Klaipėdos teisėjai iš valstybės nori prisiteisti daugiau nei 2 milijonus eurų

Miestas, Svarbu

Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai nagrinės išskirtinę bylą – visi 24 šiuo metu Klaipėdos apygardos teisme dirbantys teisėjai padavė ieškinį prieš Lietuvos valstybę. Temidės tarnai skundą pateikė dėl „valstybės padarytos žalos atlyginimo ir neveikimo”.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Skunde akcentuojama, kad atlyginimas teisėjams yra mokamas pagal Teisėjų darbo apmokėjimo įstatymą, numatantį, jog teisėjų atlyginimams skaičiuoti taikomas Seimo patvirtintas tam tikrų metų Lietuvos Respublikos valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų valstybės tarnautojų, valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojų pareiginės algos (atlyginimo) bazinis dydis. Pastarasis turi būti nustatomas atsižvelgus į praėjusių metų vidutinę metinę infliaciją, minimalios mėnesinės algos dydį ir kitų vidutinio darbo užmokesčio viešajame sektoriuje dydžiui bei kitimui poveikį turinčių veiksnių įtaką.

Apygardos teismo teisėjo pareiginės algos koeficientas šiuo metu yra 17,2. Jis įsigaliojo nuo 2013 m. spalio 1 d. ir iki šiol dar nebuvo keičiamas. Todėl visi apygardos teismo teisėjai prašo iš valstybės, kurią šioje byloje atstovauja Finansų ir Teisingumo ministerijos, priteisti jiems per 2 mln. eurų.

Dvidešimt teisėjų prašo, kad kiekvienam iš jų būtų priteista po 90 546,10 Eur, likusių keturių prašoma suma siekia nuo 70 856,57 iki 86 433,79 Eur.

Skundą pateikė teisėjai Giedrė Seselskytė, Danutė Žvinklytė, Almantas Padvelskis, Larisa Šimanskienė, Dalia Kursevičienė, Savinijus Katauskas, Aurelija Sadauskaitė, Dalius Jocys, Kristina Kakurinė, Daiva Jazbutienė, Eduardas Maškevičius, Edita Lapinskienė, Irma Čuchraj, Erika Misiūnienė, Erinija Kazlauskienė, Aušra Maškevičienė, Milda Skersienė, Linas Pauliukėnas, Eugenijus Antanauskas, Aurimas Brazdeikis, Kristina Domarkienė, Marius Dobrovolskis, Raimonda Andrulienė ir Jolanta Gailevičienė.

Konstitucinis Teismas šią savaitę pranešė, kad vertins teisėjų darbo užmokesčio apskaičiavimą reglamentuojančio teisinio reguliavimo atitiktį Konstitucijai.  Jis priėmė nagrinėti du Regionų apygardos administracinio teismo prašymus ištirti, ar Konstitucijai neprieštarauja įstatymų normos, pagal kurias „teisėjų pareiginė alga apskaičiuojama neatsižvelgiant į aiškiai apibrėžtus kriterijus ar ekonominius rodiklius”.

Šiuo atveju į Konstitucinį Teismą buvo kreiptasi sustabdžius kitų teisėjų inicijuotas administracines bylas dėl turtinės žalos, kurią jie sieja su 2019 m. rugpjūčio mėn. – 2022 m. gruodžio mėn. negauta teisėjo atlyginimo, skaičiuojamo pagal ginčijamą teisinį reguliavimą, dalimi, priteisimo.

Manoma, kad teisėjų pareiginės algos (atlyginimo) apskaičiavimas turi būti susietas su konkrečiu santykiniu dydžiu, skaičiuotinu nuo valstybėje objektyviai nustatyto tam tikro ekonominio rodiklio,  pavyzdžiui, vidutinio darbo užmokesčio. Esą nesant objektyviai apibrėžtų kriterijų Seimas, Vyriausybė bazinį dydį ir pareiginės algos koeficientą gali nustatyti ir tvirtinti savo nuožiūra, nuo jų valios priklausančiais sprendimais ir be jokio teisėto pagrindo.

„Pareiškėjas nurodo, kad nuo 2013 metų, kai šalyje buvo sparčiai keliamas MMA ir didėjo šalies VDU, teisėjų atlyginimai nebuvo proporcingai didinami tokiu mastu, kokiu buvo didinamas MMA ir didėjo VDU. Taip, pasak pareiškėjo, teisėjų atlyginimo dydis priartėjo prie MMA ir VDU, o tai faktiškai reiškia teisėjų atlyginimo mažėjimą, nes pasibaigus ekonomikos krizei teisėjų atlyginimo santykis su VDU ir MMA nebuvo atkurtas tokio lygio, koks buvo prieš 2008 metų ekonomikos krizę. Atsižvelgdamas į tai, pareiškėjas teigia, kad tokia situacija, jo manymu, yra nesuderinama su teisėjo profesijos orumu ir teisėjui tenkančia atsakomybe. Pareiškėjas pabrėžia, kad teismas yra vienintelė valdžios institucija, vykdanti teisingumą, sprendžianti visuomenėje kilusius ginčus, tarp jų ir ginčus su valstybe, todėl iš Konstitucijos 109 straipsnio kylantis teismo ir teisėjų nepriklausomumas, kuris apima, be kita ko, teismo ir teisėjų materialinį nepriklausomumą, turi būti teisinėmis priemonėmis apsaugotas nuo įstatymų leidžiamosios ir vykdomosios valdžios galimo išorinio poveikio ir įtakos. Pareiškėjo prašyme Nr. 1B-1/2023 taip pat nurodyta, kad tokiu teisiniu reguliavimu pažeidžiama teisėjų teisė gauti teisingą apmokėjimą už darbą, atsižvelgiant į jų atliekamą darbo pobūdį, darbo funkcijų sudėtingumą ir apimtį, jiems tenkančią atsakomybę ir funkcijų vykdymą, einamų pareigų ypatumus, asmens profesinį lygį, kvalifikaciją”, – rašoma Konstitucinio Teismo pranešime.

9 Comments

  1. Marijus

    O, labiausiai nuskriausta elito dalis…

    Reply
  2. Klientai prieš savo norą

    Tuoj parašysim irmai čuchtaj kad būtų išvis atimtas leidimas dirbti teisėja. Europos sąjugai p.s pridėsim kokio pobūdžio teisėjai dar kaško ten prašo

    Reply
  3. Bonus admin

    Venkite jei galite irmos čuchray. Neaišku kokia jos tautybė bet jos sprendimai kaip ta ranka linksta į save. Linkiu pralošti europai civilizuota europa šalis manau taip ir bus. Kaip kitam padarysi taip ir tau bus.

    Reply
  4. Angelas

    Na teisybės ten nėra.
    Teisme nėra…. Išvartys taip, kaip reikia…. Kas kam daugiau per plyšį….

    Reply
  5. Rimvydas

    Nemanytina,kad teisėjų bylinėjimasis su valstybe yra korektiškas konstitucijos garantuojama teismų nepriklausomumo principui,kai teisėjų ginčą sprendžia tie patys teisėjai, kurių teisinė padėtis finansinio suinteresuotumo atžilgiu yra tolygi.Šiuo konkrečiu atveju neteismine tvarka finansavimo klausimą turėtų spręsti Vyriausybė,galbūt ir LR prezidento iniciatyva,o pagrindinė šalis turėtų būti ne teisėjas,į teisėjų savivaldos institucija Aš būdamas teisėjų tokıo pobūdžio ieškinį atmesčiau,dėl minimų principo pažeidimo.Įvertinant tai,kad ginčą nagrinėja „teisėjas teisėjo” tai galimai ieškinys bus patenkintas,bet tai manytina visuomenei balų teisėjas nepridės,o priešingai sukels nepasitenkinimą.Bet toks yra gyvenimas.

    Reply
    • Pritariu

      Dėl nepriklausomumo pastebėjote teisingai. Klausimą spręs Konstitucinis Teismas, kuris jau yra sprendęs porą bylų, susijusių su teisėjų atlyginimais ir, žinoma, priėmė teisėjams palankius sprendimus, o tie sprendimai turėjo įtakos ir patiems Konstitucinio Teismo teisėjams.

  6. Petras

    Pagaliau! Didziausios sekmes visiems teisejams, kurie stojo i sia nelengva kova. Jusu darbas be galo sunkus, o atlygis uz ji – juokingas. Tikimes, kad bus pasiektas teisingumas ir jusu kolegos nagrinedami byla nesudrebes pries valstybes kumsti.. :).. Teisejai, visuomene su jumis!

    Reply
  7. O kodėl tik teisėjams

    Dėl infliacijos reikia didinti? O kodėl ne visiems?

    Reply
    • J.

      Tu nesuprasi.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Už neteisėtą disponavimą dideliu kiekiu šaudmenų - baudos kariškiams ir žurnalistui

Klaipėdos apygardos teismas neviešuose teismo posėdžiuose išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai neteisėtai įgijus, gabenus ir realizavus didelį kiekį šaudmenų pareikšti ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteista Šventosios atrakcionuose tautiečius išnaudojusi čekų šeima

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo Čekijos piliečių šeima nuteista dėl prekybos žmonėmis. Teismo sprendimu, 46 m. vyrui, ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Buvusiam „Žemkasos” savininkui – teistumas ir solidi sąskaita

Klaipėdos apygardos teismas, penktadienį paskelbęs sprendimą nuo 2021-ųjų rudens nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, nuteisė devynerius metus vieninteliu dabar jau likviduotos UAB ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This