Gėlės „išvaduotojams” – ir nuo Rusijos ambasados, ir nuo aukštaičio Juozo

Fotoreportažai, Miestas

Šeštadienio vidurdienį uostamiestyje, prie sovietinių karių, žuvusių Antrajame pasauliniame kare, perlaidojimo vietos tradiciškai rinkosi būrelis rusakalbių klaipėdiečių, jų teigimu, paminėti 78-ųjų Klaipėdos išvadavimo iš vokiškųjų fašistų metinių.

Rusijos ambasados darbuotojas (kairėje) pasikalbėti apie Klaipėdos „išvadavimą” pakvietė Juozą. Palmiros Mart nuotr.

Tarp pastarųjų buvo ir Rusijos ambasados Lietuvoje darbuotojas, ir keli lietuviai.

Oficialaus mitingo nebuvo, niekas iš susirinkusiųjų kalbų nesakė, karo meto dainų nesigirdėjo. Žmonės dėjo gėles, vainikus ir degė žvakutes ties plokštėmis su žuvusiųjų pavardėmis bei toje vietoje, kur anksčiau buvo penkiakampė žvaigždė. Atėjusieji tarp savęs rusiškai šnekučiavosi, fotografavosi bei vieni kitus sveikino „su švente”.

Jaunesnio, baltais marškiniais ir kaklaraiščiu pasipuošusio vyro paklausus, kokia šventė šiandien čia minima, pastarasis atsakė, jog tai yra „Lietuvos išvadavimo iš vokiškųjų grobikų diena”.

Vyras teigė esąs Rusijos ambasados darbuotojas, specialiai dėl šios šventės atvykęs iš Vilniaus į Klaipėdą, tačiau pasakyti savo pavardę atsisakė. Jis neatsakė ir į klausimą, ar žino, kaip vyko vadinamoji Klaipėdos išvadavimo operacija, teigęs, jog įsivaizduoja „bendrais bruožais”, ir patarė apie tai pasikalbėti „su Juozu”.

88 metų Juozas Pečiulevičius, Antrojo pasaulinio karo antihitlerinės koalicijos veteranų Klaipėdos skyriaus tarybos pirmininkas, prisipažino pats kare nedalyvavęs, nes dar buvo vaikas, tačiau teigė, jog sausio 28-ąją būtina minėti kaip „Klaipėdos miesto išvadavimo iš fašistinės hitlerinės okupacijos dieną” bei apgailestavo, jog ši diena Lietuvoje oficialiai neminima.

Tiesa, apie pačią „išvadavimo” operaciją jis irgi nieko papasakoti negalėjo, tačiau noriai dalinosi savo vaikystės prisiminimais apie Antrąjį pasaulinį karą, jį užklupusį Ignalinos rajone, ir juos „išvadavusius” rusų karius.

„Įsivaizduokit, jeigu karo nebūtų buvę, kieno čia būtų žemė ir uostas”, – sakė jis, pridūręs, jog „šito negalima pamiršti ir kas pamiršta, tie yra neteisūs”.

Palmiros Mart nuotr.

INFORMACIJA

Istorikas Vasilijus Safronovas knygoje „Klaipėdos miesto istorija” apie 1944-45 metų įvykius rašo: „Raudonoji armija išsyk, spalio mėnesį, Klaipėdos miesto užimti nesugebėjo. Daugiau kaip tris mėnesius šis miestas buvo apsuptas, bet atsitraukti iš jo sausuma liko galimybė per Kuršių neriją. Todėl negausūs paskutiniai civiliai [prieš tai Klaipėdą jau buvo palikę iki 90 proc. civilių], kurie mėgino bėgti nuo karo veiksmų ir artėjančių rusų, buvo evakuoti iš Klaipėdos spalio- sausio mėnesiais. Kai iš jos atsitraukė ir Vermachto daliniai, suteikdami galimybę į Klaipėdą įžengti Raudonajai armijai, miestas liko tuščias. (…) Karinė komendantūra pirmąją dieną, 1945 m. sausio 28 d., užregistravo 28 civilius įskaitant pirmuosius, atvykusius į miestą su Raudonąja armija”.

17 Comments

  1. Lietuvos nepriklausomybės kovotojo anūkė

    Vienus okupantus pakeitė kiti, bet rusškieji buvo žiauresni, durnesni ir neatnešė jokios pažangos tik degtinės gėrimo tradicijas.
    Kažkodėl dauguma Lietuvių ,kurie pajėgė bandė pasitraukti į vakarus, bet tie „išvaduotojai” taikius gyventojus ir tada (kaip dabar Ukrainoje) apšaudė ir žudė.

    Tai norėtųsi ,kad mūsų vaikai, kurie jau užaugo laisvoje Lietuvoje niekada niekada nepatirtų rusiškų okupantų bukumo ir žiaurumo.

    Reply
  2. ss

    Ezhumuoti ir perlaidoti, dar gėriau išsiųsti palaikus į tikrąją tėvynę

    Reply
    • Anonimas

      Nebegerkit..

  3. Kapines tvarkykit," veteranai"

    Kapinės- geriausias pagarbos savo mirusiems tautiečiams veidrodis. Ne, ne Rytprūsiuose, dabartinėje Kaliningrado srityje, o mūsų Lietuvoje, Lėbartuose! Pasižiūrėkite, kaip rusai tvarko savo artimųjų kapus, kaip juos puošia, kokie jie apleisti.!Gal šitie veikėjai eitų savo okupantų kapų apkuopti? Užuot virkavę dėl paminklų” vaduotojams”. Ukrainos užuolimas, civilių ten žudynės apnuogino visos Rusijos ” išskirtinę” sielą! Mitai apie vadavimus jau nieko neveikia. Grobikai, banditai, žudikai!. Apkiautę iki ausų, bet vis siekaintys kitus prisjungti.

    Reply
  4. V.

    „Įsivaizduokit, jeigu karo nebūtų buvę, kieno čia būtų žemė ir uostas”, – sakė jis, pridūręs, jog „šito negalima pamiršti ir kas pamiršta, tie yra neteisūs”.

    Kodėl mes turime švęsti vienų fašistų pergalę prieš kitus fašistus vien dėlto, kad po kelių dešimtmečių laimėjusi fašistų imperija (ne be pasipriešinimo) žlugo ir šis žemės lopinėlis atiteko mums? Tai, remiantis tokia logika, kokias dar „šventes“ turėtume švęsti? Gal Ribentropo-Molotovo paktą (1939 m. rugpjūčio 23 d.) ir SSRS Lenkijos užpuolimą 1939 m. rugsėjo 17 d., po kurių Vilniaus sritį Stalinas perdavė Lietuvai, mainais už Lietuvos-SSRS „savitarpio pagalbos“ sutartį, davusią pradžią sovietinei Lietuvos okupacijai?

    Reply
    • Anonimas

      Manau pirma reiktų isaugoti lietuvybe, kalbą, raštą ir..tt.. beto kaip kazkada buvo prikabinti zemes lopineliai tai viena diena gakimai gali buti grąžinti atgal..

    • V.

      Kalbant apie žemės lopinėlių grąžinimą, geriausia būtų pradėti nuo daugiausia jų prisigrobusios valstybės – Rusijos federacijos. Galime pradėti nuo vakarinių teritorijų – Karaliaučiaus, Karelijos, Ingrijos, einame į rytus per fino-ugrų žemes, pasklidusias palei Arkties vandenyną, žemyn į Pietus link Maskvos ir į Rytus link Uralo, užgrobtas Naugardo, Pskovo, Tverės ir kitas slaviškas valstybes, Juodosios jūros pakrančių tautas, Šiaurės Kaukazo teritorijas (Kalmukiją, Čerkesiją, Čečėniją ir t. t.), iki Uralo ir Sibiro žemių, kurios priklauso įvairiausioms tautoms. Jau nekalbu apie baltų žemes Volgos-Okos tarpupyje.

  5. Žiemgalis Nord

    „Aukštaitis iš Ignalinos”, aišku… Dabar pastaruoju metu erzina išlindę karo laikų pypliai, kurie ėmė vadinti save „veteranais”. Tie tikri WWII veteranai, kuriems buvo tada 18-25 metai, visi seniai išėjo anapus. Kaip Antihitlerinės koalicijos, taip ir Ašies šalių. Ne savo marškinius sau matuojasi…

    Reply
  6. Anonimas

    Geda del nugriauto kardo…

    Reply
    • anonimui

      Ne gėda, bet džiaugsmas.

    • Anonimas

      Keistas jusu džiaugsmas, mankurte?

    • skaitytojas

      Didis džiaugsmas, kad tokių Juozukų jau nedaug susirinko, nieko, atleistina, kai toks amželis, tai ir nupušima s j au garantuotas. Gėda turėtų būti jo vaikams, anūkams. Oi gėda

  7. Nuomone

    Na ir mordos…

    Reply
    • Fuu...

      Gal pirma į savo „mordą” reiktų pažvelgti?!

  8. Be pagarbos

    Kretantys „pasaulio pagal rusus’ gerbėjai. Ką jie palaidojo? Ką išvadavo? Ką šiandien „vaduoja” Ukrainoje? Kokti tauta, siekainti tik užkariauti ir primesti savo” ubagų” draugystę”.

    Reply
    • anonimas tam be pagarbos

      Kardas buvo rusų valstybei, jei rusai, Ukrainoje laimėtų karą, tai apkaišiotų visą Ukrainą tokiais kardais, ne tik todėl, bet tame tarpe ir todėl, Europa ir Amerika neleis laimėti rusų pasauliui.

    • Anonimas

      Kardas jaip ir paminklai buvo visiems tame tarpe ir lietuvių kariams..

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Skautų gatvė: laukiama lemiamo savivaldybės sprendimo 

Beveik metus su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) ir naująja Klaipėdos valdžia dėl užtvertosios Giruliuose esančios Skautų gatvės likimo Gyvenamųjų namų ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This