Klaipėdos uostas tirs savo taršą (2)

Uostas ir jūra
Avatar photoArtūras Šulcas
2023-02-23

Nors miesto gyventojai seniai skundžiasi tarša, sklindančia iš uoste veikiančių įmonių, jų transporto ir atplaukiančių laivų, uostininkai dažnai tai neigė, o Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija (KVJUD) tik dabar nusprendė pirkti uosto veiklos, laivybos ir transporto emisijų į aplinkos orą įvertinimo paslaugas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Paskelbtame techninių specifikacijų projekte pripažįstama, kad vėluojama:„oro kokybė buvo didžiausias aplinkosaugos prioritetas uostams nuo 2013 m. Europos uostai negali ignoruoti raginimo imtis priemonių, kad oras būtų švaresnis, nesvarbu, kas atsakingas už taršos šaltinį.”

Anksčiau KVJUD nesiėmė vertinti uosto veiklos poveikio aplinkos orui, nors teigia, kad „oro kokybės stebėjimas uostuose padidėjo 15 % nuo 2013 m. ir maždaug du trečdaliai Europos uostų šiuo metu stebi oro taršą kaip aplinkos valdymo dalį”.

Deklaruotas rengiamo viešojo pirkimo tikslas – „įvertinti 2022 metų Klaipėdos uosto veiklos, laivybos ir uosto transporto emisijas į aplinkos orą ir parengti rekomendacijas (priemones) joms mažinti”. Keliamas uždavinys ir įvertinti laivybos išmetamųjų oro teršalų ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų (toliau – ŠESD) emisijas į aplinkos orą. Bus sudaromas ir laivų taršos emisijų grafinis žemėlapis, atvaizduojant išmetamuosius teršalus ir jų pasiskirstymas.

Direkcija nori įvertinti ir uosto įmonių vykdomos veiklos emisijas į aplinkos orą”. Bus vertinamos ir emisijos iš uosto transporto jam judant Klaipėdos miesto ribose ir uosto teritorijoje. 

Visų gautų šio tyrimo metu duomenų visuomenė gali ir nesužinoti, nes paskelbtoje dokumentacijoje nėra įrašyta pareiga apie viską informuoti žmones, apsiribojama tik rekomendacija.

Direkcija norėtų, kad perkamos paslaugos būtų suteiktos per 35 savaites nuo sutarties su būsimu rangovu įsigaliojimo dienos.

Žymos: | | | | | |

Komentarai (2):

Atsakymai į “Klaipėdos uostas tirs savo taršą”: 2

  1. A. Vaitkus visada parašė:

    …tvirtino, kad labiausiai Klaipėdą teršia ne Uostas, ne LEZas, o patys klaipėdiečiai su savo lengvosiomis mašinomis. Dadar beliko tai dar kartą patvirtinti.

  2. Cha parašė:

    Galiu nuspėti, paaiškės, kad miestas teršia uostą, nes miesto transporto sukeliama tarša yra tikrai ženkli…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Straipsnių apie vandenilio gamybą Lietuvoje apžvalga

Dar 2024 m. pradžioje pasirodžius skurdžiai informacijai apie vandenilio, metanolio gamybą, infrastruktūros vystymą šalia uosto, mes nuspėjome tai, ką įvairios ...
2024-07-25
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Savivaldybė pagaliau perka oro kokybės stebėjimo stoteles

Nors kai  kurie politikai giriasi, kad Klaipėdos oro tarša jau yra sutramdyta, savivaldybė perka automatinės (stacionarios) aplinkos oro kokybės stebėjimo ...
2024-07-25
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pietinei uosto plėtrai gautas institucijų palaiminimas

Klaipėdos uosto direkcija skelbia, jog žengia dar vieną žingsnį įgyvendinant vieną didžiausių projektų istorijoje – suformuojant ir įveiklinant naują 100 ...
2024-07-22
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This