienė siūlė geriau rinktis skandinavišką finansavimo modelį, kai, jos teigimu, šeima perka paslaugą iš savivaldybės, o ji savo ruožtu arba perka paslaugą iš privačios struktūros, arba stato savivaldybės pavaldumo darželius, „kad ta paslauga kiekvienu atveju būtų vienoda, ne skirtinga”. Ji siūlė apie šį variantą pagalvoti naujos, būsimos Tarybos nariams bei administracijos darbuotojams.

Šią iniciatyvą palaikė ir Judita Simonavičiūtė, ir Vaida Raugelė. Pastaroji savo ruožtu pripažino, jog būtų balsavusi ir už 220 eurų kompensaciją, jei toks pasiūlymas būtų buvęs pateiktas.

Visgi balsų dauguma miesto politikai pritarė savivaldybės administracijos teiktam siūlymui kompensaciją privačius darželius lankančių vaikų tėvams didinti iki 150 eurų.

4 Comments

  1. šiaip jau

    Šiaip jau Klaipėdos rajonas 250 eurų kompensuoja už darželius

    Reply
  2. Stanislava

    Rajonuose visi vaikai,lankantys privačius darželius gauna kompensacijas,o Klaipėdoj vaikai lankantys privačius darželius,tik kai kurie,kodėl tik Klaipėda skriaudžia savo vaikus?

    Reply
  3. Hmm

    Klaipėdos savivaldybės taryba, man gėda dėl jūsų. Skrupskelienė jus paspaudė dėl asmeninių interesų ir jūs suskydote. Jau nekalbu apie kitus sapudėjus, be ląstelės su kietu kiautu easate. Ačiū, viso gero. P. S. Retorinis klausimas (čia politikams ir kitiems panašiems į juos. Nereikia atsakinėti) Ar mes sulauksime tokio meto, kai nebebus asmeniškumų ir trumparegysčių valdant miestą?

    Reply
    • Anonimas

      Atsakant
      Tai butent, Pasidarykite klaipedieciai isvadas del tokiu brukamu iniciatyvu, ir rinkite padoria taryba sekanciai kadencijai!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Dėl Slaugos ligoninės vadovo posto - ne tik kandidatų, bet ir kolektyvo kova (papildyta)

Prieš pat naujuosius metus iš Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausiosios gydytojos pareigų pasitraukus buvusiai ilgametei šios medicinos įstaigos vadovei Danguolei ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Švietimas

Po patikrinimo sunegalavusi vaikų darželio direktorė neteks pareigų?

Po to, kai kovo pabaigoje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos apygardos priežiūros skyriaus inspektoriai uostamiesčio lopšelyje-darželyje „Obelėlė“ aptiko daugybę ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Mums rašo

Dar kartą apie savivaldybės būstų nuomos mokestį

Praeitą savaitę „Atviros Klaipėdos“ publikacijoje „Savivaldybės įstaiga nori iškeldinti profesorių“ aprašytas teisinis konfliktas tarp savivaldybės įstaigos „Klaipėdos butai“ ir manęs, ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This