Ant Dramos teatro – Lietuvos didikai, ant Piliavietės – bėgantys už taiką

Miestas, Svarbu

Nors iki 8-ojo Klaipėdos šviesų festivalio liko tik trys savaitės, renginio organizatoriai prisipažįsta, jog iki šiol dar iki galo nėra sudaryta jo programa.

Pasak „Klaipėdos švenčių” direktorės Eglės Šulskės, taip atsitiko dėl to, kad esą neaišku, koks oras uostamiestyje bus vasario 23-25 dienomis. Organizatorių sumanytai staigmenai būtina, kad nelytų bei nebūtų vėjo, todėl ji vis dar slepiama, nes neaišku, ar bus realizuota.

Miestiečiai iš panašus dydžio vitražo gabaliukų kurs vitražo instaliaciją, o dirbtuvėms vadovaus dailininkas V. Bizauskas (centre). Palmiros Mart nuotr.

Kiti pagrindiniai šventės projektai, kurių žada būti apie 15-ka, ketvirtadienį šalia vieno iš jų buvo pristatyti „Akropolyje” jau antroje Šviesų festivaliui skirtoje spaudos konferencijoje.

„Monolito” energijos greičiausiai nepakaks

Kaip ir pirmosios metu, vėl akcentuotas jos išskirtinumas – orientacija į pačius pažangiausius energijos taupymo sprendimus, leisiančius šviesai panaudoti Atgimimo aikštėje esančios saulės baterijos „Monolitas” sugeneruotą energiją bei kitus žaliosios energetikos šaltinius.

Tiesa, kol kas rengėjai nepateikė skaičių, kiek iki šiol „Monolitas” jau pagamino elektros energijos, mat esą daugelis dienų buvo apniukę.

„Laukiam saulėtų dienų ir esam užfiksavę keletą pikų, kai oras buvo pagerėjęs, tada „Monolitas” buvo sugeneravęs 6-7 kilovatus kai kuriom dienom”, – sakė Ilja Gun, pridūręs, jog šios baterijos galingumas yra per 20 kW.

Tuo metu E. Šulskė teigė, jog organizatoriai turi partnerį, kuris pažadėjo, kad jei tos energijos bus sugeneruota mažiau, negu reikia pačiam „Monolitui”, jinai bus kompensuota.

Be to, vedamos derybos ir dar su vienu energijos paskirstymo operatoriumi, kuris žada nupirkti biržoje žaliosios energijos ir ją dovanoti šventės rengėjams. Kol galutinio sprendimo dar nepriimta, organizatoriai šių įmonių neįvardija.

Žalioji energija, tvarumas, palaikymas Ukrainai ir bendruomenių telktis
Palmiros Mart nuotr.

Būtent tokias keturias pagrindines mintis, pasak organizatorių, šiemet skleis 8-asis Šviesų festivalis.

Vardindama, kuo jis žada nustebinti miestiečius, „Klaipėdos švenčių” komunikacijos ir rinkodaros vadovė Živilė Putnienė sakė, jog keliaudami nuo Piliavietės link senamiesčio žmonės turės kur paganyti akis.

Ant Piliavietės numatyta įrengti 125 metrų ilgio 50 bėgančių žmonių instaliaciją, pavadintą „Bėgantys už taiką” – tai solidarumo su kariaujančia Ukraina išraiška. Šį projektą sukūrė Slovakijos menininkas.

Tuo metu perėję Pilies gatvę ir patekę į Teatro aikštę, ant Dramos teatro pastato miestiečiai išvys kitokio pobūdžio instaliaciją, skirtą Lietuvos didikams ir pavadintą „Didikai keliauja prie jūros”. Projektas įgyvendintas kartu su unikalių iliustracijų kūrėjais „TYPOART“.

Šis projektas, pasak Ž. Putnienės, „bus šmaikštus, subtilus ir net keliantis šypseną”, mat didikai prabils šiuolaikine kalba, o gal net ir uždainuos. Instaliacija truks apie 7 minutes ir keiskis su 10 minučių pertrauka.

Atsidūrusius pagrindinėje senamiesčio Turgaus ir Tiltų g. sankryžoje, miestiečius apšvies milžiniška saulė. Instaliacijos „Link saulės“ ypatybė ta, kad ji veiks ne tik vakare, bet ir dieną, be to, atsiras pora dienų anksčiau prieš festivalio pradžią – kaip savotiška būsimos šventės reklama.

O Jono kalnelio saloje bus sukonstruota, pasak Ž. Putnienės, ryški, didelė, uždara ekosistema, pavadinta „Gyvenimas saloje”. Ji skelbs vieną iš tvarumo principų – mažoje erdvėje gyvenkime taip, kad nepakenktume sau bei supančiai jautriai ekosistemai.

Mažesnių projektų bus ir kitose vietose – prie Arkos lauks lazerių šou „100-mečio tunelis”, prie „Meridiano” turėtų įsikurti Andriaus Gražio fotostudija, įspūdingai žadama apšviesti ir karo laivą „Sūduvį” ir kt.

Be to, šis festivalis išsikirs ir tuo, jog dalis renginių vyks patalpose, ne vien tik lauke.

Dailininkas Virgilijus Bizauskas Kultūros komunikacijų centre rengs kūrybines dirbtuves tiems, kurie norės dalyvauti vitražų dirbtuvėse. Registracija į dirbtuves bus paskelbta vėliau, o iš mažų, dalyvių sukurtų vitražų gabalėlių sudaryta instaliacija bus demonstruojama KKKC foje.

Tvarumo idėją vasario 25-ąją papildys ir vakarinė paskaita-seminaras. Populiaria ir suprantama kalba Kauno technologijos universiteto lektoriai kalbės apie tvarų mąstymą ir minčių ekologiją, žiedinę ekonomiką.

Vasario 24-ąją, po šv. Mišių, Marijos Taikos karalienės bažnyčioje 19 val. vyks Roko Spalinsko koncertas, o viso festivalio metu bažnyčia lankytojams bus atidaryta nuo 18 iki 23 val. ir joje galima bus pasigrožėti dar vienu projektu – „Atvertas dangus“. Šviesos menininkas visus tris festivalio
vakarus kurs atsiveriančio dangaus skliauto iliuziją, tam panaudodamas skirtingus apšvietimo metodus.

Festivalio metu lankytojams siurprizų žada ir Prano Domšaičio galerija, ir Laikrodžių muziejus, ir Etnokultūros centras bei dar kelios bendruomenės.

Išsamią Šviesų festivalio programą paskelbsime, vos tik ją gavę.

Klaipėdos savivaldybė Šviesų festivaliui surengti šiemet skyrė 120 tūkst. eurų.

2 Comments

  1. Senas elektrikas

    Organizatoriai atrodo silpnoki…

    Reply
    • Anonimas

      Komentatoriai atrodo žinomi..

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Olga Žalienė lieka vadovauti Jūrų muziejui

Kultūros ministerija skelbia, jog konkursą eiti Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus pareigas laimėjo dabartinė jo vadovė Olga Žalienė. Konkurse iš viso ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Nuomonės

Klaipėdos valdžios OBChSS ir liumpenai kovoja prieš kultūrą

Kai išgirstu žodį kultūra, norisi griebtis pistoleto. Vis dar tebesiginčijama, kuriam Adolfo Hitlerio parankiniui išsprūdo ši frazė. Tačiau panašu, kad ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Šviesų festivalio šiemet nebus

Dabartinės uostamiesčio valdžios užmojis gerokai peržiūrėti miesto kultūros barą atsiliepė ir 2015-aisiais užgimusiai tradicijai – Klaipėdos šviesų festivaliui. Pernai pavasarį ...
2024-01-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This